Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 31 juli 2008

Rode Kruis start project om vermissingszaken uit Tweede Wereldoorlog op te lossen

Het Nederlandse Rode Kruis start samen met het leger, de politie en diverse deskundigen een project om vermissingszaken uit Tweede Wereldoorlog op te lossen. Zo'n 500 vermissingszaken uit de Tweede Wereldoorlog zijn nooit opgelost. De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog zal in september officieel van start gaan, maar een aantal zaken zijn binnen dit project reeds behandeld om te kijken of de samenwerking en het uitwisselen van informatie tot effect leidde.

In de werkgroep zal kennis en informatie worden uitgewisseld, zodat de 500 geregistreerde vermisten uit de Tweede Wereldoorlog kunnen worden opgespoord en geïdentificeerd. Medewerkers van leger en politie worden vanaf 1 september officieel vrijwilliger van het Rode Kruis om met hun deskundigheid bij te dragen aan de oplossing van de vermissingzaken.

De wettelijke basis voor deze samenwerking ligt bij de verandering van de Wet op Lijkbezorging van 1 april 2006. Deze wet bepaalt dat van elk gevonden stoffelijk overschot DNA moet worden afgenomen. Het terugvinden van een vermiste is voor de nabestaanden, ook 63 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, van groot emotioneel belang. Zij hebben de verdwijning nooit kunnen afsluiten. Voor de verwerking van het verlies is het belangrijk dat een vermiste alsnog wordt geïdentificeerd.

Het Rode Kruis

Door oorlogen of rampen raken honderdduizenden mensen het contact met hun dierbaren kwijt. Het herstellen van familiebanden en het opsporen van vermisten tijdens en na conflicten en rampen is een van de kerntaken van het Rode Kruis. In het verleden en in het heden. Tot op de dag van vandaag zoeken nabestaanden via de archieven van het Rode Kruis naar de lotgevallen van overledenen. Ook zoeken mensen naar informatie over hun eigen achtergrond en raadplegen wetenschappers het archief om het verleden te reconstrueren, beschrijven en verklaren.

Noot voor de redactie,