Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
29.07.2008
Nieuwe regels levensmiddelenadditieven bijna een feit
Het voorstel van de Europese Commissie (EC) om de regels voor
levensmiddelenadditieven sterk aan te passen is omarmd door het
Europees Parlement (EP). Het EP heeft in de tweede lezing op 8 juli
j.l. ingestemd met de amendementen om procedures te verduidelijken en
consumentenbescherming te verbeteren. Zo zouden volgens het EP de
regels voor het toestaan van levensmiddelenadditieven, smaakstoffen en
voedingsenzymen moeten worden aangepast en vereenvoudigd. Smaakstoffen
en enzymen zouden alleen moeten worden toegestaan waar de consument
ervan profiteert.
De vier nieuwe Gemeenschappelijke Standpunten van de Europese Raad
waarover het EP heeft gestemd zullen de huidige regelgeving
vereenvoudigen, bijwerken en aanpassen aan de recentste
wetenschappelijke bevindingen. Het eerste Gemeenschappelijke Standpunt
stelt een "gemeenschappelijke vergunning procedure' op EU-niveau op
voor additieven, enzymen en smaakstoffen. De andere drie behandelen de
categorieën (additieven , enzymen en smaakstoffen ), waarvoor lijsten
van gemachtigde producten zullen worden opgesteld, met voorwaarden van
gebruik en regels over etikettering. De EC zal de lijsten van
toegestane producten beheren op basis van een risico analyse van de
EFSA (European Food Safety Authority).
De nieuwe regelgeving betekent veelal strengere eisen ten opzichte van
het gebruik van levensmiddelenadditieven. Zo stelt de nieuwe
regelgeving dat levensmiddelenadditieven, zoals emulgatoren en
anti-oxidanten, alleen kunnen worden toegestaan als het veilig is in
gebruik, als er een technologische behoefte is voor zijn gebruik, als
zijn gebruik de consument niet misleidt en als het voordelen heeft
voor consumenten. Levensmiddelenadditieven mogen niet worden gebruikt
in onverwerkte levensmiddelen, tenzij dit anders wordt bepaald in een
nog niet vastgestelde lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven.
De aanwezigheid van levensmiddelenadditieven is niet toegestaan op
volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding, bewerkte
voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding, en dieetvoeding
voor zuigelingen en peuters voor medisch gebruik. Zo gauw de
verordeningen zijn gepubliceerd, zullen de additieven die reeds op de
markt zijn (rond de 300) worden onderworpen aan een nieuwe
risicobeoordeling die door de EFSA wordt verricht. Het is nog niet
bekend hoe dit beoordelingsprogramma eruit gaat zien.
Smaakstoffen mogen alleen worden gebruikt als zij volgens de
beschikbare wetenschappelijke gegevens geen gevaar voor de gezondheid
van de consument opleveren en als het gebruik van smaakstoffen de
consument niet misleidt. Ook legt de nieuwe regelgeving strengere
voorwaarden op voor het gebruik van de term "natuurlijke
smaakstoffen".
De volgende stap is dat de Europese Raad formeel moet instemmen met de
vier Gemeenschappelijke Standpunten. Waarschijnlijk vindt de
publicatie van de verordeningen dan vervolgens in de herfst van dit
jaar (2008) plaats. Twintig dagen na de publicatie zal de nieuwe
regelgeving inwerking treden.
Voor vragen over de nieuwe regelgeving kunt u terecht bij Janneke van
der Bijl, E. vanderbijl@mvo.nl, Tel. 070 3195159
Meer informatie over de bestaande wetgeving van additieven en aroma's
kunt u vinden op de website van het productschap MVO.