Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
29.07.2008
MVO publiceert in Voeding Nu over transvetzuren
Er is de laatste tijd veel geschreven over de resultaten van recente
wetenschappelijke onderzoeken, waarin gezondheidseffecten van
dierlijke en industriële transvetzuren met elkaar zijn vergeleken.
Deze onderzoeken geven geen aanleiding om te veronderstellen dat er
onderscheid gemaakt moet worden tussen dierlijke en industriële
transvetzuren en beide bronnen van transvetzuren hebben een
vergelijkbaar negatief effect op bloedlipiden. Om een objectieve
interpretatie te geven van deze onderzoeken, heeft Productschap MVO
voor het vakblad Voeding Nu van juli/augustus in een artikel
geschreven waarin diverse onafhankelijke experts aan het woord worden
gelaten.
In dit artikel spreken o.a. Dr. Henk van de Berg van het
Voedingscentrum en Prof. Martijn Katan van de Vrije Universiteit te
Amsterdam, zich uit over het feit dat er geen verschillen zijn in het
gezondheidseffect van dierlijke en industriële transvetzuren. Martijn
Katan stelt over dit onderwerp: "Het effect van deze dierlijk
transvetzuren op hart- en vaatziekten zullen we nooit zeker weten,
want de inname is te laag voor betrouwbare epidemiologische
schattingen. Het probleem lost zich vanzelf op als mensen minder
verzadigd vet gaan eten. In Nederland is zuivel de belangrijkste bron
van verzadigd vet, en als dat omlaag gaat, gaan de dierlijke
transvetzuren mee omlaag".
Referentie: Grooten H, Oomen C. Dierlijke en industriële
transvetzuren: is er verschil? Voeding Nu; juli/augustus 2008, nr.
7/8, p. 18 - 20
Het volledige artikel (ook beschikbaar in het Engels) kunt u opvragen
bij Janneke van der Bijl, E. vanderbijl@mvo.nl, Tel. 070 3195159.