Verslag wijkplatform Zwolle Zuid 2008-04-02
Locatie
Wijkcentrum SIO
1. Opening
De voorzitter, dhr. Jaap Mulckhuyse, opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Een woord van dank aan basisschool 'De Octopus' dat de mogelijkheid biedt om hier bij elkaar te komen. De voorzitter meldt vervolgens dat hij vandaag opa geworden is van een kleinzoon. Een aantal raadsleden is aanwezig: de dames Meijer (PvdA) en van Gijssel (Christenunie), en de heren Hooft (SP), Van Veen (Christenunie) en Profijt (GL)
Afmeldingen zijn ontvangen van de heren Holthuis, Rolduin, Koerland, de Jong en Berends.
Verder vraagt de voorzitter aandacht voor de flyers die zijn uitgedeeld door medewerkers van het project 'Kwartiermakers' in Zwolle Zuid. Mevr. Irene van Rijs is projectleider. Het project zet zich in voor de participatie van mensen met een psychiatrische achtergrond.
2. Burgerinitiatief 'Voorstadshalte Zwolle Zuid'
Dhr. Johan Pap, voorzitter van de wijkenvereniging, mevr. Allet Boukes en dhr. Reinder Bokhoven zijn een burgerinitiatief gestart voor het realiseren van een Voorstadshalte Zwolle Zuid ter hoogte van de Minsterlaan. Inmiddels zijn 800 handtekeningen verzameld en aangeboden aan de gemeenteraad. Maandag 7 april zal de raad zich hierover buigen. De wethouder geeft aan, dat afhankelijk van de opmerkingen vanuit de raad, het college zal gaan onderzoeken wat mogelijk is.
3. Veilig opgroeien in Zwolle Zuid
Mevr. Bianca van 't Hul (Travers) en dhr. Paul Harmsen (Icare) gaan in, op de stand van zaken van 'Veilig opgroeien in Zwolle Zuid', een aanpak gericht op het vergroten van ontwikkelingskansen van de jeugd. Een aantal jaren geleden zijn op basis van een onderzoek drie risicofactoren benoemd voor jongeren in Zwolle Zuid:
* Gebrek aan organisatie en binding met de wijk
* Problemen met gezinsmanagement
* Vroeg begin probleemgedrag.
Vanuit diverse instellingen wordt op verschillende manieren aan de risicofactoren gewerkt. De afgelopen jaren is de samenwerking tussen de instellingen en de samenhang tussen maatregelen verbeterd.
Enkele activiteiten worden toegelicht:
* Bakfietsproject: Door middel van een bakfiets, gevuld met spelmaterialen, wordt gewerkt aan het speelklimaat op straat. Per week doen ca. 75 kinderen mee.
* KIES (Kinderen in echtscheidingssituaties): De inzet van deze methodiek is gestart n.a.v. van vele signalen van hulpverleners en scholen. Onder schooltijd kunnen de kinderen van gescheiden ouders met lotgenoten en deskundige hulp praten over de problemen die zij ervaren als gevolg van de scheiding. De afgelopen twee jaar hebben 110 kinderen van 12 scholen deelgenomen.
* Cursus 'Omgaan met Pubers': Pubers kunnen heel verfrissend en ontwapenend zijn, maar de pubertijd kan ook spanningen en conflicten met zich mee brengen. Afgelopen voorjaar hebben 12 ouders aan de cursus deelgenomen.
* Thema-avonden in jongerencentrum Rezet: Het afgelopen jaar zijn 6 avonden georganiseerd, bezocht door ongeveer 75 jongeren per keer.
Dhr. Paul Harmsen (Icare) gaat vervolgens in op de ontwikkeling van Centra Jeugd en Gezin (CJG). Deze centra moeten de dienst- en hulpverlening gaan verzorgen voor jeugdigen (- 9 maanden tot 23 jaar), hun ouders en verzorgers. Alle gemeenten hebben de opdracht binnen hun gemeente deze centra te organiseren. Hoe de centra eruit komen te zien is nog niet duidelijk. Onder toekomstige gebruikers en medewerkers heeft een raadpleging plaatsgevonden naar hun ideeën en wensen. Op basis van deze uitkomsten en een aantal trends zijn drie scenario's ontwikkeld. Donderdag 24 april vindt hierover een discussiebijeenkomst plaats in Odeon.
Vervolgens legt dhr. Paul Harmsen de aanwezigen de vraag voor, hoe zij denken over het Centrum voor Jeugd en Gezin en welke rol de aanwezigen zien voor de buurt-/wijkgemeenschap. In kleine groepjes zijn gedachten en ideeën uitgewisseld.
Uitkomsten zijn o.a.:
* Respect voor het autonome gezin is belangrijk.
* CJG komt wat betuttelend over.
* Wat gebeurt er met de instanties die nu dit werk doen?
* Het belang van ouder en kind zijn beide belangrijk.
* Ligt er een rol voor de kerken?
* In Zwolle Zuid is alles in een centrum (niet intake in binnenstad)
* Aandacht voor mediation/bemiddeling.
Nar aanleiding van:
Opmerking: Uitgangspunt moet veel meer zijn 'de gemeenschap zorgt voor elkaar'. Wat de buurt nu zelf opknapt, wordt overgenomen door beroepsmatige instelling. De maatschappij moet dit zelf doen.
Antwoord: Dit wordt door dhr. Harmsen ondersteund.
Tot slot: voor vragen en opmerkingen kan men zich wenden tot:
Mevrouw Bianca van 't Hul, Travers, (038) 456 92 22, b.vthul@travers.nl
De heer Paul Harmsen, Icare, (0522) 279 33 09, p.harmsen@icare.nl
4. Politie in de wijk
Albert Knol, agent team Zwolle centrum-zuid, geeft een presentatie over de politie aan het werk.
Enkele punten uit de presentatie:
* De politie is voor spoedgevallen te bereiken op nummer 112. In alle andere gevallen kan gebeld worden met 0900-8844.
Het wijkbureau is ook via dit nummer te bereiken.
Verder is er nog het landelijke meldnummer 'meldt misdaad anoniem': (0800) 7000.
Ook kan worden gereageerd via e-mail zwollecentrum@ijsselland.politie.nl
* De politie werkt zoveel mogelijk gebiedsgebonden en wil zichtbaar en aanspreekbaar zijn in de wijk. De openingstijden van de politiepost in wijkcentrum De Pol, Gelijkheid 1 zijn: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Tevens op afspraak.
* Voor het teambureau aan de Luttekestraat gelden de volgende openingstijden:
Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 - 17.00 uur
Donderdag van 10.00 - 21.00 uur
Zaterdag van 09.00 - 17.00 uur
Koopzondag van 13.00 - 17.00 uur
* De wijkagenten in de wijk zijn:
Anne Marie Roozeboom: spreekuur dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur
Albert Knol: spreekuur woensdag van 10.00 tot 12.00 uur
Gerco Middag: spreekuur donderdag van 10.00 tot 12.00 uur
De speerpunten van het team zijn:
* Veiligheid op straat / Verkeersveiligheid
* Uitgaansgeweld
* Winkelcriminaliteit
* Drugs
* Woning-/auto-inbraken:
ter voorkoming van auto-inbraken: zorg dat u de zuignap verwijdert van uw navigatiesysteem.
ter voorkoming woninginbraken: goed hang- en sluitwerk en niet uw huissleutel aan uw fietssleutel bevestigen.
* Fietsendiefstal
Naar aanleiding van:
Vraag: Adrie Wever vraagt zich af wat de resultaten zijn van de afgelopen periode. Zijn er effecten zichtbaar van het nieuwe team Zwolle Zuid? Zijn de overtredingen gedaald?
Antwoord: Dhr. Knol geeft aan zich dit keer geen cijfers paraat te hebben. Wel kan hij melden dat het aantal woning- en auto-inbraken is toegenomen in de eerste helft van 2008.Voor de woninginbraken zijn 3 mensen opgepakt. Hierdoor zijn 15 woninginbraken opgelost.
Ter aanvulling: overzicht van cijfers zijn bijgevoegd bij het verslag van het vorige wijkplatform van 3 oktober 2007.Toen zijn de resultaten uitgebreid aan de orde geweest.
Vraag: Er is tweemaal brand gesticht bij de blokhut in Geren. De blokhut is gerealiseerd met geld vanuit het wijkbudget. Zijn de daders gepakt?
Antwoord: Er zijn wel verdachten gehoord, maar het helaas niet gelukt daders op te pakken.
5. Beheer openbare ruimte: resultaten uit 2007 op een rij
Wim Mensink heeft een fotopresentatie gemaakt over activiteiten die in 2007 hebben plaatsgevonden. Voor vragen, maar ook voor meldingen kunt u terecht op de volgende telefoonnummers: Wijkservicepunt Zuid (038) 498 23 38 en via de wijkservicelijn (038) 498 33 00.
6. Mededelingen en binnengekomen post
* Buurtvereniging 'De Maatjes'
Sinds kort is de wijk Zwolle Zuid weer een buurtvereniging rijker De Maatjes. Aanleiding is het opknappen van een speelplek te midden van de Haeckmate, Huetemate en Radenlaan. De voorzitter van buurtvereniging, dhr. Rob Drost geeft een presentatie over hoe de buurtvereniging aan de slag is gegaan en wat zij daarvoor allemaal hebben georganiseerd.
* Winkelcentrum Zwolle Zuid
De renovatie van het winkelcentrum verloopt voorspoedig. Het 1e pand aan de Patriottenlaan is opgeleverd. De Albert Heijn zal eind mei verhuizen naar hun nieuwe pand. De parkeergarage zal dan ook in gebruik worden genomen. Verder zal eind mei met de aanleg van de rotonde Democratenlaan-Oldeneelallee worden gestart. De Oldeneelallee zal dan 6 weken worden afgesloten voor verkeer. Deze activiteiten zullen worden vermeld in de wijkkrant en er zullen flyers worden opgehangen in de bibliotheek en het wijkcentrum.
* Wijkanalyse Zwolle Zuid
De gemeente houdt periodiek haar beleid voor een wijk tegen het licht: wat gaat goed, wat kan beter. Dit najaar is Zwolle Zuid aan de beurt. Begin september organiseert een delegatie van de raad twee wijkbijeenkomsten ter voorbereiding op de wijkanalyse. Alle wijkbewoners zijn van harte uitgenodigd om mee te praten en discussiëren.
* Landelijke opschoondag: schoonmaakacties in de wijk
Drie groepen uit Zwolle Zuid hebben hier aan meegedaan:
Babuti in Gerenlanden (voor de 3e keer)
Bewoners van de Luzacware
Bewoners van de Gouveneurlaan
Zo'n 1350 kilo aan zwerfvuil is opgehaald. Voor belangstellenden: www.landelijkeopschoondag.nl
* Werkgroep langzaam verkeer Windesheim
Elke dag gaan grote verkeersstromen van en naar Hogeschool Windesheim en het Greijdanus. Dit geeft overlast voor de bewoners van Schelle. Om te onderzoeken wat mogelijke oplossingen kunnen zijn, is een werkgroep ingesteld. In de werkgroep hadden vertegenwoordigers van de omwonenden, de Hogeschool Windesheim en Het Greijdanus zitting. De gemeente had de rol van adviseur. Het was een lastige opdracht. In maart 2008 zijn de uitkomsten aangeboden aan wethouder Cnossen. Hij zal binnenkort reageren.
* Brede School De Octopus
Dhr. Dick Fijlstra, directeur van De Octopus, vertelt het een en ander over zijn school. De Octopus is een openbare basisschool voor kinderen van alle gezindten. Sinds een paar maanden kunnen de leerlingen genieten van een nieuw schoolgebouw. Recentelijk is een aanvraag ingediend om voor het keurmerk 'Bredeschool' in aanmerking te komen. Een Bredeschool biedt opvang aan kinderen van 0 - 12 jaar, tijdens en buiten schooltijden. Een brede school werkt hiervoor samen met kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, maar ook met maatschappelijk werk, GGD en verenigingen en clubs. Komende maanden wordt het concept verder ingevuld.
7. Verslag 3 oktober 2007
Naar aanleiding van:
* Pagina 2, punt 3, 2e alinea: Mink de Vries geeft aan dat bij de invulling van de Oude Mars partners als Travers ook van belang zijn.
* Pagina 4: wethouder Knol geeft aan dat de bezorging van de Peperbus voor 95% goed gaat op dit moment. Mensen die geen exemplaar ontvangen kunnen terecht bij de bibliotheek, het wijkcentrum De Pol en het gemeentelijk wijkservicepunt (ook in De Pol).
8. Wat verder nog ter tafel komt
Vraag: wordt de blauwe container ook in Zwolle Zuid ingevoerd?
Antwoord: Wim Mensink geeft aan hiervan nog niet op de hoogte te zijn.
Nagekomen bericht van Wim Mensink:
De blauwe containers zijn medio juni 2008 uitgerold in de buurten: rondom de scholen De Ichtus, De Matenburcht en De Ark. Bij de muziekvereniging Nooitgedacht en bij de CJV Schelle. Augustus /september krijgen de bewoners in de volgende buurten rondom de scholen; De Klokbeker, De Marsweide, De Gerenhof, De Octopus en scouting Indaba een brief met het verzoek, of zij ook een container geplaatst willen hebben
9. Sluiting
Het volgende wijkplatform is op woensdag 1 oktober. Verder is de vraag om suggesties aan te dragen voor themabijeenkomsten. Dhr. Jaap Mulckhuyse sluit de vergadering om 22.30 uur en dankt iedereen voor zijn/haar inbreng en aanwezigheid.
Bron: A Stronkhorst
Datum van 29-07-2008 tot 28-07-2009
Gemeente Zwolle