Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg.
Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 169
datum: 30 juli 2008
Regionale samenwerking voor nazorg en begeleiding ex-gedetineerden
Zorgen dat gedetineerden na hun vrijlating weer kunnen terugkeren in de maatschappij, zonder in hun oude patroon terug te vallen. Met dat doel coördineert de gemeente Amersfoort sinds een jaar de nazorg voor ex-gedetineerden. Al tijdens de detentie worden de veelplegers begeleid. Uit evaluatie blijkt dat deze regiefunctie tot verbeteringen heeft geleid. Vanaf september 2008 sluiten de gemeenten Leusden en Woudenberg aan bij de Amersfoortse coördinatie bij de nazorg voor ex-gedetineerden en komt er ook aandacht voor risicojeugd en ex-gedetineerde jongeren binnen deze samenwerking.
De samenwerking tussen politie, justitie en reclassering is het afgelopen jaar verstevigd. Deze partijen hebben nu maandelijks overleg en bespreken daarin de stand van zaken. Door deze structurele 'casusoverleggen' komen problemen eerder boven tafel en worden die ook eerder aangepakt.
Ook het probleem met identiteitsbewijzen is grotendeels opgelost. Gedetineerden die vrijkomen hebben vaak geen identiteitsbewijs meer. Zonder dit bewijs komen zij niet in aanmerking voor onder meer een uitkering. Tegenwoordig gaan medewerkers van de gemeente Amersfoort naar de penitentiaire inrichtingen om identiteitsbewijzen te verstrekken.
Belangrijk aandachtsgebied blijft de huisvesting. Bijna een kwart van de ex-gedetineerden ondervindt problemen met huisvesting. Sommigen zijn vanwege verslaving, schulden of psychische problemen niet in staat zelfstandig te wonen. Deze mensen kunnen onder meer terecht bij het Leger des Heils, Kwintes en Stichting Iks die woonbegeleiding aanbieden. Mensen met meervoudige problematiek (bijvoorbeeld verslaving en psychische problemen) hebben tijdens hun detentie recht op een plek in de forensisch psychiatrische inrichtingen. Na detentie vervalt het recht op die plek. De komende maanden gaat de gemeente Amersfoort onderzoeken hoe de huisvesting van deze specifieke groep veelplegers geregeld kan worden.
Aandachtsgebieden
Per jaar keren in Amersfoort (circa 300), Leusden (enkele tientallen) en Woudenberg (enkelen) ex-gedetineerden terug na het uitzitten van hun gevangenisstraf. Het ontbreken van huisvesting, verslaving en schulden maken de terugkeer, zonder snel de fout in te gaan, lastig. De gemeente Amersfoort heeft zich het afgelopen jaar voornamelijk gericht op veelplegers, die terugkeren in de Amersfoortse samenleving. Daarbij is de coördinatie gericht op: huisvesting, legitimatiebewijs, inkomen/uitkering, schuldhulp, zorg en arbeidsintegratie. Het komende jaar gaat de gemeente zich ook richten op andere doelgroepen binnen de ex-gedetineerden en risicojongeren.
Regionale samenwerking
De gemeente Amersfoort coördineert sinds een jaar de nazorg van ex-gedetineerden. Hierin werkt zij samen met onder meer Leger des Heils, politie Eemland zuid, Stichting Reclassering Nederland, Dienst Justitiële Inrichtingen, Openbaar Ministerie, Stadsring51 en GAVO (geïntegreerde aanpak verslavingsondersteuning) van Centrum Maliebaan, Symfora, Kwintes, Stichting Iks, de Amerpoort en de GGD (gewestelijke gezondheidsdienst).
In de regionale driehoek (waarin de districtschef van de politie, de burgemeesters van Amersfoort, Leusden en Woudenberg en de districtsofficier van Justitie plaats hebben) is afgesproken om de nazorg ook te verzorgen voor de gemeenten Leusden en Woudenberg. Vanaf 1 september komt er ook aandacht voor risicojeugd en ex-gedetineerde jongeren binnen deze samenwerking. De coördinator werkt daarbij deels vanuit het Veiligheidshuis Amersfoort, waar veel betrokken organisaties ook aan verbonden zijn.
Gemeente Amersfoort
Gemeente Amersfoort