Gemeente Oirschot

Politie en gemeente pakken zwerfafval aan

De gemeente biedt inwoners de mogelijkheid om afval netjes kwijt te raken. Iedere week halen we het huisvuil of groente-, tuin- en fruitafval op. En het overig afval kan naar de milieustraat gebracht worden. Toch komen wij regelmatig zwerfafval in de natuur tegen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, het kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Bovendien ziet het er gewoon niet uit, die rommel in bos of berm. Afval in onze leefomgeving, dat wil toch niemand? Daarom werken de politie en de gemeente nauw samen om het probleem van het zwerfafval in Oirschot aan te pakken. En u kunt ook helpen.

Veel mensen denken dat het dumpen van afval niet zo veel kwaad kan. Maar de invloed op onze leefomgeving is wel degelijk groot. Zo duurt het bijvoorbeeld negentig jaar voordat een plastic bakje verteerd is. En één liter olie in de grond verontreinigt zo'n honderdduizend liter drinkwater. Het meeste zwerfafval is te vinden bij scholen, in wegbermen, bij benzinepompen en bij eetgelegenheden zoals snackbars. Jongeren, verkeersdeelnemers en recreanten maken daarvan veel gebruik en zijn dan ook de grootste 'vervuilers'.

Chemisch afval

Ook autobanden, betonmortel en injectienaalden vinden we geregeld in de natuur. En zelfs gevaarlijk chemisch afval, bijvoorbeeld afkomstig van XTC-productie, en kankerverwekkend asbest. Gebleken is dat grote hoeveelheden afval op één plaats grote invloed hebben op de bodemsamenstelling. De vertering duurt lang en er komen planten op een plek die daar niet thuishoren.

Gezamenlijke aanpak

In Oirschot pakken de politie en de gemeente het dumpen van afval gezamenlijk aan. Zo heeft de gemeente milieuwachters in dienst, die reageren op klachten en meldingen van de inwoners. Op het dumpen van afval staan flinke boetes. Het weggooien van bijvoorbeeld een blikje of een peuk kan tientallen euro's kosten. Naarmate de hoeveelheid gedumpt afval oploopt, neemt ook de boete toe. Ook het soort afval speelt hierbij een rol. Tja, de vervuiler betaalt.

Maak melding van een dumping

Komt u (zwerf)afval tegen, meld het dan bij de politie in Oirschot (telefoon 0900-8844) of bij de gemeente (telefoon 0499-583 333 of www@oirschot.nl (knop Klachten en meldingen). Het is belangrijk dat u ook eventueel bekende kentekens van auto's of namen van afvaldumpers doorgeeft, zodat we de daders kunnen opsporen.