Gemeente Andijk


* Milieuvriendelijk en schoon zwemwater dankzij nieuwe zuiveringshulpstof

Milieuvriendelijk en schoon zwemwater dankzij nieuwe zuiveringshulpstof

29 jul 2008
Een primeur voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: zij past een nieuwe hulpstof toe om bacterien uit gezuiverd rioolwater te halen in de rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof. Het hoogheemraadschap heeft de Nederlandse primeur van een nieuwe toepassing van het bacteriologisch zuiveringshulpstof HyProform®op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof. De hulpstof wordt als proef voor twee maanden toegepast in het rioolwaterzuiveringsproces. Met deze nieuwe toepassing wordt op een milieuvriendelijkere wijze dan voorheen bacteriën uit het gezuiverd afvalwater gehaald. Dat is in het belang van het milieu en de recreant.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Wervershoof loost gezuiverd afvalwater in het oppervlaktewater en vervolgens via de polder naar het IJsselmeer. Hier wordt met name in de zomermaanden veel gerecreëerd. Hoewel het afvalwater volgens de normen gezuiverd is, zitten er toch altijd nog bacteriën en voedingsstoffen in. Vandaar dat het geloosde water in deze periode een extra behandeling met chloor ondergaat waardoor bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Vanaf
1 augustus wordt tijdens de proef de chloor vervangen door het milieuvriendelijke HyProform®. De kosten van deze maatregel bedragen ca.
EUR 100.000 per jaar.

E-colibacterie
Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof wordt het rioolwater uit Westfriesland gezuiverd tot een zogenaamd effluent, dat op de polder `Vier Noorder Koggen' wordt geloosd. Het gemaal `Vier Noorder Koggen' kan dit polderwater iets verderop uitslaan op het IJsselmeer waar 's zomers in en aan het water uitgebreid wordt gerecreëerd.

Het effluent wordt vanwege de volkgezondheid, in de maanden mei tot en met september, ook bacteriologisch gezuiverd (voor o.a. de ecolibacterie) met een oplossing van chloorbleekloog. Een nadeel van deze methode is dat daarmee mogelijk ook ongewenste reststoffen worden gevormd (bv. zogenoemde chlooraminen). Lozing van dergelijke stoffen is milieuhygiënisch ongewenst.

Geen ongewenste stoffen
HHNK heeft de afgelopen jaren naar alternatieven voor chloorbleekloog gezocht. Het hoogheemraadschap is daarbij een nieuwe ontwikkeling voor de desinfectie van afvalwater op het spoor gekomen. Het bedrijf Kemira Chemicals BV heeft dit HyProform®-procédé als desinfectie-methode voor effluent ontwikkeld en gepatenteerd.
HyProform® blijkt uit testen een prima hulpstof te zijn om het effluent van een rwzi te desinfecteren. Daarnaast blijkt HyProform® goed te passen in de doelstellingen van de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water: er worden geen ongewenste stoffen toegevoegd of gevormd. Met het inzetten van HyProform® voor desinfectie op Wervershoof wordt ook één van de maatregelen uit "Maatregelenpakket 2009 - 2015 voor de Kaderrichtlijn Water Beheergebied Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier" genomen.

Toelatingsprocedure
Voor het definitief toepassen van HyProform® als desinfectiemiddel voor effluent is in Nederland een toelating nodig, waarvoor een procedure van circa 14 maanden doorlopen moet worden. De leverancier Kemira heeft in april 2008 de toelating bij het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) aangevraagd. Naar redelijkheid mag worden verwacht, dat deze toepassing met goed gevolg getoetst zal worden en in juni 2009 toegelaten wordt. Om dit jaar toch al gebruik te kunnen maken van deze milieuvriendelijke desinfectiemethode, is door de CTGB goedgekeurd dat HHNK een proef met het middel inzet in de zomermaanden.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |