GroenLinks wil dat Leiderdorp geld voor verbreding A4 terugkrijgt
29 juli 2008
Op de kop af een jaar gelden zette de Raad van State een streep door de verbreding van de A4 bij Leiderdorp, omdat de luchtkwaliteit door deze wegverbreding niet zou verbeteren. Een jaar na dato beginnen de financiële gevolgen voor de gemeente Leiderdorp steeds meer pijn te doen. Noodgedwongen verpatst de gemeente bouwgrond en wordt bezuinigd op voorzieningen en (sport)verenigingen. GroenLinks vindt dat het Rijk de 18 miljoen euro die de gemeente zou steken in de verdiepte aanleg zo snel mogelijk moet terugstorten, nu het project voorlopig op losse schroeven staat.
De afspraken tussen Leiderdorp en Rijkswaterstaat hangen stilaan als een molensteen om de nek van de gemeente. Overhaast wordt er groene ruimte versjacherd om maar aan geld te komen om de gemeentebegroting rond te breien. Er zijn inmiddels tienduizenden bomen uit het dorp verdwenen. De afspraken lijken bovendien achterhaald, omdat uit de uitspraak van de Raad van State blijkt dat de leefbaarheid van het dorp nauwelijks te winnen heeft met een verdiepte aanleg, gecombineerd met een wegverbreding.GroenLinks vindt dat het Rijk de afspraken opnieuw tegen het licht moet houden en de gemeentelijke bijdrage van 18 miljoen euro aan Leiderdorp moet terugstorten. Dit soort bedragen gaan de draagkracht van een dergelijk gemeente te boven. Het plan ligt stil, dus het geld moet terug.
Wijnand Duyvendak
Kees Vendrik
Schriftelijke vragen van de leden Vendrik en Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM, in aanvulling op de vragen van het lid van der Ham (2070826030, ingezonden op 22 juli 2008).
1. Nu het Tracébesluit A4 is vernietigd door de Raad van State, is daarmee ook de oude afspraak tussen U en de gemeente Leiderdorp om 18 miljoen uit de gemeentekas van Leiderdorp bij te dragen aan de verdiepte aanleg van de A4 (het W4 contract) van de baan?
2. Zo ja, kunt dit zo snel mogelijk overbrengen aan de gemeente Leiderdorp?
3. Zo nee, bent u op de hoogte van de verstrekkende invloed van deze oude afspraak op de ontwikkeling van Leiderdorp, namelijk dat de gemeente zich gedwongen ziet via veelvuldige grondverkoop voor bebouwing de benodigde middelen bij elkaar te schrapen, waardoor inmiddels tientallen hectare open en groene ruimte en tienduizenden bomen in het dorp verdwenen zijn?
4. Bent u ervan op de hoogte dat de noodzaak 18 miljoen aan Rijkswaterstaat te betalen inmiddels een dusdanig grote druk op de gemeentebegroting veroorzaakt, dat na drie jaar radicaal bezuinigen nu tal van gemeentelijke voorzieningen en (sport)verenigingen in hun voortbestaan bedreigd worden?
5. Zo ja, vindt u dit een goede zaak en bent u desondanks voornemens aan deze oude afspraak vast te houden?
6. Is voornoemde ontwikkeling voor u aanleiding om de afspraak met Leiderdorp opnieuw tegen het licht te houden, te meer daar dergelijke vormen van medefinanciering van rijksinfrastructuur al lang niet meer door U worden nagestreefd en de meerwaarde voor Leiderdorp (verdiepte aanleg) gering is, want slechts beperkte invloed heeft luchtkwaliteit en geluidshinder?
7. Realiseert U zich dat plannen voor de vestiging van IKEA ter hoogte van de afrit A4-Leiderdorp rechtstreeks gevolg is van overhaaste ontwikkeling en verkoop van gronden in Leiderdorp als gevolg van voornoemde oude afspraak?
8. Deelt u de mening dat deze voorgenomen IKEA-vestiging nadelige effecten heeft op de bereikbaarheid van Leiderdorp én de doorstroming van de A4, één van de grootste knelpunten die u wenst op te lossen? Zo nee, waarom niet?
9. Deelt u de mening dat dit laatste effect ongewenst is en voor u aanleiding is om opnieuw met gemeente Leiderdorp om de tafel te gaan zitten ten einde de 18 miljoen te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?10. Wilt u zo vriendelijk zijn voorgaande vragen afzonderlijk te beantwoorden?
GroenLinks