Miltenburg (VVD) over begeleiders van verstandelijk gehandicapten die actief betrokken zijn bij drugshandel

Antwoorden op vragen van Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over begeleiders van verstandelijk gehandicapten die actief betrokken zijn bij drugshandel

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2861734

29 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over begeleiders van verstandelijk gehandicapten die actief betrokken zijn bij drugshandel (2070824130).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

Mw. dr. J. Bussemaker


1. Heeft u de TV-uitzending gezien over begeleiders van verstandelijk gehandicapten die actief betrokken zijn bij drugshandel? 1)

Ja.


2. Had u deze berichten al eerder gehoord?

Ja. De instelling heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorig jaar zomer (23 juli 2007) schriftelijk over deze ernstige kwestie geïnformeerd.


3. Kunt u de berichtgeving van Eén Vandaag bevestigen?

Voor een deel kan ik de berichtgeving van Eén Vandaag bevestigen. Er is hier inderdaad sprake van ontoelaatbaar handelen en verwijtbaar disfunctioneren van enkele personeelsleden op één groep binnen een locatie van 's Heeren Loo. Anders dan in de uitzending werd gesuggereerd, is niets gebleken van drugshandel tussen personeel en cliënten. Ook heb ik geen signalen dat dit ontoelaatbaar handelen en verwijtbaar disfunctioneren op grote schaal voorkomt. Ik beschouw deze kwestie vooralsnog dan ook als een ontoelaatbaar incident.


4. Deelt u de mening dat de Inspectie, indien het bericht waar blijkt te zijn, direct moet ingrijpen in de betreffende instelling? Zo ja, welke maatregelen staan u voor ogen?

Deze kwestie speelde in juli 2007. De instelling heeft snel en adequaat opgetreden. Er is een onderzoekscommissie ingesteld met externe deskundigen en als voorzitter een rechter. Conform de leidraad meldingen heeft de inspectie het onderzoek van deze onderzoekscommissie afgewacht. Op basis van het advies van deze commissie is een nieuw team voor de desbetreffende leefgroep gevormd en zijn twee medewerkers voor ontslag voorgedragen. De inspectie heeft de adviezen van deze onderzoekscommissie overgenomen en aanvullend onderzoek gedaan dat gericht was op het voorkomen van dergelijke incidenten. De instelling bleek daartoe adequate maatregelen te hebben getroffen.


5. Welke andere maatregelen kunt u nemen om misstanden rondom drugsmisbruik en drugshandel door personeel in AWBZ-instellingen te voorkomen?

Op grond van de Kwaliteitswet hebben instellingen hier een eigen verantwoordelijkheid. In de onderhavige casus is door het optreden van de instelling en de inspectie een nieuw team geformeerd voor deze leefgroep en er zijn maatregelen getroffen om herhaling van een dergelijk incident te voorkomen.


6. Zijn u andere misstanden bekend waarbij personeel in AWBZ-instellingen betrokken is?

Als u doelt op het ontoelaatbaar handelen en verwijtbaar disfunctioneren zoals dat geconstateerd is bij enkele personeelsleden op de leefgroep van 's Heerenloo, is het antwoord neen. Zie ook antwoord op vraag 3. Bij de inspectie zijn geen meldingen van dien aard gedaan.


7. Vind u dat de Inspectie voldoende prioriteit geeft aan meldingen die wijzen op misstanden die niet direct zorggerelateerd zijn? Zo neen, wat gaat u doen om deze houding te veranderen?

Bij verwijtbaar handelen of ontoelaatbaar handelen van personeel dat contact heeft met cliënten is altijd sprake van zorggerelateerde misstanden. In de onderhavige casus is door samenspel van instelling en inspectie adequaat opgetreden. Ik zie dan ook geen aanleiding de houding van de inspectie te wijzigen.


1) Eén Vandaag, 26 juni 2008
http://www.eenvandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2&sid =33609&nav=33609,33607,33608,33605,0