Ingezonden persbericht


Persbericht

Koninklijke Bibliotheek verwerft boeken van Karl May

Den Haag, 29 juli 2008

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, de nationale bibliotheek van Nederland, is onlangs in het bezit gekomen van een prachtige en zeer omvangrijke collectie Nederlandstalige uitgaven van Karl May (1842-1912). Het is een legaat van Joan C. Oosterbaan, die op 21 juni 2008 overleed.

Joan C. Oosterbaan las in zijn jeugd De schat in het Zilvermeer. Het maakte een onuitwisbare indruk op hem. Sindsdien richtte hij zijn verzamelaarswoede op alles van Karl May wat hij te pakken kon krijgen. Hij bouwde zodoende een indrukwekkende verzameling op. Ook ging hij op zoek naar aanvullende informatie over de verschillende series en uitgeversreeksen, hij zocht naar de oorspronkelijke Duitse teksten en legde zijn bevindingen vast in een aantal boeken. Bovendien zocht hij contact met andere belangstellenden en verzamelaars, en stond zo aan de basis van de in 2006 opgerichte Karl May Vereniging.

De Collectie Joan C. Oosterbaan omvat ongeveer 600 banden, en is de meest complete verzameling Nederlandstalige Karl May uitgaven die ooit bijeen is gebracht. De schenking is niet alleen van belang voor geïnteresseerden in het werk van Karl May, maar ook voor onderzoekers van de Nederlandse boekgeschiedenis in het algemeen. Deze collectie biedt een rijk overzicht van de praktijk van het uitgeven in Nederland en België in de loop van de twintigste eeuw. De verwerving van de Oosterbaan-collectie betekent een verdubbeling van het reeds aanwezige bezit aan Karl May-boeken. Het materiaal wordt beheerd als onderdeel van de collectie kinderboeken. De boeken worden niet uitgeleend, maar aan geïnteresseerden ter inzage gegeven. De KB streeft ernaar de Oosterbaan-collectie binnen afzienbare tijd te beschrijven.

Karl May

De Duitser Karl May leidde een merkwaardig leven maar heel anders dan de meesten denken. Nadat hij in vrijwel elk opzicht was mislukt en zelfs meermalen in de gevangenis had gezeten, begon hij een carrière als schrijver van avonturenverhalen. May werd een zeer vermogend man door het grote succes van zijn boeken, die hij aanvankelijk schreef zonder zijn geboorteland te verlaten. Zijn boeken vol indianen en Arabieren sproten voort uit zijn fantasie. Oosterbaan was van mening dat zijn werk in Nederland niet naar waarde werd geschat en op verkeerde grondslagen in de ban werd gedaan. Hij heeft zich er voor ingezet dit beeld te veranderen en een vijftal publicaties gewijd aan Karl May en zijn boeken.

Zie ook het Dossier Karl May


---



Ingezonden persbericht