Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
CCV bewijst dat PINnen leidt tot gemiddeld hogere giften bij collectes
PINnende donateurs blijken guller
Arnhem 29 juli 2008 CCV, marktleider op het gebied van elektronische betaalsystemen, heeft als eerste organisatie wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de impact van PINbetalingen op collectes. In samenwerking met het Reumafonds, de Universiteit van Amsterdam en KPN is tijdens de collecteweek van het Reumafonds in Amsterdam-Noord onder 4600 huishoudens gecollecteerd met zowel mobiele betaalautomaten als de traditionele collectebussen.
De mogelijkheid voor PINnen leidt niet tot meer donateurs of hogere totaalopbrengsten, maar wel tot gemiddeld hogere giften van de donateurs. In het onderzoek is rekening gehouden met verschillende kenmerken van zowel de collectant als de potentiële donateur. Het blijkt dat vooral ouderen afzien van een gift wanneer deze alleen met een PINpas kan worden gedaan. Jongere generaties staan veel meer open voor een gift via de PINpas. Verder blijkt dat zowel mannen als vrouwen significant vaker geven wanneer ze worden benaderd door een vrouwelijke collectant.
Voor het onderzoek werden de collectanten in drie groepen verdeeld. De eerste groep liep met alleen een collectebus voor contante betalingen; bij de tweede groep kon alleen met een PINpas worden gedoneerd en de derde groep bood donateurs de keus tussen de collectebus en een mobiele betaalautomaat. CCV, de initiator van dit onderzoek, heeft gemerkt dat er een toenemende vraag is naar PINbetalingen van mensen die een gift willen doen, maar geen kleingeld in huis hebben. Wij zijn tevreden met de resultaten van het onderzoek. Het geeft fondsenwervende organisaties richtlijnen hoe zij hun collectes in de toekomst nog efficiënter in kunnen richten. Bovendien draagt de mobiele betaalautomaat bij tot een veiligere wijze van collecteren. Wij verwachten dan ook dat andere fondsenwervende organisaties gebruik zullen maken van deze nieuwe manier van collecteren , aldus dhr. Ton van der Bruggen, Algemeen Directeur CCV.
Naast het betaalgemak heeft doneren met PIN als voordeel dat girale giften in tegenstelling tot contante betalingen aftrekbaar voor de belasting zijn. Het vergemakkelijkt bovendien de totale verwerking van de collecte voor de fondsenwervende organisatie. Tenslotte neemt het collecteren met PIN de vrees bij collectanten weg om met een grote som contant geld over straat te moeten.
In het onderzoek is rekening gehouden met verschillende kenmerken van zowel de collectant als de potentiële donateur. Dr. Adriaan Soetevent, als econoom verbonden aan de UvA en coördinator van het onderzoek: Onderzoek naar het gebruik van betaalinstrumenten door consumenten beperkte zich dusver tot retailbetalingen en was veelal gebaseerd op enquêtegegevens. Door de samenwerking met CCV en het Reumafonds hebben we voor het eerst het effect kunnen vaststellen, van PINnen op de opbrengst van deur-tot-deur collectes. Elektronisch betalen met behulp van een mobiele betaalautomaat in bijvoorbeeld de horeca en de taxibranche is sterk in opkomst. Dit verklaart ook de belangstelling voor dit onderzoek, waarvan de resultaten vorige week in Boston op een internationale bijeenkomst over betaalgedrag bij de Federal Reserve Bank zijn gepresenteerd.
Wanneer alleen contant kan worden betaald, doneert 68% van de huishoudens gemiddeld 1,81. Als er alleen kan worden gePINd, geeft 9% van de huishoudens een aanzienlijk hoger bedrag, namelijk gemiddeld 4,34. Bij de combinatie van collectebus en betaalautomaat doet 58% van de huishoudens een bijdrage van gemiddeld 1,83 contant en 3,17 met de PINpas. Hiermee stijgt de gemiddelde opbrengst per collectant met maar liefst 36%.
Over CCV - www.ccv.nl
CCV is een internationaal opererende organisatie met dochterondernemingen in Belgie, Duitsland en Zwitserland. Het bedrijf is in Nederland marktleider op het gebied van PIN- en Chipknipautomaten en specialist in verwerking en autorisatie van financiële- en spaarkaarttransacties en het ontwikkelen en beheren van spaar- en klantenkaartsystemen. Ook mag CCV sinds mei 2007 PINtransacties verwerken voor de banken. Op basis van geavanceerde technologie biedt CCV zowel standaardproducten als klantspecifieke oplossingen. De benodigde hard- en software wordt in eigen beheer ontwikkeld, waarbij CCV tevens de distributierechten heeft voor VeriFone betaalterminals in de landen waar CCV actief is. CCV beschikt over twee computercentra, waartussen men naadloos kan switchen ten tijde van calamiteiten. Een eigen Service Center en een landelijk opererende 24-uurs serviceorganisatie waarborgen een hoog serviceniveau. Het hoofdkantoor van CCV is gevestigd in Arnhem en opgericht in 1958.
Informatie over het onderzoek
CCV financierde het gehele onderzoek en stelde 24 mobiele betaalautomaten beschikbaar - de Vx670. Daarbij heeft CCV de nodige opleiding en documentatie verzorgd. KPN ondersteunde het onderzoek door het financieren van de GPRS- datacommunicatie.
Voor meer informatie over CCV kunt u contact opnemen met:
Claudette Kroes-Boekhorst
T +31 (0)26 38 49 648
E c.kroes@ccv.nl
I www.ccv.nl