Wat werkt? - Effectiviteit opvangmethoden daklozen doorgelicht
De werkzaamheid van de methoden voor opvang van daklozen en cliënten van de vrouwenopvang is nog te weinig onderzocht. Dit blijkt uit Wat werkt? Een onderzoek naar de effectiviteit en de praktische bruikbaarheid van methoden in de vrouwenopvang, de maatschappelijke opvang en opvang voor zwerfjongeren, waarin achttien veelgebruikte methoden in de maatschappelijke opvang worden behandeld. Deze uitgave is een voorproef voor het MOVISIE-project Beproefde kennis, een omvangrijk en vijf jaar durend onderzoek waarin de effectiviteit van gebruikte methoden in de gehele sociale sector wordt doorgelicht.
In Wat werkt? wordt van achttien methoden de aanpak beschreven en nagegaan of er wetenschappelijk bewijs is dat de methode werkt. Uit de publicatie blijkt dat er veel met methoden wordt gewerkt in de sector, maar dat er over het algemeen weinig onderzoek is gedaan naar de werkzaamheid van die methoden. Deze uitkomst stemt overeen met eerdere constateringen van bijvoorbeeld de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO, 2006) dat momenteel te veel interventies in de sociale sector op gevoel en ideologische gronden worden gedaan.
In Wat werkt? worden ook trends blootgelegd. De vrouwenopvang gaat in toenemende mate uit van methoden die het gezin en de familie van het slachtoffer van huiselijk geweld bij de hulpverlening betrekken. De maatschappelijke opvang richt zich vanouds op de eerste opvang van mensen in nood, maar lijkt zich ook te gaan oriënteren op rehabilitatie, waarbij aandacht wordt besteed aan de onderliggende redenen voor dakloosheid. Daarbij wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van aantoonbaar beproefde methoden als de Individuele Rehabilitatiebenadering. Wat werkt? beveelt verder aan om de gebruikte me-thoden duidelijker te beschrijven om zo onderzoek naar de effectiviteit mogelijk te maken.
Wat werkt? loopt vooruit op het project Beproefde kennis dat MOVISIE in de komende vijf jaar in de sociale sector zal uitvoeren in opdracht van het Ministerie van VWS. MOVISIE gaat de effectiviteit van de sociale sector onderzoeken en beoordelen. Beproefde kennis is onderdeel van het nieuwe VWS-programma Beter in meedoen dat zich richt op de verbetering van de kwaliteit van de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de wet die deelname van (kwetsbare) burgers aan de sa-menleving wil stimuleren. Voor meer informatie zie: www.movisie.nl.
Wat werkt? Auteurs: Peter Rensen, Silke van Arum en Radboud Engbersen
ISBN: 978-90-8869-023-5. 13 euro. bestelling@movisie.nl en www.movisie.nl.
Links: http://www.movisie.nl.
Website: http://www.movisie.nl