Mediagevoelige uitspraken
Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de
Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.
6 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200705414/1
datum van uitspraak: woensdag 30 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet Verontreiniging Zeewater
inhoudsindicatie:
(Ontheffing voor Havenbedrijf Rotterdam voor storten baggerspecie in Noordzee) Uitspraak over de ontheffing die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Wet verontreiniging zeewater heeft verleend aan Havenbedrijf Rotterdam N.V. voor het storten van baggerspecie in zee. Deze baggerspecie is afkomstig uit het Rotterdams havengebied. De ontheffing is verleend voor de periode 2007 tot en met 2013. In de ontheffing staat dat het havenbedrijf ieder jaar onderzoek moet doen naar de kwaliteit van de baggerspecie. Als blijkt dat de concentratie van bepaalde afvalstoffen en verontreinigende of schadelijke stoffen niet te hoog is, verleent de staatssecretaris toestemming om de baggerspecie ook daadwerkelijk te storten. Onder meer de Stichting De Noordzee is het niet eens met de ontheffing en toestemming. Zij vindt dat de concentratienorm voor de stof tributyltin niet streng genoeg is. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 5 juni van dit jaar op zitting behandeld.
2. 200705415/1
datum van uitspraak: woensdag 30 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet Verontreiniging Zeewater
inhoudsindicatie:
(Ontheffing voor Corus voor storten baggerspecie in Noordzee) Uitspraak over de ontheffing die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat op grond van de Wet verontreiniging zeewater heeft verleend aan Corus Staal B.V. voor het storten van baggerspecie in zee. Deze baggerspecie is afkomstig uit de Buitenhaven van Corus in IJmuiden. De ontheffing is verleend voor de periode 2007 tot en met 2013. In de ontheffing staat dat Corus ieder jaar onderzoek moet doen naar de kwaliteit van de baggerspecie. Als blijkt dat de concentratie van bepaalde afvalstoffen en verontreinigende of schadelijke stoffen niet te hoog is, verleent de staatssecretaris toestemming om de baggerspecie ook daadwerkelijk te storten. Onder meer de Stichting De Noordzee is het niet eens met de ontheffing en toestemming. Zij vindt dat de concentratienorm voor de stof tributyltin niet streng genoeg is. Daarom is zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 5 juni van dit jaar op zitting behandeld.
3. 200705503/1
datum van uitspraak: woensdag 30 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:
(Milieuvergunning voor energiecentrale E.ON in Delfzijl) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan E.ON energy from Waste uit Duitsland voor een nieuwe energiecentrale op het industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl. In de energiecentrale worden afvalstoffen verbrand voor de productie van elektriciteit en warmte. Onder meer de Stichting Milieufederatie Groningen is het niet met de vergunning eens. De milieufederatie vindt dat er in de vergunning strengere normen hadden moeten worden opgenomen voor de uitstoot van onder meer cadmium, rest metalen en stofdeeltjes. Ook vindt zij dat er te weinig rekening is gehouden met de gevolgen van de centrale voor de nabijgelegen Waddenzee, die is aangewezen als een beschermd vogel- en natuurgebed. De zaak is op 16 juni van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200706132/1
datum van uitspraak: woensdag 30 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Friesland
inhoudsindicatie:
(Bestemmingsplan "De Zuidlanden, plandeel Techum (2006)" van Leeuwarden) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Friesland van het bestemmingsplan "De Zuidlanden, plandeel Techum (2006)" van de gemeente Leeuwarden. Het plan voorziet in de bouw van ongeveer 450 woningen, een basisschool en een supermarkt ten zuiden van Leeuwarden. Het plangebied maakt deel uit van een veel omvangrijker gebied ten zuiden van Leeuwarden, het nieuw te ontwikkelen stadsdeel De Zuidlanden. In dit stadsdeel zullen in totaal ongeveer 6.500 woningen worden gebouwd. Meerdere inwoners van Goutum en de Vereniging voor Dorpsbelang Goutum zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat een belangrijk weidevogelgebied verloren gaat door de komst van de woningen, school en supermarkt. Daarom had de provincie volgens hen het bestemmingsplan niet mogen goedkeuren. Ook komt het nieuwe gebied te dicht bij Goutum te liggen. Hierdoor wordt het karakter van het dorp aangetast, aldus de vereniging en de inwoners. De zaak is op 5 juni van dit jaar op zitting behandeld. De Raad van State oordeelde in een uitspraak van 21 september 2005 al over het goedkeuringsbesluit van een eerdere versie van het bestemmingsplan. Dat besluit is toen vernietigd, onder meer omdat er geen zogenoemd 'milieueffectrapport' was opgesteld. Deze uitspraak is onder zaaknummer 200501095/1 te vinden op deze site.
5. 200706784/1
datum van uitspraak: woensdag 30 juli 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:
(Weigering vergunning van opvissen van 'scheermessen' in Kom van de Oosterschelde) Uitspraak over de weigering door de minister van LNV om aan twee vissers een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet te verlenen voor het vissen op ensis (ook wel 'scheermessen' genoemd) in de Kom van de Oosterschelde. De Kom van de Oosterschelde maakt deel uit van een gebied met grote en ondiepe kreken en baaien met slikwadden en zandplaten die bij eb droogvallen. De Oosterschelde is aangewezen als zogenoemd Vogelrichtlijngebied. De minister heeft de vergunning geweigerd, omdat de vissers in kaart hadden moeten brengen wat de gevolgen zijn van het vissen voor de Oosterschelde. Van belang is vooral de vraag of de bijvangst aan ensis sterft en aan het ecosysteem wordt onttrokken als deze wordt teruggestort in de Oosterschelde. De vissers zijn het niet eens met de weigering. Volgens hen is er van extra schade aan de Kom van de Oosterschelde geen sprake, omdat het gaat om ensis die als bijvangst bij het vissen op zeeaas wordt opgevist. Voor het vissen op zeeaas hebben zij al een vergunning. De zaak is op 15 mei van dit jaar op zitting behandeld.
6. 200707849/1
datum van uitspraak: woensdag 30 juli 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:
(Afwijzing handhavingsverzoek tegen motorcrossterrein in Boekel) Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Boekel van het verzoek om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het motorcrossterrein aan het Bezuidenhout in Boekel. De VROM-Inspectie (regio Zuid) had hierom verzocht, omdat volgens haar het motorcrossterrein intensiever gebruikt wordt dan voorheen. Dit is in strijd met het overgangsrecht van het geldende bestemmingsplan, aldus de VROM-Inspectie. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft eerder haar beroep gegrond verklaard, omdat niet duidelijk is hoe intensief het terrein voorheen mocht worden gebruikt. Dit had het college beter moeten onderzoeken, aldus de rechtbank. Motorsport Club Boekel is het niet eens met deze uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De club vindt dat het college heeft aangetoond dat het motorcrossterrein niet intensiever gebruikt wordt dan voorheen, zodat het overgangsrecht van het geldende bestemmingsplan nog steeds van toepassing is. Dit zou betekenen dat het terrein nog steeds als motorcrossterrein gebruikt mag worden. De zaak is op 1 juli van dit jaar op zitting behandeld.