Wekelijks Persbericht 24 juli 2008
24 juli 2008
Grootschalige verpleeghuizen vervangen door woongroepen in wijken
Slotervaart heeft een groot overschot aan verpleeghuizen - zo staat in een onderzoeksrapport van de Rekenkamer naar huisvesting voor senioren en gehandicapten in Amsterdam, gemeten in 2005 en 2006. Volgens het rapport was er in 2005 en 2006 een groot tekort aan aanpasbare woningen. Dat zijn woningen die gemakkelijk en goedkoop kunnen worden omgebouwd om bewoners langer zelfstandig te laten wonen. De corporaties hebben in heel Amsterdam slechts 24% van de beoogde 54% van de nieuwbouwwoningen aanpasbaar gebouwd. Dat is nog niet de helft van het door de gemeente beoogde aantal aanpasbare woningen. De overschotten en tekorten uit het rapport zijn gebaseerd op de verwachte behoefte in 2015.
Anno 2008 hebben alle verpleeg- en verzorgingshuizen in Slotervaart sloop- en nieuwbouwplannen; verpleeghuis de Drie Hoven staat grotendeels leeg. De grootschalige complexen worden vervangen door groepswoningen in de wijken. De eerste vier groepswoningen, voor 24 bewoners, worden opgeleverd in het najaar als onderdeel van nieuwbouwproject Jatopa. Aan de Heldringstraat komt een zorggebouw van Cordaan met ruimte voor 66 bewoners (wibo-woningen en woongroepen), bedrijfsruimten voor huisarts, tandarts en fysiotherapeut, recreatieruimte met restaurant en dagverzorging. Oplevering 2009. Slotervaart heeft ruimte voor nieuwbouw en wil daarom ook bouwen voor bewoners uit de 'oudere' stadsdelen waar woningaanpassingen veel lastiger zijn en waar minder ruimte is voor nieuwbouw.
Inburgeraars op wachtlijst krijgen tussentijds taalles
Taalwijzer, het servicepunt voor inburgeraars, wordt vanaf 1 augustus uitgevoerd door Sezo. Taalwijzer (Pieter Calandlaan 7) werft, informeert en begeleidt inburgeraars. De inburgeraars die na hun aanmelding niet direct kunnen beginnen met de inburgeringscursus, maar op de wachtlijst staan, worden voor tussentijdse taalles doorverwezen naar de Taalbrug. Het stadsdeel wil voorkomen dat mensen thuis gaan zitten wachten tot de start van de cursus. Wie wil, kan meteen beginnen met taalles. Na de zomer, vanaf september start het stadsdeel samen met Sezo een wervingscampagne voor nieuwe inburgeraars. Eind 2011 moeten ruim 2000 nieuwe Nederlanders uit Slotervaart een taalcursus hebben gevolgd. Stadsdeel Slotervaart betaalt Sezo bijna 600.000 euro tot 1 januari 2010. Op 23 juli hebben stadsdeel Slotervaart en Sezo het contract voor Taalwijzer ondertekend.
Nog geen bebouwing op terrein naast stadsdeelkantoor
Rondom het braakliggende terrein naast het stadsdeelkantoor aan de Calandlaan hoek Veltmanstraat wordt deze week de stoep strakgelegd en het plantsoen geëgaliseerd. Binnen het hek, op het terrein zelf, wordt voorlopig nog niet gebouwd. Wel is het stadsdeel bezig aan een ontwerp voor een tijdelijke invulling van het terrein, in elk geval gras. Het ontwerp en de kosten worden binnenkort voorgelegd aan de eigenaar van het terrein, onderwijsgroep Amarantis.
Zomerwaterpret op de Sloterplas
Wie in de zomer thuisblijft kan zich prima vermaken op de Sloterplas. Jongeren van 8 tot en met 16 jaar kunnen zich aanmelden voor de Splashweken bij het Watersportcentrum Sloterplas. Dit jaar hebben al ruim 750 kinderen zich aangemeld, bijna zeventig meer dan in 2007 onder wie ook kinderen uit andere stadsdelen. Voor 39 euro kunnnen de deelnemers kiezen uit vijf ochtenden of middagen kanovaren, surfen, zeilen of tri-activiteiten. De Splashweken duren nog twee weken en er is nog plaats, maar wees er snel bij! Informatie en inschrijven:
Voor jongeren vanaf 10 jaar zijn er ook volop activiteiten bij Fun op de Sloterplas van Sciandri en Streetwise. Op woensdag en donderdag kunnen zij vlotten bouwen, steppen en mountainbiken rond het watersportcentrum. Vanaf volgende week kunnen zij ook kanoën en zeilen op de Sloterplas. Ruim 65 jongeren hebben al meegedaan. Fun op de Sloterplas duurt nog tot en met 7 augustus. Deelnemen is gratis en zwemdiploma is verplicht. Informatie: Mourad 06-20269125.