Woonbond


24-07-2008

Daling energieprijzen voor afnemers stadswarmte

De Warmtewet is door de Tweede Kamer aangenomen. De Warmtewet regelt onder andere het tarief van stadsverwarming. Door deze initiatiefwet van het CDA en de PvdA profiteren ongeveer 280.000 huishoudens van een forse daling van de prijzen. In de Warmtewet is geregeld dat energiebedrijven voor hun restwarmte, die in stadsverwarming gebruikt wordt, geen hogere prijs mogen vragen dan voor stoken met gas betaald wordt. In de Warmtewet is ook vastgelegd dat restwarmte zoveel mogelijk moet worden hergebruikt. Dat is goed voor het milieu, want de CO2-uitstoot van restwarmte is lager dan van bijvoorbeeld gas.

De tarieven worden transparant en er komt toezicht op de tarieven. De tarieven zijn aan een maximum gebonden met terugwerkende kracht vanaf
1 januari 2007. Afnemers van warmte kunnen het te veel betaalde geld tot die datum terugkrijgen. De energiebedrijven zegden eerder toe zich vrijwillig te houden aan het adviestarief van Energiened. Niet alle bedrijven hebben dat gedaan. Zij moeten nu het te veel betaalde tarief aan de consument terugbetalen. De Woonbond had samen met andere consumentenorganisaties de initiatiefnemers verzocht om de terugwerkende kracht tot 2004 te laten lopen.

De behandeling van de Warmtewet heeft bijna vijf jaar geduurd. Eerder kreeg de Woonbond van de initiatiefnemers al de toezegging dat huurders geen 'vermeden onderhoudskosten' in het vastrechttarief hoefden te betalen. Het is bij de Woonbond nog niet bekend hoe de terugbetaling van consumenten zal gaan plaatsvinden.