Ingezonden persbericht


Persbericht

Fysieke belasting in de zorg verder bestrijden

Nieuw instrument voor ergocoaches

Zoetermeer, 23 juli 2008 - Fysieke belasting is één van de grote risicofactoren voor werknemers in de gezondheidszorg als het gaat over arbeidsomstandigheden. Zeker in het licht van de vergrijzing is het van belang om zorg te dragen voor goede arbeidsomstandigheden van zorgverleners. Omdat het lang niet altijd duidelijk is wat gewone zorgverleners moeten kunnen als het fysieke belasting betreft of hoe competent zorgverleners zijn bij het uitvoeren van taken op het gebied van fysieke belasting heeft Project Ergocoaches een nieuw instrument uitgebracht, het Ergocoach Paspoort. Dit document beschrijft over welke kennis en vaardigheden een zorgverlener met extra taken op het gebied van fysieke belasting, de Ergocoach, naar huidige inzichten moet bezitten om haar rol in de preventie van fysieke belasting in de zorg op verantwoorde wijze te kunnen uitvoeren. Project Ergocoaches heeft dit instrument uitgebracht om deze zorgverleners houvast te bieden bij het uitoefenen van hun taak. Het Ergocoach Paspoort is gebaseerd op de gangbare richtlijnen van de verschillende branches in de zorg, de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting. Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van kennis en ervaring die onder deskundigen op dit gebied bestaat, samengebracht in een Expertgroep Fysieke Belasting.

Ergocoaches worden steeds meer ingezet in de zorgsector om klachten aan het bewegingsapparaat voor te blijven. Voor de meeste zorgverleners is het Ergocoach zijn een neventaak en voor elke neventaak bekijk je welke (extra) kennis en vaardigheden iemand moet hebben. Maatwerk is hierbij van belang, er moet rekening worden gehouden met de specifieke beperkingen en vooral de specifieke mogelijkheden van de cliënten op die afdeling of locatie. Het Ergocoach Paspoort helpt om voor elke werkomgeving de gewenste bekwaamheden te bepalen. Ergocoach zijn is dus geen functie of kwaliteit maar een verdieping binnen de eigen functie. het Ergocoach Paspoort helpt om deze verdieping nader in te vullen.

Het uitgangspunt voor het Ergocoach Paspoort is: het teamlid dat extra taken vervult om fysieke belasting tegen te gaan. De expertgroep heeft vastgesteld wat de basisdeskundigheid van een zorgverlener is. Ofwel: wat élke medewerker moet kennen en kunnen voor wat betreft preventie van fysieke belasting. Deze basisdeskundigheid vind je terug in het paspoort. Aanvullend hierop geeft het paspoort handreikingen voor de extra kennis van de ergocoach. Deze kerntaken zijn: signaleren en analyseren; adviseren; geven van voorlichting; coachen; borgen. Daarnaast mag verwacht worden dat ergocoaches de basisvaardigheden meer op detailniveau beheersen. Bijvoorbeeld: tiltechnieken kunnen toepassen én kunnen voordoen.

De Expertgroep Fysieke Belasting vormt qua samenstelling een dwarsdoorsnede van de zorgsector waardoor de definitie van basisdeskundigheid in het Ergocoach Paspoort breed bruikbaar is. Hetzelfde geldt voor de aanvullende ergocoachbekwaamheden. In de expertgroep zijn onder meer vertegenwoordigd: Project Ergocoaches, gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, ziekenhuizen, brandwondencentra, leidinggevenden van ergocoaches, arbo-coördinatoren, opleidingsinstituten, onderzoeksinstituten en de Arbeidsinspectie.



Ingezonden persbericht