IKON

Aankondiging

IKON-documentaires: COMPASSIE

Na de succesvolle documentairereeks over 'bezieling' komt de IKON in september met een reeks rond het thema 'compassie'. Vier documentaires over mensen in uiteenlopende aangrijpende situaties die de aandacht en het medeleven van de kijker verdienen.

9 september: DOORBREEK HET ZWIJGEN

In de Democratische Republiek Congo heersten tussen 1996 en 2002 twee bloedige oorlogen. Meer dan 80.000 vrouwen en meisjes werden hierbij slachtoffer van seksueel geweld. Nu de rust in veel delen van Congo is teruggekeerd komen de gevolgen van deze verkrachtingen aan het licht. De documentaire 'Doorbeek het zwijgen' laat het indringende verhaal zien van de diepgewortelde culturele problemen waar vrouwen na een verkrachting mee te maken krijgen. De meeste vrouwen verzwijgen hun leed. Ze zijn bang voor uitstoting door de gemeenschap. Verkrachting is een taboe, er wordt niet over gesproken. In de documentaire vertellen twee getroffen echtparen voor het eerst en opmerkelijk openhartig hun schrijnende verhaal. Het is de makers gelukt om ook de mannen aan het woord te krijgen. Zij vertellen hoe ze onder druk van de omgeving hun vrouwen hebben verstoten. Even opmerkelijk is dat ook soldaten en politiemannen in de documentaire openlijk hun (vaak stuitende) visie geven op het feit waarom de verkrachtingen in Congo doorgaan.

Oospronkelijke titel: Fighting the Silence; regie: Ilse en Femke van Velzen; productie: IF Productions, 2007

16 september: AGENT ORANGE (werktitel)

Tijdens de Vietnam-oorlog, van 1961 tot 1972, hebben de Verenigde Staten tonnen Agent Orange over het land uitgestrooid. Agent Orange is een mix van chemicaliën die ernstige ziektes kunnen veroorzaken, waaronder diverse vormen van kanker. Door het gebruik van Agent Orange werden er in Vietnam duizenden kinderen met spina bifida (open rug) en andere misvormingen aan de ruggengraat geboren. Inmiddels blijkt dat de afwijkingen van generatie op generatie worden overgedragen. In tegenstelling tot de Amerikaanse oorlogsslachtoffers van Agent Orange, wordt aan de Vietnamese slachtoffers geen herstelbetaling gegeven. De Franse documentairemaakster en voormalig anti-oorlog activiste Leslie Wiener volgt in deze documentaire de juridische strijd die al jarenlang gaande is om de producenten van Agent Orange alsnog aansprakelijk te stellen voor de schade die de Vietnamezen er tot op vandaag van ondervinden.

Regie: Jane Weiner & Leslie Wiener, productie: Atopic, Frankrijk

23 september: HOU ME VAST, LAAT ME LOS

Documentaire van Kim Longinotto over de Mulberry Bush School waar kinderen terecht komen die, meestal vanwege een traumatische gebeurtenis, niet meer te handhaven zijn in het gezin en op school. Op Mulberry krijgen de kinderen intensieve aandacht: iedere leerling wordt begeleid door twee volwassenen. Bijzonder is ook dat de kinderen niet worden gestraft. Met eindeloos geduld blijven de volwassenen de dialoog met de leerlingen zoeken, ook als ze getrapt, bespuugd en geslagen worden. In uiterste gevallen worden de kinderen in een min of meer liefdevolle houdgreep genomen, waar ze pas uitkomen wanneer hun houding is genormaliseerd. Longinotto registreert in de haar kenmerkende commentaarloze fly-on-the-wall stijl het dagelijkse leven op de school.

Oorspronkelijke titel: Hold me tight, let me go; regie: Kim Longinotto; productie: Roger Graef voor Films of Record

7 oktober: ANNA, 7 JAREN IN DE FRONTLINIE

In oktober 2006 wordt de Russische journaliste en activiste Anna Politkovskaja in de hal van haar appartement vermoord. Als speciaal correspondent van de krant Novaya Gazeta hebben de laatste zeven jaar van haar leven in het teken gestaan van onderzoek naar oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, van protest daartegen, van hulp aan slachtoffers. Het zijn zeven zware jaren die de gedreven criticaster van president Poetin brengen naar plaatsen waar haar journalistieke interesse of humanitaire bezorgdheid haar heenleiden, zoals Grozny en Beslan. De moord op Anna Politkovskaja is nooit behoorlijk onderzocht en daarom nog steeds onopgehelderd.

Oorspronkelijke titel: 'Anna, Seven Years on the Frontline'. Deze documentaire van de Nederlands-Russische documentairemaker Masha Novikova was de openingsfilm van het 10e Amnesty International Film Festival, maart 2008. Regie: Masha Novikova; productie: NOVDOC, 2008.

IKON-televisie

Dinsdag 9, 16 en 23 september en 7 oktober 2008

Nederland 2, 23.30 uur



IKON