Ingezonden persbericht
Den Haag, 24 juli 2008
Homo- en lesborechten zijn mensenrechten
Urgentie geboden
Dit jaar gedenken we het zestigjarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dat neemt bepaald niet weg dat homo's en lesbo's wereldwijd nog steeds slachtoffer van mensenrechtenschendingen zijn. Sterker nog: in zeker 80 staten in de wereld worden homo's en vaak ook lesbo's nog steeds als criminelen beschouwd. Het boek Urgentie geboden vraagt aandacht voor de nationale en internationale homo-emancipatiestrijd.
Urgentie is geboden. Er zijn nog steeds landen waarin homo's en lesbo's niet worden beschouwd als mensen, en op wie de mensenrechten niet van toepassing worden geacht. Langdurige gevangenschap, en zelfs de doodstraf, zijn juridisch verankerd in de wetgeving van een aantal van deze staten. In bijvoorbeeld Singapore en Oeganda kunnen mensen voor jaren de gevangenis ingaan en in Iran en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen zij de doodstraf krijgen voor hun seksuele oriëntatie.
Nederland is weliswaar één van de zes landen is waar het burgerlijk huwelijk is opengesteld voor twee personen van hetzelfde geslacht, maar ook hier is sprake van urgentie. Homoseksualiteit is voor veel mensen met een islamitische achtergrond niet aanvaardbaar. Dat heeft eerder geleid tot molestaties van homo's en veel islamitische homo's en lesbo's durven niet uit de kast te komen en leiden een, moeilijk vol te houden, dubbelleven.
Urgentie geboden belicht de wereldwijde homo- en lesbische emancipatiestrijd, en in het bijzonder de situatie in Nederland en de ontluikende homo- en lesbobeweging in Afrika en Oost-Europa. Zelfportretten van homo- en lesboactivisten geven kleur aan de persoonlijke urgentie.
Het boek is samengesteld door Ireen Dubel en André Hielkema. Dubel is Programma Manager Gender, Vrouwen en Ontwikkeling bij Hivos. André Hielkema is werkzaam bij de Humanistische Alliantie en stichting Socrates.