Rabobank voorspelt wereldwijde sterke groei in voedsel- en landbouwindustrie
De vraag naar de "4 F'en", namelijk Food, Feed, Fibre en Fuel (voedsel, voer, vezels en brandstof), neemt wereldwijd steeds meer toe. De gecombineerde effecten van die toename zetten de landbouw onder druk om efficiënter te werken, wat zal leiden tot grotere investeringen. Wereldwijd worden transportnetwerken verbeterd en worden landen met veel natuurlijke rijkdommen toegankelijk, die voorheen afgesloten waren. Ook dat zal investeringen op het gebied van landbouw stimuleren, evenals de waardevermeerdering van productiemiddelen vooral in Zuid-Amerika, Oost-Europa en Zuidoost-Azië. Dit stelt Rabobank in een Food en Agri-rapport getiteld: "The Boom Beyond Commodities".
Ondanks de recente schokken in de wereldeconomie die de kredietcrisis en sterk stijgende voedsel- en energieprijzen veroorzaken, zullen bedrijven in de voedselproductie en landbouw in de komende jaren een zeer sterke groei doormaken, vooral in Azië. Substantiële groeikansen zullen zich in vele sectoren voordoen, zoals dierlijke eiwitten en zuivel, voedselverwerking, energiegewassen en grondstoffen.
Substantiële groeikansen zullen zich blijven voordoen. Spelers in diverse landbouwsectoren zullen hiervan profiteren, met name in de up- en midstreamsegmenten van de waardeketen. Dit heeft betrekking op bijvoorbeeld dierlijke eiwitten en zuivel, voedselverwerking, energiegewassen en grondstoffen, maar ook op productiemiddelen en apparatuur voor de landbouw.
"Door de stijgende inkomens neemt de vraag naar eiwitrijke levensmiddelen toe. Een multiplyer effect voor grondstoffen en productiemiddelen zal de prijzen ondersteunen," zegt Brady Sidwell, samensteller van het rapport. "Stedelingen hebben een voorkeur voor gemak en variëteit. Toename van de stadsbevolking leidt tot groei in verwerking van en handel in levensmiddelen. En dit zorgt weer voor verdere vraag naar grondstoffen en productiemiddelen en dus voor verdere groei voor de spelers in deze branches."
"Vrijere handel zal ook meer internationale investering ondersteunen in landbouw in deze regio's, waar relatieve kostenvoordelen te behalen zijn," zegt Sidwell. "In de loop van de tijd zorgt dit voor een grotere welvaartsverdeling met stijgende consumentenvraag in deze markten, vooral naar eiwitrijke levensmiddelen. Dit draagt verder bij aan de vraag naar grondstoffen en de expansie van de levensmiddelenverwerkende industrie."
De Aziatische regio heeft duidelijk het grootste potentieel om verder uit te breiden. Ondanks de bedreigingen op korte termijn voor de groei, voortkomend uit de toenemende inflatie en een vertragende wereldeconomie, leidt de groei in inkomens, bevolking en verstedelijking tot een sterke, fundamentele vraag. Dit creëert nieuwe kansen, die de kijk op landbouw als investering en de waardering ervan als asset zullen veranderen. Voor de komende jaren wordt verwacht dat de grondstofprijzen zich zullen ontspannen. Bedrijven die goedgepositioneerd zijn om op de groei en veranderingen in levensstijl, wat in de ontwikkelingslanden het duidelijkst te zien is, in te spelen, zullen een sterke opleving doormaken.
In de komende tien jaar zal vooral in China en India de leegloop van het platteland toenemen. Verwacht wordt dat elke dag zo'n 50.000 mensen naar de stad zullen trekken, waar de vraag naar voedsel en energie nog groter is dan op het platteland.
Industrieën gelieerd met biobrandstoffen hebben ook grotere hoeveelheden gewassen nodig. Daarmee spelen zij een belangrijke rol in de vraag naar grondstoffen, productiemiddelen en natuurlijke hulpbronnen.
Het rapport "Boom beyond commodities" is te downloaden via:
Rabobank Nederland