Gemeente Bronckhorst
Ontwerp Centrum voor Jeugd en Gezin Bronckhorst gereed
Iedere gemeente in Nederland is wettelijk verplicht een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te realiseren. Ook de gemeente Bronckhorst. Bij zo'n Centrum kunnen ouders, jeugdigen en kinderen allerhande vragen stellen over opgroeien en opvoeden. De Centra houden zich bezig met preventie, signaleren, advies geven, maar ook het bieden van ondersteuning en lichte hulp. Het is een laagdrempelige en herkenbare 'plek' in de buurt. Bij zwaardere problemen of een meer ingewikkelde hulpvraag coördineren de Centra: ze nemen dan contact op met de gemeentelijke jeugdgezondheidszorg en de provinciale jeugdzorg.
De opvoed- en groeiondersteuning die het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt, is onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het ministerie van Jeugd en Gezin verwacht van de gemeente dat ze de volgende functies en organisaties bundelen:
. jeugdgezondheidszorg 0-19 jarigen: consultatiebureaus en GGD
. 5 WMO-functies: informatie en advies, signalering, toeleiding naar hulp, licht pedagogische hulp, coördinatie van zorg. Dit o.a. door maatschappelijk werk en opvoedondersteuning
. schakel met Bureau Jeugdzorg (jeugdhulp)
. schakel met Zorg- en adviesteams (onderwijs)
Hoe werkt Bronckhorst hieraan?
De regie op de Centra voor Jeugd en Gezin ligt bij de gemeenten. Zij hebben veel vrijheid in de keuze hoe ze de Centra in hun gemeenten realiseren. Ze doen dit op basis van de eigen mogelijkheden en wensen. De Centra hebben dezelfde basistaken, maar kunnen onderling verschillend zijn. Voor Bronckhorst geldt dat het een uitgestrekte gemeente is met veel voorzieningen. Daarnaast heeft de gemeente te maken met de regio's Doetinchem en Zutphen, waar veel inwoners/jeugdigen gebruik maken van voorzieningen (bijvoorbeeld scholen). Vanuit deze uitgangspunten heeft een aantal betrokken organisaties een ontwerp voor een Bronckhorster Centrum voor Jeugd en Gezin opgesteld. Dit zijn naast de gemeente, onder meer vertegenwoordigers van bureau jeugdzorg, maatschappelijk werk, jeugdgezond-heidszorg, scholen en MEE. Ook zijn ouders en jongeren gevraagd mee te denken over een CJG in de gemeente. Er zijn gesprekken geweest met een aantal groepen.
Hoe ziet het ontwerp eruit?
Het Bronckhorster Centrum voor Jeugd en Gezin krijgt verschillende vormen:
1. een netwerkorganisatie, waarbij op een eenvoudige en doelmatige manier overlegsituaties worden georganiseerd.
2. dienstverlening zo dicht mogelijjk aanbieden op vindplaatsen (bijvoorbeeld basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal, consultatiebureau)
3. een virtueel CJG
4. een laagdrempelig Centrum in Hengelo
Hoe gaat het verder?
B en w stemden onlangs in met het ontwerp. Dat betekent dat de gemeente aan de slag gaat met de realisatie. Ze vraagt betrokken organisaties om een intentieverklaring te tekenen, waarmee ze gezamenlijk de verantwoordelijkheid hiervoor aangaan. Het is dus de bedoeling dat het Centrum in Bronckhorst verschillende vormen krijgt. Het ontwerp is ambitieus en bedoeld als een groeimodel. Dat betekent dat niet alle onderdelen tegelijk worden gerealiseerd. Diverse organisaties werken inmiddels aan een aantal onderdelen zoals het virtuele CJG (website) en de coördinatie van de zorg. Het is de bedoeling dat de eerste onderdelen van het Bronckhorster Centrum voor Jeugd en Gezin eind 2008 draaien.
Hengelo (Gld), 24 juli 2008
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends,
afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.
---- --