European Union



Brussel, 23 juli 2008

Bulgarije en Roemenië moeten justitieel stelsel sneller hervormen en corruptie harder aanpakken

De Commissie heeft vandaag een aantal verslagen goedgekeurd waarin een beoordeling wordt gegeven van de vorderingen van Bulgarije en Roemenië bij de hervorming van het justitiële stelsel en de bestrijding van corruptie. Deze verslagen worden uitgebracht in het kader van het mechanisme voor samenwerking en toetsing dat is opgezet bij de toetreding van de twee landen vorig jaar. De Commissie heeft daarnaast een afzonderlijk verslag uitgebracht over het beheer van de EU-fondsen in Bulgarije. Deze verslagen geven een overzicht van de vorderingen en tekortkomingen in Bulgarije en Roemenië ten aanzien van de verbintenissen die zij bij de toetreding zijn aangegaan. De conclusie van de Commissie luidt dat er wel degelijk goed werk is verricht en enige vooruitgang is geboekt, vooral op het gebied van de hervorming van het justitiële stelsel, maar dat beide landen veel meer moeten doen om corruptie op hoog niveau te bestrijden en dat Bulgarije de georganiseerde misdaad veel harder moet aanpakken. In de verslagen wordt benadrukt dat duurzaam politiek engagement nodig is en dat de maatregelen op praktisch niveau voortvarend moeten worden uitgevoerd, willen de landen volledig kunnen voldoen aan de ijkpunten die bij de toetreding zijn vastgesteld. De verslagen belichten ook een reeks concrete vervolgmaatregelen. De twee landen moeten vooruitgang boeken ten aanzien van de ijkpunten en de twijfels aan hun vermogen om corruptie aan te pakken wegnemen. Hun burgers kunnen dan alle voordelen van het EU-lidmaatschap genieten en weer vertrouwen krijgen in de rechtsstaat. Voor Bulgarije heeft de Commissie formeel besloten bepaalde EU-fondsen tijdelijk te schorsen, totdat de Bulgaarse autoriteiten kunnen aantonen dat zij degelijke structuren voor financieel beheer hebben opgezet en dat die structuren goed werken.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie: "Bulgarije en Roemenië hebben het afgelopen decennium een lange weg afgelegd. De eerste achttien maanden van het EU-lidmaatschap zijn voor beide landen, én voor de Europese Unie, nuttig geweest. Het is nu zaak die vooruitgang te consolideren. De verslagen geven een beeld van hoe de zaken er nu werkelijk voor staan: de Bulgaarse en de Roemeense overheid moeten harder werken aan de hervorming van hun justitiële stelsel en corruptie intensiever bestrijden. Bulgarije moet de georganiseerde misdaad harder aanpakken. De autoriteiten van beide landen beseffen dat zij hun burgers en de andere EU-lidstaten moeten laten zien dat het hun ernst is een goed werkend rechtsstelsel op te bouwen en corruptie aan te pakken.

Uit de verslagen blijkt dat de instellingen en systemen tot stand zijn gebracht, maar er moeten nu tastbare resultaten komen met het onderzoeken, vervolgen en veroordelen van corruptie op hoog niveau en georganiseerde misdaad. De Commissie heeft vandaag bovendien nog eens zeer duidelijk gemaakt dat de EU-fondsen correct moeten worden beheerd. Bulgarije en Roemenië kunnen rekenen op de volledige en actieve steun van de Commissie bij dit proces."

De verslagen geven een overzicht en een gedetailleerde beoordeling van de vorderingen van Roemenië ten aanzien van de vier ijkpunten die de Commissie in december 2006 heeft vastgesteld voor justitiële hervorming en corruptiebestrijding. De situatie in Roemenië laat een gemengd beeld zien. De basiselementen van een functionerend systeem zijn aanwezig, maar het fundament is nog steeds kwetsbaar. Besluiten over corruptie op hoog niveau zijn sterk gepolitiseerd. De wil tot hervorming is bij de Roemeense instellingen en instanties niet overal even sterk. Er is weliswaar vooruitgang geboekt bij de justitiële hervormingen, maar het systeem moet laten zien dat corruptie op hoog niveau niet onbestraft blijft. De Commissie dringt er bij Roemenië met klem op aan de hervormingen te intensiveren. Een uitvoeriger samenvatting van het verslag over Roemenië is te vinden in MEMO/08/520.

In de verslagen van de Commissie over Bulgarije wordt gesteld dat hervorming van de structuren van justitie en rechtshandhaving dringend noodzakelijk is, en al veel eerder had moeten gebeuren. Bulgarije heeft het afgelopen halfjaar een aantal stappen in de goede richting gezet: er is een staatsagentschap voor nationale veiligheid opgezet en er is besloten tot hervorming van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De vooruitgang op dit gebied zal worden beoordeeld aan de hand van de concrete resultaten die het onderzoeken, vervolgen en veroordelen van corruptie op hoog niveau en georganiseerde misdaad oplevert. Een uitvoeriger samenvatting van het verslag over Bulgarije is te vinden in MEMO/08/521.

Wat specifiek Bulgarije betreft, heeft de Commissie de afgelopen zes maanden de EU-financiering voorlopig geschorst in verband met onregelmatigheden die aan het licht zijn gekomen door ons controle- en auditstelsel. Hoewel Bulgarije aanzienlijke maatregelen heeft genomen om deze problemen aan te pakken, is de Commissie er nog niet voldoende van overtuigd dat deze schorsingen kunnen worden versoepeld. De Commissie heeft daarom vandaag formeel besloten de accreditering in te trekken van twee overheidsinstanties die belast zijn met het beheer van de pretoetredingsfondsen. Zodra Bulgarije de nodige corrigerende maatregelen heeft genomen om het financiële beheer te verbeteren en de controlesystemen te versterken, is de Commissie bereid haar besluit tot intrekking van de accreditering van deze twee uitvoerende instanties te herroepen. De twee instanties zijn de centrale eenheid Financiering en Contracten en de uitvoerende instantie binnen het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Openbare Werken. De Commissie heeft tevens een formeel besluit genomen tot schorsing van de financiering van infrastructuur.

Achtergrond

De verslagen van de Commissie geven een beoordeling van de vooruitgang die is geboekt ten aanzien van de ijkpunten die bij de toetreding zijn vastgesteld. Het gaat daarbij om justitiële hervorming en bestrijding van corruptie en (alleen voor Bulgarije) georganiseerde misdaad. De verslagen maken gebruik van informatie die afkomstig is van de Bulgaarse en de Roemeense regering, van de vertegenwoordigingen van de Commissie en de lidstaten in beide landen, van maatschappelijke organisaties en verenigingen en verslagen van deskundigen. In een afzonderlijk verslag over Bulgarije wordt het beheer van de EU-fondsen behandeld.

Op 1 januari 2007 heeft de Commissie een mechanisme voor samenwerking en toetsing ingesteld om de vooruitgang te beoordelen die Bulgarije en Roemenië hebben geboekt ten aanzien van justitiële hervorming en bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. De Commissie is verzocht regelmatig verslag uit te brengen over de begeleidende maatregelen. Zij heeft op 27 juni 2007 haar eerste verslag uitgebracht, op 4 februari 2008 gevolgd door een tussentijds verslag.

Een uitvoeriger overzicht van het mechanisme voor samenwerking en toetsing en de vrijwaringsclausules is opgenomen in MEMO/07/260 (Engelstalig).

De volledige verslagen zijn te vinden op:

http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/cvm/index_nl.htm