Gemeente Venlo


Venlo licht handhavingsbeleid geluidsoverlast toe

23-7-2008

De berichten in de media over geluidsoverlast en de handhaving van de normen door de gemeente Venlo tuimelen over elkaar, maar geven gezamenlijk toch niet het juiste beeld van de manier waarop Venlo omgaat met de controle en handhaving. Hieronder de feiten op een rij, waarbij we graag enkele hardnekkige geruchten uit de wereld willen helpen.

Als gemeente verlenen wij een vergunning voor een evenement. In deze vergunning staan voorwaarden waaraan dit evenement moet voldoen. Eén daarvan is de wettelijke geluidsnorm. Die ligt al enkele jaren op 70db, en is dus ook niet onlangs aangescherpt, zoals door sommigen ten onrechte wordt aangenomen. Deze 70db is in een Provinciale notitie vastgelegd en wordt gemeten aan de gevel van het dichtstbijzijnde pand. Er van uitgaande dat de muren ongeveer 20db afvangen levert dit binnen in het pand een geluidsniveau van 50db op.

Afhankelijk van de grote en opzet van het evenement kan ook een geluidsnorm gelden van 90db gemeten bij de P.A.. De P.A. is de geluidinstallatie die de geluidsbron versterkt voor het publiek. Voor de Nolensparkfeesten geldt deze norm van 90db, omdat hier één podium is waar eenvoudig bij de P.A. gemeten kan worden. Voor het FreeFunk Festival geld de norm van 70db gemeten op de gevel van het dichtstbijzijnde pand, omdat bij dit evenement zes podia zijn opgesteld. Het is dan niet mogelijk om bij elk podium afzonderlijk te meten, daarom wordt het geluidsniveau van het gehele terrein gemeten aan de gevel van het dichtstbijzijnde pand. Deze geluidsnorm wordt in de vergunning voor het evenement vastgelegd.

Het is onze plicht als gemeente om te controleren of een organisatie zich houdt aan de vergunningeisen, waaronder dus die geluidsnormen, naast bijvoorbeeld eisen aan de brandveiligheid. Dat is logisch, anders heeft een vergunning geen zin. Dit doen we altijd, bij elk evenement. Er wordt deze zomer niet vaker of strenger gecontroleerd. Integendeel zelfs: zowel bij het Free Funk Festivals als de Nolensparkfeesten is van tevoren veel extra tijd gestoken in overleg met de organisatie om alles goed door te spreken.

Als er een overtreding van de geluidsnorm wordt geconstateerd, geven wij altijd eerst een waarschuwing. En ook bij een volgende overtreding volgt opnieuw een waarschuwing. Wanneer de organisatie de fout in blijft gaan, volgt een laatste waarschuwing. Daarbij wordt expliciet vermeld dat het de laatste waarschuwing is en dat bij een volgende overtreding een dwangsom wordt opgelegd. Een dwangsom komt dus nooit als een verrassing voor de organisatie. Een dwangsom betekent overigens niet automatisch dat de organisatie moet betalen, dat beslist de politiek uiteindelijk. Het is dus niet hetzelfde als een boete.

Bij het Free Funk Festival is diverse keren gewaarschuwd dat het geluid boven de norm uitkwam. Omdat de organisatie ondanks de vele waarschuwingen het geluid niet beneden de norm bracht, is uiteindelijk een dwangsom opgelegd. Deze is aangekondigd' volgens bovengenoemde aanpak: op een bepaald moment is gezegd dat bij een volgende overtreding een dwangsom zou worden opgelegd. En dat is dus gebeurd, toen de geluidsnorm opnieuw werd overschreden. De Nolensparkfeesten hebben op beide avonden een waarschuwing gehad, omdat zij de geluidnorm overschreden.

Gemeentelijke herindeling