Energielabel klopt niet - schriftelijke kamervragen


ENSCHEDE/DEN HAAG, 20080723 -- De rekenmethode voor het energielabel is ongeschikt voor woningen op de begane grond. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Cauberg-Huygen in opdracht van SenterNovem, agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Volgens de huidige benadering bespaart vloerisolatie vrijwel geen energie en heeft het daarom op dit moment geen invloed op de indeling in labelklassen. Uit het rapport [2] dat nu bekend is geworden, blijkt dat dit niet klopt. De besparing met vloerisolatie bedraagt geen 0,33 tot 0,40 m3 aardgas per m2 per jaar maar 7,8 m3 bij R=2,5.

Dit is maar liefst 20 keer meer dan volgens de huidige rekenmethodiek bepaald wordt! Het is aannemelijk dat dit getal bij toepassing van fors hogere isolatiewaardes nog hoger uitkomt.
Bodemisolatie echter zal beduidend minder besparen dan echte vloerisolatie zo komt verder uit het rapport naar voren. Een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte blijkt in de winter een averechts effect te hebben op zowel de temperatuur van de vloer als op het energieverbruik [4]. Het staat niet eens vast of de milieubelasting, die gepaard gaat met het produceren/winnen, transporteren en aanbrengen van verschillende bodemisolaties, wel wordt terugverdiend door een besparing op het energieverbruik.


Het energielabel behoort een goede indicatie te geven van het energieverbruik van een woning. Dit nu blijkt niet te kloppen, althans niet bij woningen op de begane grond. Een woning zonder vloerisolatie kan volgens de huidige software het zuinigste label A verkrijgen, zelfs als het elektriciteitsverbruik is verhoogd door ventilatievoorzieningen om vochtproblemen bij de koude vloer te beperken. Nu blijkt dat deze "zuinigste" woningen met goede vloerisolatie jaarlijks nog 390 tot 470 m3 gas kunnen besparen (bij een vloeroppervlak van 50 tot 60 m2) zonder dat het elektriciteitsverbruik verhoogd had hoeven worden om de schadelijke gevolgen van het achterwege laten van vloerisolatie te beperken.

Eerder bleek al dat de bepalingsmethode geen eenduidig resultaat opleverde; neem drie verschillende `labelaars' en je kunt 3 verschillende labels krijgen.
Nu blijkt dat ook de onderliggende rekenmethodiek van de bepalingsmethode niet deugt.

Schriftelijke Kamervragen.
Uit het artikel "energielabel mist factor vloerisolatie" dat afgelopen vrijdag in het Dagblad Cobouw [3] verscheen, blijkt bovendien dat het onderzoek, dat nu is opgedoken, al geruime tijd gereed was, maar dat verspreiding en openbaarmaking is uitgesteld. Een en ander was voor SP-Kamerlid Remi Poppe aanleiding 8 schriftelijke vragen [1] te stellen aan de ministers van WWI, EZ en VROM. Het achtergrondartikel [4] dat vandaag in De Betere Wereld is verschenen, roept zo mogelijk nog meer vragen op.

Inlichtingen: A.J.M. Willemsen, secretaris Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland (SBVN) 06-53174462

[1] Vragen van het lid Poppe (SP) aan de ministers van WWI, EZ en VROM over het gewicht van vloerisolatie in het energielabel kurl.nl?3100
[2] SenterNovem rapport 2006.3193-1 "Besparing door bodem- en vloerisolatie bij woningen". kurl.nl?2E6A
[3] Cobouw: Energielabel mist factor vloerisolatie www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=429299#
[4] De Betere Wereld: Energiebesparing met vloerisolatie zwaar onderschat kurl.nl?3101


Oplossing voor Energielabel
De SBVN stelt voor de bepaling van het energielabel handmatig te wijzigen totdat de software is aangepast. Indien geen vloerisolatie aanwezig is, zouden alle afgegeven en nog af te geven labels met een klasse moeten worden teruggezet. Is een woning wel voorzien van vloerisolatie dan kan een label worden afgegeven dat 1 klasse gunstiger is dan bepaald volgens de huidige software. Hiermee wordt het signaal afgegeven dat vloerisolatie wel degelijk van belang is voor een energiezuinige, gezonde en comfortabele woning.