Ingezonden persbericht

STW partner in Holland Innovation 2008

Innovatie vindt plaats waar wij elkaar ontmoeten

Geen coating zo effectief tegen vocht als die van die prachtige paddenstoel in het bos. Hoe doet zo'n organisme dat? Hoogleraar microbiologie Han Wösten van de Universiteit Utrecht onderzoekt schimmels en paddenstoelen op deze en andere potentieel bruikbare eigenschappen. Zijn onderzoek naar het waterafstotende eiwit 'hydrofobine' is daarmee een van de vele voorbeelden van wat technisch-wetenschappelijk onderzoek kan betekenen voor grote en kleine maatschappelijke uitdagingen.Op 8 oktober 2008 in de Jaarbeurs presenteert Technologiestichting STW nog meer resultaten uit door haar gefinancierd onderzoek. Dat doet zij op Holland Innovation 2008, de beurs waar onderzoekers en ondernemers elkaar ontmoeten.

De subsidie-instrumenten van STW zijn speciaal bedoeld voor het financieren van technisch-wetenschappelijk onderzoek met een toepassingsperspectief. STW doet dat in opdracht van het ministerie van EZ en van NWO. Ze laat jaarlijks onder meer met een evenement zien wat er met 'haar' geld wordt gedaan.

STW op Holland Innovation: Simon Stevinprijzen en workshop

Dit jaar bundelt STW daarvoor de krachten met Holland Innovation. Het centrale podium in de Jaarbeurs biedt 's ochtends plaats aan de spannende strijd tussen vier pasgepromoveerde STW-toponderzoekers die zelf actief hebben bijgedragen aan de toepassing van hun onderzoeksresultaten in de maatschappij. Eén van hen krijgt na hun presentatie de Simon Stevin Gezelprijs 2008 toegekend. De AIO die op een poster het best kan laten zien hoe zijn of haar resultaten in bedrijf kunnen worden toegepast, kan rekenen op de Simon Stevin Leerlingprijs.

In de middag is het de beurt aan de Simon Stevin Meester 2008: dan laat professor Han Wösten van de Universiteit Utrecht zien hoe resultaten van zijn wetenschappelijk onderzoek industrieel kunnen worden toegepast. Wösten krijgt de Simon Stevin Meesterprijs 2008 ter plekke van STW uitgereikt. Met het prijzengeld van maar liefst ¤ 500.000,- gaat hij nieuw onderzoek doen, waarover hij 8 oktober meer vertelt. Wöstens expertise ligt op de productie en het gebruik van nuttige eiwitten uit schimmels. Deze eiwitten worden onder meer gebruikt voor geneesmiddelen en voedingsmiddelen.

De Simon Stevinprijzen en andere subsidies van STW stellen onderzoekers en de potentiële afnemers van kennis in staat elkaar ontmoeten en vruchtbaar samen te werken. En zo vindt innovatie plaats, aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in haar jongste advies over het stimuleren van innovatie. STW draagt daar met haar verschillende subsidies al ruim 25 jaar aan bij.

Het plenaire programma is te vinden op http://www.hollandinnovation.nl/programma/overzicht

Naast de uitreiking van de drie Simon Stevinprijzen 2008 verzorgt STW de workshop 'De ingenieur en de 21e eeuw', zie http://www.hollandinnovation.nl/programma/workshops

Registreren voor Holland Innovation, een veelzijdige en leerzame dag voor onderzoekers, ondernemers, financiers en uitvinders kan op http://www.hollandinnovation.nl/aanmelden

Technologiestichting STW

Technologiestichting STW financiert en stimuleert sinds 1981 technisch-wetenschappelijk onderzoek en de toepassing daarvan, onder meer door universitaire projectleiders in contact te brengen met het bedrijfsleven en andere gebruikers, het onderzoek te begeleiden en de transfer van technologie en intellectueel eigendom te bevorderen. Jaarlijks organiseert STW een groot evenement waar onderzoekers en gebruikers uit alle technologiegebieden elkaar kunnen ontmoeten om van en met elkaar te ontdekken voor welke uitdagingen de samenleving de komende jaren staat. In 2007 was er bijvoorbeeld een conferentie in De Doelen rond de vraag wat de kansen en eventuele risico's van nanotechnologie zouden zijn voor innovatieve bedrijven; in 2008 neemt STW deel aan Holland Innovation, waar ontmoeting tussen onderzoekers en ondernemers centraal staat.

De stichting wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Economische Zaken.

Locatie en tijdstip: Jaarbeurs Utrecht, hal 3, zie http://www.jaarbeurs.nl



Ingezonden persbericht