Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 22 juli 2008

Bouwmarkten steunen verbod op fout hout

De Nederlandse bouwmarkten willen een EU-verbod op het importeren van illegaal gekapt hout. De bouwmarkten melden dit in een reactie op de oproep van het Wereld Natuur Fonds om EU-maatregelen tegen fout hout. De VWDHZ denkt dat een EU-verbod op illegaal hout zal zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de handel in illegaal gekapt hout.

Bouwmarkten investeren veel in duurzaam hout via het bekende FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). De bouwmarkten werken aan verdere uitbreiding van dit keurmerk. Daarnaast pleiten de bouwmarkten voor een aanzienlijke uitbreiding van het aanbod van FSC-hout. De VWDHZ constateert dat het aanbod van FSC-hout nog te beperkt is waardoor de afgelopen jaren de prijzen zijn gestegen. De houtprijs is sinds 2006 met 50% gestegen. Dit speelt handelaren in illegaal hout weer in de kaart. De hoeveelheid hout met een FSC-keurmerk groeit jaarlijks, maar de vraag is groter dan het aanbod.

'Alleen een Europees importverbod draagt bij aan een snelle uitbreiding van het FSC-hout', aldus Pieter Walraven, secretaris van de Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelf branche (VWDHZ). 'De verwachting is dat binnen enkele jaren al het hout het FSC-Keurmerk draagt.'

De bouwmarkten verzoeken tegenwoordig de leveranciers expliciet om alleen maar FSC hout te leveren, maar vanwege een tekort aan aanbod is dat niet altijd mogelijk. Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren om aan dit aanbod te voldoen. Om dit proces te versnellen willen Nederlandse bouwmarkten een EU-importverbod op illegaal gekapt hout.

De VWDHZ is de brancheorganisatie van de grote winkelketens in de doe-het-zelfbranche. De leden van de VWDHZ vertegenwoordigen meer dan 80% van de branche.

De VWDHZ is aangesloten bij de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). De RND is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 41 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht