VVD



19-7-2008

"Nitraatrichtlijn zo snel mogelijk evalueren"

VVD-Europarlementariër Jan Mulder heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie waarin hij deze oproept om de nitraatrichtlijn zo snel mogelijk te evalueren.

Mulder: "Ik vind de nitraatrichtlijn een ondeugdelijk stuk regelgeving. Het stimuleert het gebruik van kunstmest, remt de ontwikkeling van mestvergisting en laat lidstaten van de EU niet vrij om de maatregelen te nemen die het beste bij de lokale omstandigheden in de verschillende lidstaten passen."

"De 50 mg doelstelling is inmiddels vastgelegd in de grondwaterrichtlijn. Lidstaten zijn volgens deze richtlijn dus al verplicht om maatregelen te nemen om die doelstelling te halen. De nitraatrichtlijn met al haar middelvoorschriften belemmert de lidstaten bij het nemen van de meest efficiënte maatregelen. De nitraatrichtlijn kan wat mij betreft dus worden afgeschaft. Een grondige evaluatie van de richtlijn zal daarvoor echter eerst haar overbodigheid moeten aantonen."

In zijn schriftelijke vragen verwijst Jan Mulder naar een aantal posities die het Europees Parlement in de afgelopen jaren op zijn initiatief innam met betrekking tot de nitraatrichtlijn. Zo heeft hij er voor gezorgd dat in de grondwaterrichtlijn een apart artikel werd opgenomen dat bepaalt dat deze richtlijn in samenhang met daaraan gerelateerde richtlijnen geëvalueerd moet worden. En onlangs werd in een resolutie van het Europees Parlement over mestvergisting op zijn voorstel een bepaling opgenomen die zich uitspreekt voor herziening van de definitie van dierlijke mest onder de nitraatrichtlijn.

Hieronder vindt u de tekst van de schriftelijke vragen:

De Europese nitraatrichtlijn(1) verplicht lidstaten tot het nemen van een aantal maatregelen om de vervuiling van het water met nitraat als gevolg van landbouwactiviteiten te beperken. De doelen die de nitraatrichtlijn beoogde te bereiken, zijn inmiddels vastgelegd in de grondwaterrichtlijn(2). Het Europees Parlement heeft zich bij de besluitvorming rond de grondwaterrichtlijn hard gemaakt voor een grondige evaluatie van grondwaterrichtlijn, in samenhang met de daaraan gerelateerde richtlijnen, waartoe de nitraatrichtlijn uiteraard ook gerekend moet worden. Dit heeft geleid tot artikel 11 van de grondwaterrichtlijn. In haar wetgevende resolutie van 11 december 2007 over Cross Compliance systeem(3) vroeg het Europees Parlement om vereenvoudiging, vermindering en verbetering van de wetgeving inzake nitraten en in haar resolutie van 12 maart 2008 over mestvergisting(4) vroeg zij om de overbodigheid van de nitraatrichtlijn te onderzoeken en op korte termijn om een herziening van de definitie van dierlijke mest in de nitraatrichtlijn.


1. Is de Commissie van mening dat de nitraatrichtlijn een efficiënt instrument is om de gewenste doelen te bereiken, of is zij mening dat lidstaten beter meer vrijheid zouden krijgen om maatregelen vast te stellen die beter afgestemd zijn op de specifieke situatie in de verschillende lidstaten, om de gewenste doelen (zoals reeds vastgelegd in de grondwaterrichtlijn) te bereiken?


2. Is de Commissie van mening dat het in stand houden van twee richtlijnen voor één probleem goede regelgeving is? Is de Commissie van mening dat het in stand houden van de nitraatrichtlijn in lijn is met haar doelstellingen op gebied van administratieve lastenverlichting?


3. Is de Commissie van mening dat de bepalingen van de nitraatrichtlijn het gebruik van kunstmest in plaats van dierlijke mest stimuleert, omdat de maximum toedieningsnorm van 170 kg nitraat (Annex III, paragraaf 2) enkel voor dierlijke mest geldt en niet voor kunstmest? Is de Commissie van mening dat de nitraatrichtlijn op dit punt in lijn is met haar doelstellingen om de milieu-impact van de landbouw als geheel te verminderen?


4. Is de Commissie van mening dat de bepalingen van de nitraatrichtlijn een belemmering vormen op de ontwikkeling van mestvergisting in Europa, omdat alle nitraat in digestaat (restproduct mestvergisting) meetelt voor de genoemde maximum toedieningsnorm van 170 kg nitraat en niet slechts het gedeelte dat daadwerkelijk afkomstig is van dierlijke mest? Is de Commissie van mening dat de nitraatrichtlijn op dit punt in lijn is met haar doelstellingen op het gebied van de promotie van hernieuwbare energie?


5. Wanneer is de Commissie voornemens om de nitraatrichtlijn te evalueren?


6. Wanneer is de Commissie voornemens om de grondwaterrichtlijn, in samenhang met gerelateerde richtlijnen te evalueren?