Gemeente Oldebroek


22 juli

Permanente bewoning van recreatieverblijven is en blijft verboden


Onlangs heeft de provincie Gelderland haar standpunt over permanente bewoning van recreatieverblijven gewijzigd. De provincie Gelderland is altijd fel tegenstander geweest van het legaliseren van permanente bewoning. Dit standpunt is opgenomen in het provinciale streekplan en heeft tot gevolg gehad dat de provincie geen goedkeuring verleende aan bestemmingsplannen die permanente bewoning van recreatieverblijven toelaten.

Op 2 april 2008 is in de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin de minister werd verzocht om de provincie Gelderland er toe te bewegen gemeenten die permanente bewoning van recreatieverblijven mogelijk willen maken, hierin vrij te laten.

De in de Tweede Kamer aangenomen motie heeft tot gevolg gehad dat binnen Provinciale Staten drie coalitiepartijen en de fractie van Groen Links gekomen zijn met een initiatief-voorstel. In dit voorstel stellen deze partijen voor de gemeenten de vrijheid te bieden om de permanente bewoning te legaliseren van recreatieverblijven die niet gelegen zijn in kwetsbare gebieden. Provinciale Staten hebben dit initiatiefvoorstel op 2 juli 2008 aangenomen.

De gemeente Oldebroek hecht er aan te benadrukken dat deze wijziging van het provinciale standpunt niet tot gevolg heeft dat daarmee permanente bewoning van recreatieverblijven toegestaan is. Het al dan niet toestaan van permanente bewoning is en blijft een verantwoordelijkheid van de gemeenten. De wijziging van het provinciale standpunt heeft slechts tot gevolg dat als een gemeente de permanente bewoning van buiten de kwetsbare gebieden gelegen recreatieverblijven mogelijk wil maken, dit vanaf juli onder bepaalde omstandigheden mogelijk is. Gemeenten behouden de mogelijkheid om permanente bewoning niet toe te laten en hier in voorkomende gevallen handhavend tegen op te treden.

De recreatieterreinen in de gemeente Oldebroek zijn alle gelegen in kwetsbare gebieden in de zin van het initiatief-voorstel en vallen alleen al daarom niet onder de verruiming van het provinciaal beleid.

Voor de gemeente Oldebroek geldt bovendien dat deze er in het verleden uitdrukkelijk voor gekozen heeft om permanente bewoning van recreatieverblijven niet toe staan. Dit gemeentelijk beleid wordt al vanaf de jaren '80 gevoerd, ligt besloten in de gemeentelijke bestemmingsplannen en is nader uitgewerkt in de in september 2005 vastgestelde gemeentelijke beleidsnota bestrijding permanente bewoning van recreatieverblijven.

De verruiming van het provinciale beleid heeft dan ook geen consequenties voor het gemeentelijk beleid: permanente bewoning van recreatieverblijven is en blijft verboden.