Ingezonden persbericht
IN HET NIEUWSTE NUMMER VAN:
LIBERAAL REVEIL
... pleit Fleur de Beaufort voor het invoeren van strengere straffen conform het principe: Three strikes, maximum punishment. Bij de derde veroordeling volgt voor de delinquent zonder pardon de maximale straf die volgt uit het gemiddelde van de in het Wetboek van Strafrecht vastgestelde strafmaxima voor de drie delicten. Strenger straffen betekent niet zozeer iedereen direct aan een strenge straf te onderwerpen. Integendeel: strenger straffen houdt in dat delinquenten die herhaaldelijk in de fout gaan, en bewezen hebben hun gedrag niet te zullen veranderen, langduriger uit de samenleving gehaald worden. Van Three strikes, maximum punishment gaat een duidelijke grensstellende werking uit en het functioneert daarmee preventief richting beginnende daders. Het beoogt de stelselmatige recidive onder veelplegers te stoppen. Bovendien wordt bij een dergelijk systeem het strafrecht daadwerkelijk ingezet ter bescherming van de samenleving.
... herwaardeert Frans de Graaf het maken van winst. Te vaak wordt er nog geredeneerd dat consumenten niet gebaat zijn bij bedrijven die streven naar winst. Ondernemers streven naar winst, niet door anderen uit te buiten maar door voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe manieren om consumenten te kunnen dienen, waarbij zij gebruik maken van unieke kennis en creativiteit. Consumenten zijn dus bij uitstek gebaat bij een winstoogmerk.
... waarschuwt Paula Brunsveld van Hulten voor het gevaar van 'valse tolerantie' - ofwel de huidige neiging van velen de verworvenheden van onze individualistische cultuur te grabbel te gooien in een poging tegemoet te komen aan collectivistische culturen en hun voortdurende beroep op religie. We verschuiven liever onze eigen grenzen of we doen aan zelfcensuur om een mogelijke gekwetste reactie met beroep op het geloof te voorkomen. De boel bij elkaar houden, met het weg relativeren van onze eigenheden, scoort aardig op de korte termijn, maar deze valse tolerantie, die voorkomt dat de echte oorzaak van de voortdurende heidebrand wordt blootgelegd, wreekt zich in een moeizaam en langdurig integratieproces, en toenemende irritatie in de samenleving.
... maakt Mark Reijman duidelijk dat onze grondrechten niet uitsluitend waardevol zijn, maar ook een prijs met zich meebrengen. Zo wordt de vrijheid van meningsuiting betaald met de kans op belediging. Er bestaat geen vrijheid van meningsuiting zonder dat daarbij mensen worden beledigd. Het recht op vrijheid van meningsuiting impliceert het recht op beledigen. Uitingen kunnen - vaak onbedoeld - als belediging worden ervaren, dit is nooit helemaal te verbannen.
... waarschuwt Fleur de Beaufort voor de waanzin van wettelijke quota om meer vrouwen aan de top te krijgen. Hoe eerlijk is het om aangenomen te worden omdat je vrouw bent? Hoe serieus word je als vrouw in een toppositie nog genomen als blijkt dat je slechts bent aangesteld opdat je werkgever aan statistische eisen voldoet en dat in zijn jaarverslag kan verantwoorden? Bij quotering staat niet langer de kwaliteit van een kandidaat voorop doch het geslacht. Dergelijke zogenaamde positieve discriminatie zou een gruwel moeten zijn in de ogen van iedere rechtgeaarde liberaal. Liberalen nemen immers het individu en diens kwaliteiten als uitgangspunt.