Platform Biologica


Verslag wereldcongres IFOAM
21 juli 2008

Afgelopen juni kwam de hele wereld van biologische landbouw bijeen in de buurt van Modena, Italië. Van 21 tot 24 juni vond de ledenvergadering plaats van IFOAM, de internationale koepelorganisatie voor biologische landbouw. 69 landen waren erbij aanwezig. Biologica vertegenwoordigde Nederland. Er werd onder andere gesproken over veredeling. Een fundamentele discussie werd gevoerd over het garantiesysteem van de biologische landbouw; moet IFOAM fungeren als ijkpunt en bewaker van de normen, of moet zij juist een harmoniserende rol nastreven?

Politiek en passie
In Vignola bij Modena is van 21 tot en met 24 juni 2008 de 16e ledenvergadering van de IFOAM gehouden, de General Assembly. Een bijzondere vergadering met leden uit 69 landen die samen goed waren voor 339 stemmen en daarmee 60% van de IFOAM-leden vertegenwoordigden. Er kwam veel passie, verdeeldheid en eensgezindheid naar voren in die drie dagen. Biologica was erbij en stemde mee. Hieronder enkele discussiepunten die in Modena aan bod kwamen.

Standpuntbepaling zaaizaad en veredeling
Een aantal leden had het bestuur verzocht om een duidelijkere standpuntbepaling van het bestuur over zaaizaaid en veredeling. In de vergadering is besloten dat het IFOAM-bestuur een position paper gaat schrijven over het gebruik van biologisch zaaizaad in de sector. IFOAM wil het gebruik van natuurlijke veredelingsmethoden aanmoedigen en gaat duidelijker maken dat ze het patenteren van levende organismen afwijst. Bijna unaniem is nog eens vastgesteld dat protoplastfusie en cryptoplastfusie veredelingstechnieken zijn, die in principe niet in de biologische landbouw thuishoren. Het bestuur heeft het signaal gekregen dat ze vaart moet zetten achter het ontwikkelen van normen voor biologische veredeling.

Garantiesysteem: bewaken en/of harmoniseren?
De IFOAM heeft twee soorten normen: voor telers en verwerkers van biologische producten; en voor controleorganisaties. Dit samen heet het OGS, het Organic Guarantee System. In de vorige ledenvergadering in 2005 heeft het bestuur de opdracht gekregen om het OGS te herzien, met als doel: de integriteit van biologische producten te beschermen, het consumentenvertrouwen te versterken, en de markttoegang van biologische producten te stimuleren. Met deze opdracht in de hand heeft het bestuur een model ontwikkeld waarin het aanjagen van harmonisatie tussen bestaande normen in de wereld centraal staat. Niet alle leden waren blij met dit model, dat overigens nog in ontwikkeling is. Men ziet liever dat de IFOAM haar normen strenger maakt, als wereldwijd ijkpunt voor wat echt biologisch is. Het bestuur krijgt de komende jaren een zware klus. Ze heeft nu zowel de opdracht om het nieuwe model verder uit te werken als de bestaande normen te handhaven.
Voor Nederland heeft deze herziening geen directe gevolgen. In Nederland geldt de Europese Verordening. De Nederlandse certificeerder, Skal, is niet volgens IFOAM-normen geaccrediteerd. De discussie is echter ook voor Nederland belangrijk, i.v.m. de internationale handel en voor de rol van de standaards als richtingaanwijzer over wat biologisch is en wat niet.

Een nieuw bestuur
Iedere drie jaar wordt het bestuur opnieuw gekozen. Het bestuurslidmaatschap van IFOAM is een vrijwilligersbaan met zware verantwoordelijkheden. Voor de komende drie jaar bestaat het bestuur uit:
Katherine DiMatteo (herkozen, nieuwe voorzitter) USA Roberto Ugas (vice vz) - Peru
Urs Niggli (vice-vz) Zwitserland
Vanaja Ramprasad - India
Moses Kiggundu Muwanga - Uganda
Jacqueline Haessig Alleje (herkozen) - Fillippijnen Andre Leu - Australie
Fabio Piccioli - Italië
Masaya Koriyama - Japan
Ong Kung Wai (herkozen) - Maleisië

De nieuwe definitie van biologische landbouw
In 2005 heeft de IFOAM de principes van zorg, ecologie, gezondheid en billijkheid als basis voor de biologische landbouw vastgesteld. De ledenvergadering heeft het bestuur ook gevraagd de biologische landbouw opnieuw te definiëren. Na uitvoerige raadpleging is de volgende definitie vastgesteld (nog niet in vertaling beschikbaar):

Organic farming is a production system that sustains the health of soils, ecosystems and people. It relies on ecological processes, biodiversity and cycles adapted to local conditions, rather than the use of inputs with adverse effects. Organic Agriculture combines tradition, innovation and science to benefit the shared environment and promote fair relationships and a good quality of life for all involved.

Enkele losse onderwerpen die aan bod kwamen:
IFOAM wil minder afhankelijk worden van projectgelden. Daartoe heeft ze een nieuwe stichting opgericht, The Organic World Foundation. Er is een motie aangenomen waarin het bestuur wordt aangespoord om met voorstellen te komen hoe productie en gebruik van hernieuwbare energie en de uitgangspunten van de biologische landbouw bij elkaar passen.
Beleid om voedselsoevereiniteit te gebruiken als instrument voor promotie biologische landbouw komt hoog op het to do lijstje van het bestuur.
De rol van vrouwen (genderperspectief) in ontwikkelingshulpprojecten waarbij biologische landbouw is betrokken krijgt meer aandacht. Over drie jaar, in 2011 is de General Assemply in Zuid-Korea.

Meer info
Wilt u meer informatie over de agenda en de stemmingen? Neem dan contact op met Marian Blom, beleidsmedewerker regelgeving van Biologica: blom@biologica.nl.