Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TEAM DELFT CHALLENGE KOMT STERK TERUG OP MIDDELLANDSE ZEE

Nederlanders nu vijfde studententeam in Tour de France à la Voile

Marseille / Frankrijk, 21 juli 2008

----------
Sinds dat de Tour de France à la Voile op 15 juli de Middellandse Zee bereikte, kwam Team Delft Challenge sterk terug in het klassement. De teleurstellingen van de Atlantische Oceaan bleven daar achter en de jonge zeilers vochten zich op karakter terug. Bij de baanwedstrijden voor de kust van Saint Cyprien keerde het tij en noteerden de studenten hun eerste overwinning. In Port-Barcares zetten zij hun opmars voort met een serie van 8-9-13, waarna een iets mindere dag volgde. Gisteravond finishte de vanUden-TU Delft-VanOord knap als elfde in de etappe naar Marseille. Ondanks de grote puntenachterstand wist Team Delft Challenge de laatste plaats overall te verlaten. De Delftenaren stegen vier plekken en staan vijfde in het studentenklassement.

"Het was heel spannend", blikte stuurvrouw Suzanne Leinders vanochtend terug op de offshore naar Marseille. Die zou zaterdagavond in Port-Barcares begonnen zijn, maar de wind liet het afweten. Eenmaal op het water gaf het racecomité de coördinaten van de nieuwe startlijn door. Dat betekende dat de 27 deelnemende Mumm 30's de hele nacht op de motor moesten varen. Leinders: "Er gebeurde gekke dingen met de wind en er trok zwaar omweer over. We kregen zelfs in de buien vlagen van veertig knopen over ons heen. Tegen de ochtend was het over." Om 6.00 uur begon de race die zestig mijl lang was. De vanUden-TU Delft-VanOord zat aan de juiste kant, maar de snelheid was onvoldoende. Leinders: "We konden tactisch gezien weinig doen, want door de koers was het gewoon achter elkaar aan varen. Bij Marseille kwam de keuze tussen onder spinnaker op zee hoog aanhouden of juist laag varen richting de kust." De Nederlanders kozen aanvankelijk voor de zee, maar die kant bleek al snel ongunstig: "Dus staken we over naar de wal. We leken daar te winnen, totdat de mensen op zee over ons heen liepen en wij weer verloren." Omhoog kijken
Uiteindelijk viel de wind op zee weg, terwijl de Delftenaren een drukbaan vast konden houden. Leinders: "Daardoor konden we wat goedmaken, totdat overal de druk wegviel. We moesten gijpen om de gate, wat de finish werd, te halen. De bries draaide nog meer en dus haalden we de spinnaker omlaag en zetten we de genua op. Een groepje van acht boten op zee kreeg als eerste de nieuwe wind en konden zo finishen." De vanUden-TU Delft-VanOord haalde nog de Val Thorens is en eindigde mooi als elfde. Leinders: "We hebben op de Middellandse Zee de knop kunnen omzetten. Eindelijk komt het eruit. Het is een fijn gevoel om te ervaren dat ik me niet heb vergist in deze groep en onze aanpak. We blijven ook omhoog kijken en schuiven bijna elke wedstrijd wat op in het klassement. Dat is leuk."

Nieuwe energie
Vanaf het moment dat de Nederlandse Mumm 30 in de Middellandse Zee te water ging, zette Team Delft Challenge als herboren een indrukwekkende opmars in. "We hebben goede slagen gemaakt", aldus inshore-schipper Michiel van der Meulen. "De tactiek gaat een stuk beter en de bootsnelheid is prima." De zeilcondities varieerden van licht tot vrij sterk, maar in beide gevallen presteerden de Delftse studenten goed. Van der Meulen: "Je merkt dat er nu weer meer vertrouwen in de groep is. Nadat we op de rotsen waren gelopen, moesten we de klik terugvinden. De omslag kwam toen we naar de Middellandse Zee gingen. Dat was even wat nieuws in een andere setting." Toch is de stuurman zelf toch ook enigszins verbaasd over hun ommekeer: "We waren verrast dat het gelijk zo goed ging in Saint Cyprien, maar daarna ging het nog beter. We hebben grote sprongen gemaakt. Op één dag pakten we vijftig punten terug. Dat is super voor de teamspirit en heeft ons nieuwe energie gegeven."

Op dit moment waait er een harde Mistral in Marseille, waardoor de inshore races niet plaats kunnen vinden. Morgen vertrekt de vloot voor de allerlaatste (korte) offshore naar Hyeres, waar op woensdag de afsluitende inshores op de planning staan. Leinders: "Jammer dat deze wedstrijden nu komen te vervallen, want daardoor lukt het ons waarschijnlijk niet meer om het gat met het vierde studententeam te dichten." Na 28 gevaren races gaat het Franse team Courrier Dunkerque aan de leiding van het totaalklassement. Bij de studenten gaat de CSC/HEC/Ecole Navale aan kop met een tiende plek overall. Over de Tour de France à la Voile
De Tour de France à la Voile is een zware competitie van korte baan- en langeafstandsraces. De vloot van professionele, amateur- en studententeams legt gedurende de maand juli ruim 900 zeemijlen af. De deelnemers varen vanaf Duinkerken in tien etappes door het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee naar de finishplaats Hyères. Drie daarvan zijn langer dan 180 mijl. De eerste zes offshores brengt het wedstrijdveld langs de Atlantische kust naar Royan. Daar gaan de schepen op transport naar Saint-Cyprien aan de Middellandse Zee voor het tweede deel van de Tour de France à la Voile. De finish is op 24 juli in Hyeres.

Voor meer informatie over het team, zie http://www.delftchallenge.nl/.

/// Einde bericht

Voor meer informatie over het team kunt u contact opnemen met de volgende personen: vanUden-TU Delft-Van Oord Sailing Team
Nick Goerens, teammanager
GSM: +33 686630189
E-mail: ngoerens@cnl.lu

Diana Bogaards, perscontact
GSM: 06-51383762
E-mail: diana@diabo.nl

Teamwebsite, http://www.delftchallenge.nl/
Website Tour de France à la Voile, http://www.tourvoile.fr/site/accueil.php

De bijgesloten foto's kunnen gratis worden gepubliceerd onder vermelding van 'vanUden-TU Delft-vanOord Sailing Team'. Hoge resolutie beelden kunnen bij Nick Goerens worden opgevraagd.

Maximaal hiken Vreugde na overwinning