Ingezonden persbericht


"Ome Joop's Tour" Jeugdronde door Nederland

Elk jaar trekt een lange stoet van ongeveer 180 kinderen vanuit Arnhem tien dagen lang door heel Nederland. Een bonte stoet met kinderen tussen de 10 en 12 jaar, hun begeleiders en natuurlijk de nodige materiaalwagens. Heeft u ze al een keer gezien? Die dappere wielrennertjes van de Ome Joop's Tour (OJT)? Tien dagen lang is het feest voor de rennertjes. Het is hun vakantie. Even weg uit de zorg van alledag. Maar ook een andere wereld leren kennen met andere normen en waarden. Zo wordt de Ome Joop's Tour niet alleen een zorgeloze vakantie maar ook een investering in de Arnhemse jeugd. Onze toekomst. Niet voor niets is de Ome Joop's Tour een begrip in Arnhem.

De historie van de Ome Joop's Tour is lang. Jaarlijks gaan ongeveer 180 rennertjes uit een kwetsbare doelgroep mee met de Tour. Met in hun kielzog een karavaan van verzorgers, helpers, begeleiders, familie en vrienden. De Ome Joop's Tour is een gezellige recreatierit. Er worden onderweg diverse wedstrijdjes georganiseerd. Er zijn - net als in de Tour de France - heuse truien te verdienen. Maar ook worden er tal van activiteiten na het fietsen georganiseerd. Vaste prik is het bezoek aan de Efteling in Kaatsheuvel. Maar sportiviteit, lol, samenwerken en spontaniteit staat in de Tour altijd voorop.

Gedrevenheid is hét geheim
Geen langdurige studies of dikke rapporten. Nee, het geheim van de Ome Joop's Tour is DOEN! Onmisbaar zijn de tientallen vrijwilligers. Mensen die weten dat oprechte warmte en aandacht voor kinderen de beste investering is voor hun toekomst. Zij zijn tien dagen lang druk in touw om 'onze' kinderen in het zadel te helpen en te houden, letterlijk en figuurlijk.

HET DOEL VAN DE "OME JOOP'S TOUR"
Het doel dat de Stichting Ome Joop's Tour nastreeft, is het (jaarlijks) organiseren van een fietstour voor jongens en meisjes in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar. Bovendien moeten deze kinderen weinig of geen vakantiemogelijkheden hebben. Het stichtingsbestuur maakt bij het uitnodigingsbeleid geen onderscheid ten aanzien van afkomst, godsdienst, nationaliteit, of anderszins. Daarnaast wordt de nodige aandacht besteed aan alles wat met het bovenstaande - rechtstreeks of indirect - verband houdt. Anders gezegd, discriminatie of alles wat daartoe bevorderlijk kan zijn, is strikt uit den boze. Aan deze regel wordt streng de hand gehouden. In de organisatie zijn vijftig tot zestig vrijwilligers actief. Zij beleven jaarlijks veel plezier aan het met zo veel jonge mensen fietsen door Nederland. Ome Joop's Tour, Jeugdronde door Nederland. De stichting streeft ernaar in de komende jaren een boek over Ome Joop's Tour te laten verschijnen.

WAT IS OME JOOP'S TOUR NU PRECIES?

Ome Joop's Tour (OJT) is geen snelheidwedstrijd, zoals de beroemde Tour de France. De OJT is meer een gezelligheidstour. Er zijn onderweg wel wedstrijdjes, bijvoorbeeld sprints, langzaam fietsen en behendigheidsritten. Hiermee zijn punten te verdienen die gedurende de tour, dagelijks in de computer worden verwerkt. Zowel de deelnemers en sponsors, als redacties van radio en dagbladen worden elke dag op de hoogte gehouden met zogenaamde tourbulletins. Daarin staan de belangrijkste gebeurtenissen van dat etmaal en de vermelding van het puntenklassement.

KORTE HISTORIE VAN EEN BEVLOGEN EVENEMENT
Arnhem kwam niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog. Dat betekende na 1945 handen uit de mouwen steken en hard werken om de stad weer op te bouwen. De vijftiger jaren zijn moeilijk, de lasten zwaar. Zeker in gezinnen met weinig financiële middelen komen kinderen veel te kort. Ze hebben weinig om thuis mee te spelen en zoeken hun vertier op straat. En dat is niet zonder risico's. Normvervaging, elkaar opjutten om dingen te doen die niet door de beugel kunnen, zijn schering en inslag. In het uiterste geval betekent het zelfs stelen. Anders gezegd, pikken wat je krijgen kunt!

INVESTEREN IN EEN LEEFBARE SAMENLEVING
Investeren in een leefbare samenleving kan op vele manieren. Maar wie in de jeugd investeert, investeert in de toekomst! En per slot van rekening wil iedereen dat. Zelfs de overheid maakt telkens weer de weloverwogen keuze om aan de jeugd hoge beleidsprioriteit toe te kennen. De vertaling van een dergelijke beleidskeuze in de dagelijkse praktijk - of wel hoe doe je zoiets - blijkt allesbehalve eenvoudig. Hoe investeer je in de jeugd? En wie moet dat dan doen? Diepgaande studies vooraf blijken dan noodzakelijk om initiatieven en te verwachten successen in kaart te brengen. Maar al te vaak blijken ingewikkelde werkplannen en dikke rapporten niet het gewenste resultaat te hebben. Dat komt, doordat succes niet verborgen ligt in die dikke nota's, maar in de gedrevenheid van mensen!

PLEZIER
Het is in die tijd, dat ome Joop Legerstee - samen met agent Van Veldhoven - besluit iets voor deze kinderen te doen. Beiden zijn kindervrienden pur sang die de risico's en problemen van die tijd begrijpen. Zij willen niets liever dan kinderen een doel geven en plezier verschaffen. Het ondernemende duo neemt het initiatief tot onder andere straatspelen, sporttoernooien en andere buurtactiviteiten. Ook komen zij op het idee een fietstocht op poten te zetten. Een tocht waar kinderen lange tijd naar uit kunnen kijken. Een fietsexpeditie die hen de gelegenheid geeft, er eens lekker tussenuit te gaan. Even de eigen omgeving verlaten om elders de horizon te verkennen. Bovendien bevordert een fietstocht de saamhorigheid; het gevoel om met elkaar iets tot een goed einde te moeten brengen. 'Ronde van Gelderland' wordt de fietshappening genoemd. Maar van begin af aan wordt de trip méér bekend onder de naam Ome Joop's Tour. Aanvankelijk is de opzet van de provinciale tocht heel bescheiden. Maar het voor die tijd opmerkelijke initiatief slaat geweldig aan. En dat geldt vooral voor de kinderen en hun ouders. Voor hen is het tenslotte ook bedoeld! Voor menig kind is het de enige, echte vakantie van het hele jaar. De gelukkigen zijn er eens helemaal uit. Ze komen in een andere omgeving en ontmoeten nieuwe mensen. Ouders, die hun kroost weinig kunnen geven gezien de economisch sobere omstandigheden, zijn dolblij met het goede en goedkope alternatief. Zij waarderen het initiatief dat hen door enthousiastelingen wordt geboden. In eerste instantie rijden alleen jongens mee in de tour. Sinds de jaren tachtig maken ook meisjes deel uit van de bonte stoet. Het kost de meiden in ieder geval weinig moeite zich aan te passen. En dat mag je ook verwachten in een tijdsgewricht waarin vrouwen hun eigen Tour de France rijden! VOLGAUTO'S
De stoet van 180 renners wordt begeleid door verschillende volgauto's. Uiteraard is daar een aantal geluidswagens bij. Uit de speakers klinken raadgevingen, waarschuwingen en natuurlijk de broodnodige, opwekkende muziek. Bovendien is er een zogenaamde bezemwagen. Daarin zitten de tourmonteurs die hopelijk weinig werk hebben aan reparatie van lekke banden en anderszins in het ongerede geraakte fietsen. De bezemwagen wordt gevolgd door de EHBO-wagen. Hierin nemen de renners plaats, die door de medische staf dringend een rustpauze werd aangeraden. Achter deze auto's komt de fouragewagen. Daarin zit van alles voor het versterken van het inwendige mens. Sluitstuk van de karavaan is de bagagewagen. Zoals het woord al zegt, zit in die auto alle uitrusting van de deelnemers en begeleiders.

Tour de Verenigde Naties "Ome Joop's Tour de Frats" Er zitten inmiddels vele foto's in de archieven van Ome Joop's Tour. Daaruit blijkt overduidelijk, dat ook in het prille begin veel belangstelling voor het initiatief was. Oude Arnhemmers, die de start van de eerste ronden meemaakten, kunnen er smakelijk over vertellen. Het was iets waar op velen hadden gewacht. Er werd toen maar weinig voor kinderen georganiseerd. Velen maakten zich daar zorgen over. Het enthousiasme van de jeugdige wielrenners slaat over op nog meer volwassenen. De Tour wordt een onvervalste jeugdtraditie! De officiële naam wijzigt een aantal malen in: Tour der Verenigde Naties (om verbroedering tussen mensen te symboliseren), en Tour de Frats (verbastering van Tour de France). Sinds 1986 hanteert men de oude, vertrouwde naam. Daarmee doet men recht aan de man die destijds als initiatiefnemer een belangrijk stempel drukte op dit jeugdevenement. Door deze duidelijke en originele aanduiding zijn verwisselingen met andere jeugdwielerronden uitgesloten. De beide zonen van Joop Legerstee, en tientallen andere vrijwilligers doen er alles aan om het spoor van Ome Joop te blijven volgen. En dat is nu eens niet letterlijk bedoeld. Want de routes die de kinderen nu afleggen zijn danig veranderd en uitgebreid. De naamgever van de tour vindt tevens figuurlijk navolging. Ook in 2008 gaat het om het kweken van kameraadschap, het betonen van hulpvaardigheid en tolerantie.

Schoolvakanties
Jaren lang hebben de organisatoren van Ome Joop's Tour, door simpelweg te doen, een sleutel voor succes gevonden. De vrijwilligers van Ome Joop's Tour investeren in een belangrijke, maar tevens kwetsbare doelgroep. Tien dagen op de fiets; tien dagen lang inspanning en ontspanning; tien dagen lief en leed delen! Anderhalve week lang samen op het zadel, als investering om kinderen in het zadel te krijgen en te houden! In de afgelopen jaren beleefden al duizenden deelnemers plezier aan Ome Joop's Tour, Jeugdronde door Nederland. Traditioneel aan het begin van de schoolvakanties, gebaseerd op een ijzersterke formule en eenvoudige discipline, mogen 180 jongens en meisjes 10 dagen met elkaar optrekken. In hun kielzog volgt een karavaan van verzorgers, helpers, begeleiders, familie en vrienden. Ook voor hen is de tiendaagse fietsvakantie een feest. Een gebeurtenis waar vol verlangen naar wordt uitgekeken.

Puntenklassement
Niet iedereen kan winnen, maar dat betekent niet dat er echte verliezers zijn bij Ome Joop's Tour. Iedereen krijgt een aandenken en natuurlijk een TOUR DIPLOMA. Elke ploegleider vult dagelijks een puntenkaart in. De truien worden iedere morgen vóór de start uitgereikt en er mag dan de hele dag in gefietst worden. Die prijsuitreiking is altijd heel officieel. Soms is er zelfs een burgemeester of wethouder bij. Waarvoor krijg je allemaal trui? Tijdens de fietsetappes zijn er punten te verdienen. De tourleiding geeft die punten. Punten zijn te scoren met: goed gedrag (dat wil zeggen kameraadschap), orde en netheid, samenwerken met ploegmaatjes, tijdig op appèl zijn, bagagecontainer opgeruimd en op tijd inleveren, sport en spel, correct fietsen, anderen helpen, en nog véél meer. Het gaat eigenlijk over dingen die eigenlijk heel normaal zijn.

Truien
Het puntenklassement is te ingewikkeld om hier in detail uit te leggen. Het bestaat in ieder geval uit vier deelklassementen, waarbij de jongens en de meisjes per klassement zijn gescheiden. Verder is er een dag- en totaalklassement. Aan het totaalklassement wordt pas aan het einde van de tour een prijs verbonden. Dagelijks worden er verschillende truien uitgereikt, zoals de Gele Trui Groene Trui, Bolletjes Trui, Witte Trui en een Oranje Trui. De Regenboog Trui. De grootste pechvogel van de dag (als die er al is) krijgt ook een Mooie Trui. Het dagklassement wordt dagelijks op het puntenbord bekend gemaakt. Aan het einde van de tour wordt er aan iedere klassement een prijs uitgereikt. De deelnemer met het hoogste aantal punten, mag zich winnaar van Ome Joop's Tour 2008 noemen!

ATTRACTIES TIJDENS DE TOUR
Ome Joop's Tour is er voor de gezelligheid, de sportiviteit, de lol en. om iets te leren. Het kan helemaal geen kwaad als kinderen tussen 10 en 12 jaar elke dag iets nieuws zien. Het nuttige en het aangename kunnen perfect gecombineerd worden. Dat bewijst de Tour ieder jaar opnieuw. Aan de organisatoren de taak om telkens weer nieuwe, boeiende halteplaatsen uit te zoeken. Elk jaar wordt een andere route uitgestippeld. Tal van dierentuinen, pretparken, musea en andere attracties zijn om die reden in de loop der jaren bezocht.

TOURLEIDER MARCEL LEGERSTEE BESMET DOOR TOURVIRUS
'Dit jaar beleeft Ome Joop's Tour zijn 58e editie. Wat in 1950 door zijn vader werd opgestart, groeide uit naar een voor de deelnemers onvergetelijke, tiendaagse fietsvakantie. En dat al zoveel jaren lang! dat is nou precies wat ik en alle vrijwilligers willen: 180 kinderen door een sportieve inspanning een heerlijke ontspanning bezorgen. De afgelopen jaren liep ik een soort tourvirus op. Gelukkig is dat niets ernstigs, of iets om je druk om te maken. Sterker nog, je wordt er zelfs graag door besmet. Gedurende tien dagen zijn 180 jonge meiden en kerels met elkaar onderweg. Fietsend in een lang en kleurrijk lint, door het mooie Hollandse landschap. Boven alles staat de sportiviteit. Die zal gedurende het gehele jeugdspektakel duidelijk te merken zijn. De Ome Joop's Tour levert een belangrijke bijdrage aan het Arnhemse vrijwilligerswerk. De goede naam van de gemeente wordt daarbij op voortreffelijke wijze uitgedragen.'

'Maanden van voorbereiding gaan aan dit evenement vooraf. Vele vrijwilligers werkten er hard aan. Maar het hoogtepunt is altijd de tour zelf. Daaraan offert iedereen met plezier een deel van zijn of haar vakantie op. Uit ervaring weten wij, dat na afloop de meeste vrijwilligers weer dagen nodig hebben om bij te komen. Een woord van dank aan deze vrijwilligers is daarom zeker op zijn plaats. Zonder hen zou de tour niet kunnen plaatsvinden.

Programma route 2008


. Zondag 20 juli Verzamelen - klaar voor de start feest Rijnhal Arnhem
. Maandag 21 juli 1e Etappe Arnhem - Deventer
. Dinsdag 22 juli 2e Etappe Deventer - Giethoorn
. Woensdag 23 juli 3e Etappe Giethoorn - Beilen bezoek Oranjestad
. Donderdag 24 juli 4e Etappe Beilen - Heerenveen
. Vrijdag 25 juli 6e Heerenveen verplaatsing- 's-Hertogenbosch
. Zaterdag 26 juli 7e Etappe s'Hertogenbosch - Kaatsheuvel
. Zondag 27 juli Rustdag Efteling
. Maandag 28 juli 8e Etappe Kaatsheuvel - Boxmeer ( finish profronde daags na de Tour)
. Dinsdag 29 juli 9e Etappe Boxmeer - Kalkar bezoek Wunderland
. Woensdag 30 juli 10e Etappe Kalkar - Arnhem finish Rijnhal Arnhem

Wat kunt u voor de Ome Joop's Tour betekenen?
Dankzij sponsorgelden kunnen de kinderen voor een minimale bijdrage deelnemen aan een unieke fietsvakantie. Voor de organisatie van de OJT- die geheel afhankelijk is fondsen en sponsoring - is financiële steun onmisbaar. Er zijn tal van manieren om de OJT te sponsoren. Van shirtsponsor tot producten, van gift tot het beschikbaar stellen van locaties. Het bestuur van de OJT informeert u graag.

Meer informatie over de Tour?
Wilt u meer weten over de Ome Joop's Tour? Kijk dan ook eens op de website: www.omejoopstour.nl. U vindt hier verslagen, foto's, achtergrondinformatie !

U kunt ons ook mailen: info@omejoopstour.nl of bellen: 06-55563139

-----------------------


---- --
Kinderfietstocht zoekt noordelijke en zuidelijke streken op en 'goes international'

Ome Joop's Tour heeft routeschema rond

ARNHEM - De 58e kinderfietstocht Ome Joop's Tour volgt dit jaar zowel een zuidelijke als een noordelijke route met een klein uitstapje naar Duitsland in de voorlaatste etappe. Tourdirecteur Marcel Legerstee is er na maanden puzzelen en overleggen met alle betrokkenen uit. De tiendaagse Tour van 20 juli tot en met 30 juli voert dit jaar naar de fietsvriendelijke provincies Gelderland, Overijssel-Drenthe, Friesland, Noord- Brabant, maar het peloton en de volgwagens doen ook het Duitse Kalkar aan waar de kinderen een bezoek zullen brengen aan Wunderland Kalkar. Zondag 20 juli verzamelt de karavaan vanuit de Rijnhal in Arnhem om zich op te maken voor een grote Dikke Banden Race in samenwerking met de Rabobank en een klaar-voor-de-start-feest op het parkeerterrein voor de Rijnhal in Arnhem, waar tevens de presentatie van de dertig wielerploegen zal plaatsvinden. Maandag 21 juli start de Ome Joop's Tour om 10 uur op de grote Markt

Maandag 21 juli 1e etappe van 55 kilometer naar de gemeente Deventer waar na afloop van de rit sport- en spelactiviteiten georganiseerd zijn. Naar verwachting zal het ook snel rustig zijn in sporthal de Scheg waar de 180 pedalisten met de begeleiders de nacht zullen doorbrengen.

Dinsdag 22 juli wordt gaat de hele karavaan naar Steenwijk, waar na afloop van de etappe Giethoorn bezocht zal worden voor een rondvaart door het Venetië van Nederland.

Woensdag 23 juli voert over 55 kilometer door het glooiende landschap van fietsprovincie Drenthe. De Tourkaravaan zal arriveren in de gemeente Beilen, waar een bezoek gepland staat aan Speelstad Oranje.

Donderdag 24 juli gaat de Tour naar Friesland, Heerenveen waar overnacht gaat worden in het Abe Lenstrastadion.

Vrijdag 25 juli 'verplaats de Tour zich per trein naar Den Bosch toe.'

Op zaterdag 26 juli doet de Tour na een van de twee langere etappes van zestig kilometer zijn vaste etappeplaats Kaatsheuvel aan,

De rustdag van zondag 27 juli wordt traditiegetrouw in het pretpark De Efteling doorgebracht, zodat op maandag 28 juli met frisse moed kan worden begonnen aan de 75 kilometer die de Tour naar Boxmeer voert. Daar heeft de kinderschare in feite een primeur onder de bandjes. Directeur Marcel Legerstee: ,,We maken de Brabanders alvast warm voor de komst van Ome Joop's Tour naar Boxmeer Want een aantal renners uit de wereldberoemde Tour de France komen naar Boxmeer om het criterium Daags na de Tour te fietsen in Boxmeer. De 180 kinderen zullen over de wegen van Boxmeer fietsen waar de grote en beroemde renners uit de Tour de France ook gaan fietsen.''

De voorlaatste etappe voert over de grens met Duitsland naar het Kernwasser Wunderland in Kalkar om de volgende dag, de 2e augustus terug te keren naar de start- en finishplaats Arnhem voor het slotfeest in de Rijnhal. Ome Joop's Tour is een sinds 1950 terugkerend wielerevenement waaraan uitsluitend kinderen tussen de tien en de dertien jaar deelnemen. Ome Joop Legerstee begon in dat jaar samen met agent van Veldhoven het recreatieve en sportieve wielerfeest voor kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen. Die doelstelling is ook nu nog even levend en actueel als in de jaren '50 nu Marcel Legerstee met zijn broer Joop en een trouw en geestdriftig leger aan vrijwilligers het werk van zijn vader voortzet. De jeugdige deelnemers krijgen bijna voor niets een tiendaagse uitstekend verzorgde fietsvakantie aangeboden met voldoende ruimte voor spel en ontspanning, met bezoeken aan attractieparken en zwembaden met als traditioneel hoogtepunt het dagje Efteling in Kaatsheuvel.

Ome Joop's Tour voor de 58e keer van start

OJT, tiendaags kinderfeest op wielen

Op 20 juli start Ome Joop's Tour, de tiendaagse fietsvakantie met start en finish in Arnhem voor 180 kinderen van 10 tot en met 12 jaar die anders geen vakantiemogelijkheden zouden hebben. In een heuse tourkaravaan,met rennersploegen en volgwagens, waaronder de radiowagen 'De vette ketting', slingert het gezelschap zich langs tien etappeplaatsen door Nederland. Zo zet tourdirecteur Marcel Legerstee met zijn broer Joop en een troepenmacht van tachtig geestdriftige vrijwilligers het initiatief voort van zijn vader 'Ome' Joop Legerstee die in 1950 de fietstocht voor Arnhemmertjes uit minvermogende gezinnen op poten zette. Inmiddels stromen de kinderen, nu voor de 58e keer, uit alle windstreken toe voor een fietsvakantie waarin niet alleen gefietst wordt maar ook attractieparken en zwembaden bezocht worden. Traditioneel is onder meer het bezoek aan De Efteling in Kaatsheuvel.

Ome Joop's Tour drijft behálve op het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van Marcel Legerstee en zijn mensen, op de sponsors die de Tour financieel mogelijk maken. Sponsors krijgen ruimschoots de gelegenheid zich te profileren onder meer door middel van een advertentie in het Tourboek, bijdragen in de kosten van fourage en materialen, maar vooral door in het oog springende ploegsponsoring. OJT rijdt rond met 30 ploegen met een sponsornaam op de shirts die zeer veel, vooral welwillende media-aandacht krijgen. Ome Joop's Tour is een 58 jaar een begrip en heeft zich een vaste plaats in de historie verworven als een tiendaags kinderfeest op wielen.

ROUTE "OME JOOP'S TOUR" 2008

Zondag 20 juli Dikke Banden Race Rijnhal Arnhem
Maandag 21 juli 1e etappe Arnhem- Deventer
Dinsdag 22 juli 2e etappe Deventer - Steenwijk
Woensdag 23 juli 3e etappe Steenwijk - Beilen speelstad oranje Donderdag 24 juli 4e etappe Beilen - Heerenveen
Vrijdag 25 juli 5e etappe Heerenveen - 's-Hertogenbosch Zaterdag 26 juli 6e etappe 's-Hertogenbosch - Kaatsheuvel Zondag 27 juli Rustdag Bezoek Efteling
Maandag 28 juli 7e etappe Kaatsheuvel - Boxmeer
Dinsdag 29 juli 8e etappe Boxmeer - Kalkar opening profronde Woensdag 30 juli 9e etappe Kalkar - Arnhem

Meer informatie over de Tour?
Wilt u meer weten over de Ome Joop's Tour? Kijk dan ook eens op de website: www.omejoopstour.nl. U vindt hier verslagen, foto's, achtergrondinformatie! U kunt ons ook mailen: info@omejoopstour.nl of bellen: 06-55563139