Cordares


Pensioenfondsen tekenen intentieverklaring

Intentieverklaring

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid, Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties en Stichting Pensioenfonds ABP hebben vandaag de intentieverklaring getekend om samenwerking vorm te geven tussen hun beide pensioenuitvoerders.

De bundeling van krachten zal plaatsvinden tussen Cordares (pensioenuitvoerder voor o.a. bouwnijverheid en woningcorporaties) en de door ABP per 1 maart 2008 op te richten houdstermaatschappij voor pensioenuitvoering (voor overheid en onderwijs). Vorige maand hebben partijen aangegeven op exclusieve basis de mogelijkheden voor fusie te gaan verkennen. De ondertekende intentieverklaring is een belangrijke stap op weg naar deze fusie. Partijen vinden elkaar in de missie om voor deelnemers een solidair en solide pensioen te bieden. Zij maken zich sterk voor een efficiënte en effectieve uitvoering van collectieve pensioenregelingen, een blijvend stevige relatie met sociale partners en een aanbod van individuele producten als aanvulling op de collectieve regelingen. Een verregaande samenwerking wordt bekeken vanuit de overtuiging dat deze aantoonbare voordelen heeft voor de deelnemers van de aangesloten fondsen. Bestaande klanten zullen zich bovendien in de uitvoeringsorganisaties kunnen blijven herkennen, ook na realisatie van een intensieve samenwerking. Vanuit de samenwerking kunnen nationale en internationale ontwikkelingen op pensioengebied nog beter tegemoet worden getreden. In de intentieverklaring wordt uitgesproken dat de door ABP op te richten houdstermaatschappij een meerderheidsbelang neemt in Cordares Holding N.V. De verzekeringsdochter van Cordares wordt verworven door de verzekeringsdochter van de genoemde houdstermaatschappij. Ook gaan Cordares en
ABP onderzoeken welke vorm een intensieve en duurzame samenwerking waarborgt. In eerste instantie zal de nadruk liggen op zogenaamde âquick winsâ bij vermogensbeheer en verzekeringen. In tweede instantie wordt gekeken of integratie van bedrijfsonderdelen mogelijk is, evenwel na overleg met betrokken partijen en ondernemingsraden.

De definitieve overeenkomst over de samenwerking tussen genoemde partijen kan pas worden gesloten na de voorgenomen ontvlechting van ABP in een pensioenfonds en houdstermaatschappij voor de uitvoering per 1 maart 2008. In de intentieverklaring staat dat partijen de uitgangspunten van de door de commissie-Tabaksblat ontwikkelde Nederlandse Corporate Governance Code onderschrijven. Verder geven partijen aan de huidige vestigingsplaatsen (Heerlen, Amsterdam, New York en Hong Kong) te respecteren. Het proces dat leidt tot samenwerking hoeft op zichzelf geen consequenties te hebben voor de werkgelegenheid.