Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis
Zaterdag 19 juli 2008 t/m zondag 3 augustus 2008
ACTIVITEITEN
Whisky-tasting van Japanse en Schotse whisky's
Donderdag 18 september, 19u30.
Een minder bekend Japans export-product, dat niettemin onder kenners een hoge reputatie geniet, is de Japanse whisky. Connoisseurs prijzen de goede smaak en hoge kwaliteit van deze drank.
Op donderdag 18 september kunt u dit zelf ervaren in het SieboldHuis: whisky-kenner Wouter Wapenaar laat u dan proeven van een zevental Japanse én Schotse whisky's, en vertelt over de geschiedenis en typische kenmerken van de Japanse whisky . Als organisatsor van het jaarlijkse whisky-festival in de Pieterskerk is hij de aangewezen expert voor deze avond.
U kunt aan deze tasting deelnemen voor ¤45 per persoon, hierbij inbegrepen zijn de whisky's, sushi en voorafgaand een korte rondleiding door het SieboldHuis.
De smaaksensatie van deze avond kan nog worden versterkt door om 18u aan te schuiven in de pub North End voor een Schots driegangen-menu, dat speciaal voor deze avond werd opgesteld. North End is gelegen op minder dan 200m van het SieboldHuis en staat bekend op zijn ruime kaart van Engelse bieren en Schotse whisky's. De driegangen-maaltijd kost per persoon ¤37,50.
Inschrijven voor de tasting en/of het diner kan telefonisch op 071-5125539 of via mail:
Tevens is het mogelijk met een groep een workshop Japans trommelen te volgen. Voor particulieren zowel als voor bedrijven en/of instellingen een ideale mogelijkheid om elkaar op een andere manier te leren kennen.
TENTOONSTELLINGEN
EXHIBITIONS
NIEUW VANAF AANKOMENDE ZATERDAG:
Q. Mode en sieraden van Hisashi Shibata.
Q. Fashion and jewellery by Hisashi Shibata.
19 juli t/m 31 augustus.
In 2001 kwam de Japanner Kyu Hisashi Shibata ('Q') als student mode terecht in Nederland. Al heel snel kreeg hij het gevoel ergens tussen de Japanse en de Nederlandse cultuur te zweven, waarbij de vergelijking met het kleine schiereiland Dejima voor de hand lag. Dit kunstmatig schiereiland voor de kust van Nagasaki was meer dan 200 jaar de plaats in Japan waar de Nederlanders als enige Westerse buitenlanders mochten verblijven. Voor Shibata werd Dejima een symbool voor de ontmoeting van twee culturen op één geïsoleerde plek. De mode-collectie waarmee hij in 2005 afstudeerde aan de Rietveld-academie, noemde hij dan ook 'I Am Dejima'.
Bij het maken van deze collectie verwonderde Shibata zich over twee mode-tradities: enerzijds het beklemmende korset van de Europese vrouwen, anderzijds de strakke obi-riem rond het middel van de Japanse vrouwen. Juist deze elementen verwierp Shibata resoluut, en hij begon kleding te ontwerpen die op 'alternatieve plekken' volumes toelaat. Het resultaat zijn textielconstructies die toch bijzonder draagzaam zijn. Ze tonen een opmerkelijke combinatie van soberheid en extraversie.
Naast deze collectie, toont het SieboldHuis in haar zomer-tentoonstelling 'Q' ook de sieraden-collectie waarop Shibata eind juni 2008 zal afstuderen aan de Rietveld-academie. Net zoals zijn mode-ontwerpen, zijn de sieraden volumineuze stukken die opvallen door hun diverse vormen.
Kyu Hisashi Shibata studeerde en werkte eerst als assistent in een ontwerpstudio in Milaan, maar begon met zijn mode-opleiding in 2001 in Arnhem, aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Daarna vervolgde hij zijn opleiding vanaf 2002 aan de Rietveld Academie. In 2005 studeerde hij af bij de opleiding mode, en in juni 2008 zal hij afstuderen in de richting juweelontwerp.
Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.
Permanent display
The SieboldHuis in Leiden offers the best from the old and new Japan in a house of historical stature; prints, lacquer ware and ceramics, fossils, herbaria, prepared animals, coins, textiles, old maps and hundreds of other treasures. All has been collected in Japan between 1823 and 1830 by the Bavarian physician Philipp Franz von Siebold.
SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.
Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 |
Van 19 juli tot 31 augustus 2008 in het SieboldHuis:
Q.
Fashion and jewellery by Q Hisashi Shibata.