Ingezonden persbericht


Fietstocht tegen kolencentrale E.ON

Uit protest tegen de bouw van een nieuwe kolencentrale door de Duitse energiegigant E.ON stappen milieu activisten van Groenfront! en buurtbewoners zaterdag op de fiets. Aangevoerd door een met trapkracht aangedreven sound system voert de fietstocht vanuit Rozenburg en Oost Voorne naar de bouwlokatie op de Maasvlakte. Voor de bouwpoort wordt een picknick gehouden en zijn er een aantal sprekers. Er worden, afhankelijk van het weer, twintig tot vijftig fietsers verwacht. Rutger van den Dool (GroenFront!) 'De bouw van een kolencentrale is een aanslag op de klimaat ambities van Rotterdam en de luchtkwaliteit. Als er een ding als een paal boven water staat is dat we moeten stoppen met die ouderwetse kolen.'

E.ON bouwt ook in Engeland, Belgie en Duitsland aan nieuwe kolencentrales, en overal stuiten ze op fel verzet. Rutger van den Dool 'Ook hier gaan we alles uit de kast halen om te voorkomen dat ze die centrale ooit af krijgen'.

Wereldwijd neemt het verzet tegen een opleving van de kolenindustrie toe. Actiekampen tegen nieuwe kolenmijnen, bezettingen van kolencentrales en rechtzaken tegen nieuwbouw plannen nemen steeds meer toe. 's werelds meest eminente klimaatwetenschapper, J. Hansen van het Amerikaanse NASA, roept iedereen op 'om voor de buldozers te gaan liggen' .

E.ON zegt de kolencentrales 'capture ready' te bouwen. Wat betekend dat de centrale klaar is voor het afvangen en opslaan van de C02. Rutger van den Dool 'die claim is bewezen onzin. De centrale moet vanaf 2012 gaan draaien en ook E.ON verwacht voor 2020 geen doorbraak in deze techniek. Nu is het allemaal nog experimenteel en peperduur. Als de centrale er eenmaal staat en het blijkt toch niet te kunnen, gaan ze hem dan stopzetten? Bovendien is het type kolencentrale dat men hier bouwt de goedkoopste ouderwetse techniek en niet geschikt voor CO2 afvang. '

De nieuwe kolencentrale wordt gebouwt op verzoek van een door het ministerie van Economische Zaken opgezet kartel van de zes grootste energieslupers van Nederland. Bedrijven als Corus, DSM en Akzo Nobel. Zij wilden verzekerd zijn van goedkope stroom.

De klimaatcrisis en het steeds schaarser worden van fossiele brandstoffen maken duidelijk dat we een stap terug moeten gaan doen, ook in Nederland.
Minder energiegebruiken en alles op alles zetten om duurzame energie uit te bouwen.


---



Ingezonden persbericht