Gemeente Amsterdam Stadsdeel Slotervaart

Wekelijks Persbericht 17 juli 2008

18 juli 2008

Gekrompen criminaliteit Slotervaart zet door

Naast de overlast blijkt ook de criminaliteit teruggedrongen. De criminaliteitscijfers van het politieteam August Allebéplein wijzen richting trendbreuk, de cijfers uit de eerste vijf maanden van zowel 2008 als 2007 tonen aan dat het aantal diefstallen en straatroven in beide jaren daalde. Het aantal aangiften van auto-inbraken daalde van 839 (2006) naar 550 (2007) en vervolgens naar 400 (2008), steeds over de eerste vijf maanden van het jaar. Het aantal straatroven daalde van 62 (2006) naar 31 (2007) en vervolgens naar 20 (2008). Het aantal inbraken in woningen is eind mei 2008 bijna gehalveerd ten opzichte van die periode in 2007: van 178 naar 95. Het aantal overvallen (10 in de eerste vijf maanden van 2008) is hetzelfde als twee jaar geleden en zakkenrollen nam wat toe (van 46 naar 52). De trend van daling wordt toegeschreven aan het optreden van de politie en de straatcoaches. Los van de trend, zijn in Slotervaart de maanden waarin de bewoners op vakantie gaan het veiligst. Hoewel er geen gebrek is aan achtergelaten woningen en geparkeerde auto´s van vliegreizigers, zijn er traditiegetrouw in dit stadsdeel minder overvallen en inbraken. Zo is vorig jaar juli 2007 het aantal inbraken in auto´s beperkt gebleven tot 76 en die in woningen tot twintig.

Vijfduizend euro voor werkruimte dak- en thuislozen

De dagopvang voor verslaafde en psychiatrische dak- en thuislozen De Eik krijgt vijfduizend euro subsidie om de bezoekers te helpen hun leven weer op de rails te krijgen: hulp van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst GGD, de Jellinek en de Hulp voor Onbehuisden HVO. Mooier nog is een baan. Er komt ruimte voor computers en telefoons, zodat de dak- en thuislozen sollicitatiebrieven kunnen versturen of telefoontjes kunnen plegen naar hulpverleners en familieleden. Dagelijks bezoeken veertig mensen het inloophuis, deels zijn dit mensen die ´s nachts in de nabijgelegen De Veste slapen. Als De Veste ´s morgens sluit, opent De Eik de deuren, zeven dagen per week en zeven uur per dag.

Taalbureau zorgt dat oude nieuwkomers voldoende halen voor inburgering

Honderdvijftig oude nieuwkomers (vóór 1 januari 2007 naar Nederland gekomen) zijn verplicht aan het inburgeren en volgen taalllessen waarmee ze een gesprek met de huisarts of in de winkel kunnen voeren. Taalbureau SEZO zorgt ervoor dat de oude nieuwkomers hun inburgering met een voldoende afsluiten. SEZO volgt de cursisten, belt ze na en lost de problemen op waardoor mensen niet uitvallen. Na hun inburgering kunnen nieuwkomers verder worden geholpen met een gerichte opleiding of een baan. De oude nieuwkomers die eind 2008 geen voldoende hebben behaald, komen in 2009 in de klas met de nieuwe nieuwkomers. Voor 2007 krijgt taalbureau SEZO 50.000.

Kom zaterdag op het Sierplein spulletjes kopen en verkopen

Wie tijdens de vakantie de zolder of de kelder opgeruimd heeft, kan de spulletjes kwijt op zaterdag 19 juli op het Sierplein. Daar staan kramen waar zij hun tweedehands speelgoed, poppen, boeken, stripboeken of uurwerken kunnen verkopen. De openlucht snuffelmarkt begint om 10 uur en eindigt om 17.00 uur. Wie wil nadenken over koop of verkoop kan terecht op het terras. Slotervaart heeft onlangs het Sierplein een nieuw fundament gegeven, wat het plein geschikt maakt voor evenementen. Verkopers van de verzamelde spulletjes kunnen zich aanmelden tot vrijdag 18 juli om 20.00 uur bij W. Jager, 06-53752741.

Blij met Herrema's steun voor Steunpunt Wonen

Stadsdeelwethouder Ineke Ketelaar (Wonen, Stedelijke Vernieuwing) is blij met de support van wethouder Herrema voor het wijksteunpunt Wonen. De dienst Wonen schrijft dat wethouder Herrema ook in 2009 en 2010 jaarlijks 20.000 euro wil bijdragen aan het steunpunt, net zoals in 2007 en 2008 en onder voorbehoud van het besluit van de gemeenteraad. Herrema vraagt de stadsdelen hetzelfde te doen, bij hun plannen voor de begroting 2009. Slotervaart heeft inderdaad de subsidie al voor meerdere jaren begroot, met fiat van de deelraad. Het Wijksteunpunt Wonen heeft in Slotervaart zowel in Overtoomse Veld als op het Staalmanplein een loket, bovendien komen loketmedewerkers desgewenst bij mensen aan huis. Er komen vooral mensen uit de oude wijken op af, met vragen over ondermeer achterstallig onderhoud aan de woning, de zoektocht naar een andere woning, huurtoeslag en klachten over de huisbaas. Onderdeel van het Wijksteunpunt is het Huurteam, een aparte eenheid voor ondermeer huurhoogte en servicekosten en om langdurig achterstallig onderhoud aan te kaarten bij de verhuurder. In de eerste helft van 2008 kwamen ruim driehonderd mensen met individuele vragen over hun woning bij het wijksteunpunt, daarnaast kwamen ook groepen bewoners ondersteuning vragen bij ondermeer het opzetten van een bewonerscommissie. Het wijksteunpunt is bereikbaar bij Eigenwijks, op werkdagen van 9 tot 15 uur.