Stichting Aids Fonds

VS wil inreisbeperkingen voor mensen met hiv opheffen

18-07-2008
De Hiv Vereniging Nederland en het Aids Fonds zijn zeer verheugd over het besluit van de Amerikaanse Senaat om de inreisbeperkingen voor mensen met hiv op te heffen. Er moet nog een aantal stappen worden genomen voordat mensen met hiv vrijelijk naar de Verenigde Staten kunnen reizen. Maar met het besluit van de Senaat is een cruciaal begin gemaakt met het schrappen van het discriminerende beleid dat sinds 1987 bestaat. De wet moet nog onder andere worden goedgekeurd door President Bush. Naar verwachting levert dit geen problemen op. Tijdens Wereld Aidsdag 2006 stelde Bush reeds dat hij een tegenstander is van de inreisbeperkingen. Er zijn op dit moment zon 10 landen die een inreisbeperking hebben voor reizigers voor kort verblijf met hiv, waaronder Soedan, Irak, Zuid-Korea, Qatar, Yemen, en de VS.

Inreisbeperking
Mensen met hiv die naar de VS reizen en hun status verzwijgen, lopen kans aangehouden te worden bij de douane op grond van bijvoorbeeld uiterlijk, het bij zich hebben van medicijnen of bijvoorbeeld literatuur over hiv en aids. Als het vermoeden bestaat dat iemand hiv-positief is, loopt deze persoon de kans teruggestuurd te worden. Om deze redenen zien veel mensen met hiv er vanaf naar Amerika te reizen. Anderen verzwijgen juist dat ze hiv hebben en verpakken hun medicijnen in neutrale verpakkingen of sturen hun medicijnen vooruit. Mensen met hiv die het vanwege de zenuwen niet aandurven om op het visumbriefje bij de vraag over besmettelijke ziekten neein te vullen kunnen voor bijzondere gevallen een eenmalig inreisvisum (waiver) aanvragen. Probleem daarbij is dat de gegevens van de reiziger worden geregistreerd bij de Immigratiedienst en hij of zij een volgende keer wel geweigerd kan worden.

Voornemen tot opheffing
De Amerikaanse Senaat heeft op 16 juli 2008 voor de verlenging van PEPFAR, het internationale aidshulpprogramma, gestemd waardoor drie keer zoveel geld kan worden uitgetrokken voor de internationale aidshulp. Met de wetswijziging die hiervoor nodig was, is ook een andere wet gewijzigd die het verbiedt voor mensen met een ernstige en bedreigende infectieziekte om de VS binnen te gaan. Met name hiv wordt genoemd. Deze wetswijziging zorgt er nu voor dat de inreisbeperking voor mensen met hiv wordt opgeheven.

De Senaat en het Huis
De wet voor PEPFAR is al in april 2008 door het Huis van Afgevaardigden aangenomen. In die wet was het schrappen van de inreisbeperkingen niet opgenomen. De wetten zoals die aangenomen zijn door het Huis enerzijds en de Senaat anderzijds moeten dus nog op elkaar afgestemd worden. De verwachting is dat het Huis akkoord gaat met de aanpassingen die de Senaat heeft aangenomen, waaronder ook de afschaffing van de inreisbeperkingen.

Het vervolg
Wanneer dat eenmaal is gebeurd dan gaat de wet voor ondertekening naar president Bush. Op dat moment zijn de inreisbeperkingen nog niet opgeheven. Hiv staat dan niet meer in de wet zelf, maar wel op de lijst van bedreigende infectieziekten waarmee je de VS niet in mag. Voor het schrappen van hiv uit die lijst is het congres niet meer nodig. Ambtenaren kunnen dat doen, en zullen dat ongetwijfeld doen. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat de inreisbeperkingen binnen enkele maanden zijn opgeheven.

Voorgeschiedenis
De inreisbeperkingen hebben 20 jaar bestaan. De onlangs overleden aartsconservatieve senator Jesse Helms was de grote motor achter deze discriminerende maatregel. Voormalig president Clinton heeft gezegd de inreisbeperkingen op te willen heffen. Een voorstel hiertoe heeft hij echter tijdens zijn presidentschap niet durven in te dienen. Ook president Bush is een tegenstander van de inreisbeperkingen. Hij stelde dat tijdens wereld aidsdag 2006. Een jaar later kwam er een voorstel om de regels van de inreisbeperkingen te stroomlijnen en niet af te schaffen. De senatoren John Kerry en Gordon Smith hebben daarop het initiatief genomen voor een wet om de inreisbeperkingen te schrappen. Dat voorstel is via een amendement in de wet gekomen die PEPFAR, het liefdadigheidsprogramma van de president, verlengt. Even dreigde het opheffen van de inreisbeperkingen via een amendement weer uit de wet gefietst te worden. Dat amendement is uiteindelijk niet eens ter stemming gebracht. Afgelopen juni is in New York tijdens de High Level Meeting van de VN over hiv en aids nog druk uitgeoefend op de Verenigde Staten om de inreisbeperking op te heffen.


- Meer informatie over landen met een inreisbeperking voor mensen met hiv