Vlaamse Overheid

Sterke vereenvoudiging kmo-instrumentarium

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Patricia CEYSENS heeft de Vlaamse Regering een sterke vereenvoudiging doorgevoerd in de kmo-steuninstrumenten op het gebied van ondernemen en innovatie. Deze worden van 11 naar 4 instrumenten herleid. Voor de bedrijven betekent deze vereenvoudiging een gemakkelijkere toegang tot het systeem en minder administratieve rompslomp.

Met deze vereenvoudiging wordt verder uitvoering gegeven aan het `rapport Soete'. Dit rapport lichtte het instrumentarium voor het Vlaams innovatiebeleid door en kwam tot de vaststelling dat traditionele kmo's en startende ondernemingen over een laagdrempelig programma moeten beschikken om innovatie aan te moedigen en te ondersteunen.

Basis van de vereenvoudigingsoperatie bestaat uit de ombouw van het stelsel van het Budget Economisch Advies (BEA) tot één laagdrempelige en interactieve webapplicatie waar ondernemers terecht kunnen met hun basisvragen over opleiding, ondernemen en innovatie. In het nieuwe systeem zijn er drie pijlers Opleiding, Advies en Technologieverkenning ter beschikking. Het instrument Mentorschap wordt, wegens onderbenut, afgeschaft.

Deze vereenvoudiging betekent ook dat de steun aan de bedrijven kan worden opgetrokken. Voortaan zullen kmo's jaarlijks tot 15.000 euro steun kunnen bekomen in plaats van 2.500 euro in het huidige systeem. Voor de pijler opleiding kan een onderneming opleidingsprojecten indienen ter waarde van 5.000 euro en die voor 50% worden gesubsidieerd. Voor advies gaat het om projecten van maximaal 10.000 euro die eveneens voor 50% subsidiabel zijn. Voor de pijler technologieverkenningen kunnen kmo's innovatiestudies tot een maximum van 13.333 euro laten uitvoeren door een externe dienstverlener die voor 75% worden gesubsidieerd. Het nieuwe systeem zal in voege treden vanaf 1 januari 2009.

Deze vereenvoudiging loopt samen met deze van het kmo-innovatieprogramma van het IWT. Enerzijds worden de kmo-Innovatiestudies van het type 1 alsook het Grondig Technologisch Advies geïntegreerd en afgestemd met de hervorming van BEA via de pijler van de kmo-Technologieverkenningen. Anderzijds worden de types
2, 3, 4, 5 en 6 gebundeld tot één enkel projecttype (zie de bijgevoegde slide), de kmo-Haalbaarheidsstudie. Voor dit instrument kunnen kmo's innovatieprojecten indienen ter waarde van 50.000 euro à rato van 50% subsidie.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Miguel Chevalier, woordvoerder van minister Ceysens Tel: 02 552 61 10
GSM: 0474 28 94 46
Email: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

Bijlagen:


* Bijlage bij Vereenvoudiging KMO-instrumentarium(POWERPOINT PRESENTATION, 40 KB)