Siemens

Persbericht

0807.098

Den Haag, vrijdag 18 juli 2008

Windturbine zonder tandwielkast: minder onderhoud

Om windmolenparken op zee nog betrouwbaarder te maken, test Siemens nu windturbines zonder tandwielkasten. Het grootste voordeel is het eenvoudiger ontwerp, waardoor minder machinecomponenten nodig zijn. Dit moet leiden tot minder noodzakelijk onderhoud en een hogere bedrijfszekerheid. Vooral op zee is dit van voordeel, omdat hier de uitval van turbines meteen hoge kosten veroorzaakt. Windenergie is een belangrijk onderdeel van de Siemens-milieuportfolio, waarmee de onderneming in het boekjaar 2007 een omzet van 17 miljard euro realiseerde.

De eerste van de tandwielkastloze windenergie-installaties is in de tweede week van juli op een locatie in West-Denemarken geplaatst, de tweede installatie volgt aan het eind van het jaar. Beide turbines hebben een vermogen van 3,6 Megawatt (MW). Met een rotordiameter van 107 m hebben de testinstallaties vergelijkbare kenmerken als de serieturbines van het type SWT-3.6-107.

Met het ongeveer twee jaar durende onderzoeksproject wil Siemens Energy vaststellen, of en vanaf welke vermogensklasse de turbines zonder tandwielkast concurrerend zijn met turbines met tandwielkasten. De tandwielkastloze aandrijftechniek is namelijk in principe zwaarder én duurder te produceren dan conventionele machines.

Een tandwielkast zet het lage toerental van de windrotor om in het hoge toerental voor het opwekken van energie. De tandwielkastloze testinstallaties daarentegen zijn voorzien van synchroongeneratoren, die door zogenoemde permanente magneten worden aangedreven. Ze zetten de rotorbeweging direct om in elektrische energie. Deze generatoren behoren tot de grootste machines met permanente magneten die ooit zijn gebouwd. Ze hebben een koppel van maar liefst 2.500 kilo-Newtonmeter (kNm). Ter vergelijking: een krachtige elektrische aandrijving voor een voertuig heeft een koppel dat ver onder één kilo-Newtonmeter ligt.

De generatoren worden in een speciaal hiervoor aangelegd testveld intensief getest. Hier kunnen ze met variabele snelheden tot boven hun nominale vermogen worden bedreven. De eerste generator heeft alle theoretische verwachtingen bevestigd. Het testen van de tweede generator is in juni jl. begonnen.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325,
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier

Digital beeldmateriaal van het transport is te downloaden van: klik hier

Digitaal beeldmateriaal van het plaatsen is te downloaden van: klik hier