Vlaamse Overheid

tot sanering en herbestemming van minstens 500 ha brownfields

Onderhandelingen opgestart voor 42 dossiers tot sanering en herbestemming van minstens 500 ha brownfields

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Eerste brownfieldconvenanten zullen in het najaar worden afgesloten

Op voorstel van de Vlaamse ministers Dirk VAN MECHELEN en Patricia CEYSENS, respectievelijk bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Economie, beoordeelde de Vlaamse Regering 42 dossiers gegrond en ontvankelijk in het kader van de brownfieldontwikkeling. Met de partners achter deze dossiers zullen nu onderhandelingen worden aangeknoopt die in de loop van het najaar moeten leiden tot de eerste brownfieldconvenanten. Deze 42 projecten kunnen leiden tot een sanering van minstens 500 ha, goed voor verschillende herbestemmingen zoals bedrijvigheid, jeugdcentra, recreatie-, woongebied enz.

Vlaanderen heeft nood aan duurzame bedrijventerreinen en aan terreinen voor huisvesting, recreatie, natuur e.d., terwijl gebieden die vroeger werden gebruikt voor industriële of commerciële doeleinden er nu verlaten en vaak verloederd bijliggen. Brownfields hebben dan ook een potentieel voor hergebruik. De herontwikkelingskosten zijn vaak aanzienlijk, waardoor deze gronden door investeerders en projectontwikkelaars echter worden genegeerd.

Daarom kwam op initiatief van minister Van Mechelen het `decreet van 30 maart 2007 betreffende brownfieldconvenanten' tot stand. Dit decreet biedt een grondslag voor de totstandkoming van convenanten tussen de Vlaamse Regering enerzijds en private en/of publieke partners anderzijds. In het kader van zo'n convenant contracteert de Vlaamse Regering zowel met de actoren (projectontwikkelaars, grondeigenaars,...) als met de regisseurs (subsidiërende en vergunnende overheden,...) die betrokken zijn bij een Brownfieldproject.

Deze werkwijze maakt het mogelijk dat tussen alle betrokken administraties, instanties en personen klare en duidelijke werkafspraken worden gemaakt, zodanig dat bij de aanvang van het project meteen duidelijkheid wordt gegeven over bepaalde tijdsgebonden en procedurele vereisten en verwachtingen.

Want brownfieldontwikkeling bevindt zich vaak op een kruispunt van de meest diverse wettelijke bepalingen en beleidsdomeinen, zoals die uit de ruimtelijke ordening en de vastgoedfiscaliteit, die van bodemverontreiniging, allerlei vergunningen, mogelijke subsidiëringen en zelfs die met betrekking tot de domeingoederen. Eén vast model voor brownfieldontwikkeling is dus een utopie, er is telkens een geëigende, flexibele aanpak verreist.

Met het afsluiten van een convenant worden meerdere administratieve, juridische en financiële faciliteiten geboden aan het te ontwikkelen brownfieldproject.

"Met een convenant wordt op een gecoördineerde en resultaatsgerichte wijze gewerkt om tegemoet te komen aan een belangrijk maatschappelijk doel, namelijk het herontwikkelen van verwaarloosde sites. Brownfieldontwikkeling is niet enkel een instrument om nieuwe industrieterreinen te creëren, maar ook om stadsverloedering aan te pakken en de leefomgeving van mensen te verbeteren door nieuwe woonfuncties te voorzien en / of culturele en recreatieve infrastructuur. De herontwikkeling kan onder meer bijdragen tot het scheppen van nieuwe jobs, het aantrekken van nieuwe investeringen, het faciliteren van jeugdvoorzieningen, het terugdringen van de stadsuitbreiding, enz", verduidelijkt minister Van Mechelen.

Na een in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde eerste oproep, die liep tussen augustus 2007 en begin 2008, werden 50 dossiers ingediend bij het Vlaams Agentschap voor Ondernemen (VLAO). De in het voorjaar 2008 opgerichte `brownfieldcel' screende deze dossiers naar gegrondheid, volledigheid en ontvankelijkheid. Op 10 juli volgde een finale beoordeling. 42 projecten werden als gegrond en ontvankelijk beschouwd.

De Vlaamse Regering heeft vandaag beslist de onderhandelingen met alle betrokken actoren in deze dossiers op te starten, zodat in de loop van het najaar de eerste browfieldconvenanten effectief kunnen worden goedgekeurd.

Deze dossiers situeren zich voornamelijk op of in de omgeving van historisch industrieel vervuilde sites in de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. In zijn totaliteit omvatten deze projecten minstens 500 hectaren te saneren gronden, die een diverse herbestemming kunnen krijgen tot sociale woningbouw, bedrijvigheid, jeugdcentra, recreatie en groengebied, enz.

In bijlage vindt u de ontvankelijk verklaarde dossiers, waarvoor de onderhandelingen worden opgestart.

BIJLAGE: ontvankelijk verklaarde dossiers, waarvoor onderhandelingen opgestart worden om tot effectieve brownfieldconvenanten te komen

Provincie Antwerpen

1. Scheldeboord-Schelleakker Hemiksem
2. Site Denaeyer Willebroek

3. Willebroek Noord

4. Herinrichting Militair Domein Kievermont Geel
5. Solar Hoogstraten

6. Voormalige Verbeemen Site Caputsteenstraat Mechelen
7. Gasfabriek Lier

8. PSR 2850 Boom

9. Rittweger Business Park Mechelen
10. Lobroekdok Antwerpen

11. De post `Het zegel' te Mechelen
12. Herinrichting Lt. Coppenskazerne - fase 2 te Brasschaat
13. Investeringszone Petroleum Zuid Antwerpen
14. Comet Site Mechelen

15. Craeyenhof - Burcht

Provincie Limburg

1. Overhaem Site Tongeren

Provincie Oost-Vlaanderen

1. Alvatsite Buggenhout

2. Pauwels Trafo-Project Dok Noord Gent
3. Herontwikkeling Site Gasmeterlaan Gent
4. Voormalige Duparc Site Erembodegemstraat Aalst
5. Bodemsanering Gasthuisstraat Temse
6. Herinrichting BT Wiedauwkaai-Wondelgemse Meersen Gent
7. Faillissement Sofinal-Sofitex-Silversilk Kluisbergen
8. Oude Dokken Gent

9. Filature Du Rabot Gent

10. Schotte Erembodegem

11. Rapid Habuco Gent

12. Project Eiland Zwijnaarde

13. Voormalig Gipsstort UCB Optima Gent

Provincie Vlaams-Brabant

1. Watersite Vilvoorde - Deelproject `De Molens'
2. Watersite Vilvoorde - Deelproject herlocalisatie Vilvoorde
3. Rittweger Machelen

4. Access Park Machelen

5. Voormalige Van Hoop Site Gestelhoflei Bonheiden
6. Novagora Vilvoorde

7. Mottay-Pissart Vilvoorde

8. Uplace Machelen

9. Transrec - Sint-Pieters-Leeuw

Provincie West-Vlaanderen

1. Plassendale Chemie Oostende

2. PSR 8870 Izegem

3. Cortoria Kortrijk

4. Immo 8790 Waregem

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Miguel Chevalier, woordvoerder van minister Ceysens Tel: 02 552 61 10
GSM: 0474 28 94 46
Email: persdienst.ceysens@vlaanderen.be