Vonnis in zaak Laurus (SdB) en Perfect Finishing


Rechter wenst duidelijkheid over niet doorgaan verkoop supermarkten

BERGEN OP ZOOM, 20080718 -- De rechtbank te 's-Hertogenbosch heeft deze week, 16 juli, in een tussenvonnis bepaald, dat inzake de claim van 6.9 miljoen, van Perfect Finishing B.V. tegen het beursgenoteerde voormalige Laurus, nu SuperdeBoer, dat de direct betrokken personen in een comparitie de claim moeten komen toelichten. In Agustus 2006 diende levering plaats te vinden van de door Perfect Finishing gekochte supermarkten te Den Haag en Rijswijk. Na een interne ruzie en het daardoor uiteenvallen van het bestuur bij Laurus, wilde het nieuwe bestuur de supermarkten echter niet meer leveren, terwijl de koopovereenkomst perfect was en de koopsom was betaald en behouden.

Na het losweken van de Edah, Lekker-en-Laag en Konmar filialen, bleven er slechts twee supermarkten uit deze formule over welke maar niet verkocht konden worden. Vele partijen hebben ook aan deze winkels geroken, doch kwamen tot de conclusie dat zij te verlieslatend zouden zijn om in een normale food-formule winstgevend te kunnen worden gemaakt. Sluiting en ontslag van 200 personeelsleden was voor de OR echter niet acceptabel.

Op verzoek van directie werd Perfect Finishing benaderd om met een speciaal voor deze winkels opgezette food- en non food formule ,de zaken te kunnen exploiteren en al het personeel over te nemen.

Lange onderhandelingen tussen beide directies en OR van Laurus ,met gebruikmaking van food- en non food retail-specialisten, was in juni 2006 reden koopovereenkomsten te tekenen, om zonder ontbindingen, de verlies latende mega-supermarkten door Perfect Finishing te kunnen laten voortzetten. Food zou worden geleverd door SuperDeBoer en nieuwe partijen zouden de non-food gaan leveren.

Laurus verkocht alle voorraden en verdere activa aan Perfect Finishing en deze laatste heeft de koopsom ook betaald. Laurus verplichtte zich tevens 1 miljoen euro mee te betalen om de geplande ombouw te kunnen realiseren.

Enkele dagen voor 1 augustus, de datum van feitelijke levering, zelfs al na de komplete plan-presentatie en akkoord bevinding van OR en het voltallige betrokken personeel, meldde zich echter een andere partij (Hoogvliet) welke onder, voor Laurus veel gunstigere voorwaarden wilde overnemen.

Door interne ruzie in de top bij Laurus welke vervolgens uitbrak over deze affaire, viel begin augustus 2006 het komplete bestuur van Laurus uiteen. De ruzie is reden de geplande verkoop op te schorten en Hoogvliet Supermarkten de gelegenheid te geven hun plannen uit te werken.

De verkoop werd door Laurus eenzijdig opgezegd, waarna, Perfect Finishing als benadeelde partij, de toegebrachte schade liet berekenen en toestemming aan de rechtbank vroeg en verkreeg om niet alleen voor 6.9 miljoen euro beslag te laten leggen op bezittingen van Laurus, maar ook alle notulen van vergaderingen over de periode augustus 2006 in beslag mocht laten nemen. Dit alles werd ook door deurwaarders zo uitgevoerd.

Intussen is de komplete directie vervangen, niemand weet schijnbaar meer ergens van, maar de oude directie van Laurus, onder aanvoering van de heer Harry Bruijniks, dient nu weer samen met de toenmalige directeur van Perfect Finishing, de heer Fred Reiber, op 16 oktober a.s. te komen opdraven, om de rechtbank uiteen te zetten hoe en waarom alles in deze periode zo is verlopen.