Embargo tot vrijdag 18 juli 01:01 uur Nederlandse tijd
Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Sociale Wetenschappen
14 juli 2008
Lancet-publicatie: 'Psychological adjustment to chronic disease'
Chronisch zieken moeten actief blijven
Patiënten met een chronische aandoening hebben veel baat bij een actieve levensstijl om zich aan te passen aan hun nieuwe situatie. Ook het onderkennen en het uiten van de emoties die met een chronische ziekte gepaard gaan, stelt hen beter in staat om de controle over hun leven te behouden. Dit zijn enkele conclusies in het artikel 'Psychological adjustment to chronic disease' dat op zaterdag 19 juli in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet wordt gepubliceerd. De onderzoekers prof.dr. Denise de Ridder, prof.dr. Rinie Geenen, dr. Roeline Kuijer en dr. Henriët van Middendorp zijn allen verbonden aan de Universiteit Utrecht.
In het wetenschappelijk onderzoek is de aandacht niet langer exclusief gericht op het achterhalen waarom leven met een chronische ziekte zo moeilijk is. Na het analyseren van honderden recent gepubliceerde wetenschappelijke artikelen concluderen de auteurs dat de wetenschap met name probeert te verklaren welke factoren bijdragen aan een goede aanpassing aan de chronische ziekte.
Vier factoren
De Utrechtse onderzoekers onderscheiden in het artikel vier factoren die bijdragen aan zo'n goede aanpassing. Ten eerste is het - ondanks de door de ziekte geïnduceerde behoefte aan rust - van belang om toch zoveel mogelijk actief te blijven. Ook is het nodig om de negatieve emoties te onderkennen en hier op een constructieve wijze mee om te gaan. Verder is het belangrijk dat patiënten zelf verantwoordelijkheid nemen in de zorg voor hun ziekte. Patiënten die bovendien in staat zijn de positieve kanten van het ziek zijn te herkennen, rapporteren een betere kwaliteit van leven.
Maatschappelijk belang
Deze bevindingen hebben een groot maatschappelijk belang omdat een groot deel van de bevolking te kampen heeft met chronische ziektes, zoals diabetes, astma en reuma. Ook tot voor kort levensbedreigende aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten zijn door medische ontwikkelingen steeds beter behandelbaar, waardoor deze patiënten langduriger met hun conditie kunnen leven.
Meer informatie
Maria Splinter, faculteit Sociale Wetenschappen, (030) 253 6718,
B.g.g. Peter van der Wilt, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3705,
Universiteit Utrecht