PERSBERICHT
Amersfoort, 15 juli 2008
Harmonisatieoverleg Ministerie van Financiën dreigt vast te lopen
De VvHN vreest naar aanleiding van het harmonisatieoverleg met het Ministerie van Financiën grote nadelige gevolgen voor zowel de consument als het intermediair.
De branche heeft de afgelopen jaren actief meegewerkt aan kwalitatieve verbetering van het advies(proces) en is daar nog steeds druk mee bezig. Afspraken omtrent transparantie werden gemaakt via de Adviesmatch. Ook de afgelopen maanden heeft de VvHN intensief meegewerkt aan de harmonisatie van het transparantieregime, in welk kader ook de afspraken op grond van de Adviesmatch werden gewijzigd. Wij zouden willen instemmen met vervroeging van de transparantie van 01-10-2009 naar 01-01-2009, met verdergaande transparantie (nominale transparantie en verbreding naar niet-complexe hypotheekvormen) dan onder de Adviesmatch. Daarnaast willen wij instemmen met de invoering van een cliëntovereenkomst en het afschaffen van omzetgerelateerde bonussen.
Aangezien deze uitbreiding van de regelgeving de al hoge administratieve lasten voor het intermediair nog eens exponentieel verhoogd (naar bijna 100 miljoen), hebben wij het ministerie gevraagd het intermediair hiervoor te compenseren door de verplichte regels m.b.t. de wijze van uitbetalen (balansregels) te laten vervallen. Deze regels waren in de Adviesmatch opgenomen om misselling te voorkomen en zijn naar onze mening achterhaald door de in het overleg afgesproken verdergaande transparantie, de mogelijke invoering van een overeenkomst met de cliënt en de al lopende toezichtmaatregelen van de AFM.
Het ministerie lijkt vooralsnog vast te houden aan deze balansregels, terwijl de administratieve lasten en kosten exponentieel stijgen door de voortdurend wijzigende regelgeving en verregaande uitbreiding daarvan. Het intermediair ziet daardoor in een adviesproces zijn inspanningen niet beloond op het moment dat deze inspanningen worden verricht. Tevens wordt een onvoldoende level playing field met directe aanbieders en banken gecreëerd.
Hierdoor vreest de VvHN grote liquiditeitsproblemen voor het intermediair. Problemen die de continuïteit van veel ondernemingen ernstig zal bedreigen en naar alle waarschijnlijkheid in veel gevallen zullen leiden tot bedrijfsbeëindiging. Het fijnmazige netwerk van intermediairbedrijven zal hierdoor worden beperkt tot enkele grote financiële instellingen, het advies- en productenaanbod zal voor veel consumenten veel beperkter worden en een (hypotheek)advies zal veel duurder worden. Wij vrezen zelfs dat veel consumenten zich straks geen onafhankelijk
hypotheekadvies meer kunnen veroorloven en geconfronteerd worden met onnodig hoge woonlasten door het wegvallen van concurrentie.
Wij doen daarom een dringend beroep op minister Bos om deze problematiek in ogenschouw te nemen alvorens met een definitief wetsvoorstel te komen.
Noot voor de redactie/