Gemeente Voerendaal

\ 17/7/2008 - Voerendaal start met inzamelen plastic afval

Het college van burgemeester en wethouders van Voerendaal heeft dinsdag 15 juli ingestemd met het voorstel om vanaf oktober 2008 plastic verpakkingsafval apart in te zamelen. Dit in navolging van gemeente Simpelveld, waar sinds begin dit jaar als proef plastic afval gescheiden wordt ingezameld.

De eerste resultaten in Simpelveld zijn prima en ik ben zeer blij dat we nu ook in Voerendaal kunnen starten met de inzameling van plastic. De burgers krijgen de gelegenheid om meer afval te scheiden, waardoor ze de containers minder vaak aan hoeven te bieden. En dat laatste scheelt weer in de portemonnee, aldus wethouder Winthagen-Bock.

De gescheiden inzameling heeft betrekking op alle verpakkingen van plastic, zoals shampooflessen, boterkuipjes en plastic draagtassen. Alle huishoudens in de gemeente Voerendaal ontvangen begin september een informatiepakket met daarin speciale gratis afvalzakken om het plastic verpakkingsafval in te verzamelen. De afvalzakken worden vanaf oktober één keer per maand huis-aan-huis door de Rd4 opgehaald.

Het inzamelen van plastic heeft een gunstig effect op het milieu. Door gescheiden inzameling van plastic afval ontstaat grondstof voor nieuw verpakkingsmateriaal en voor bijvoorbeeld vloerbedekking, automaterialen en fleecekleding. Recycling van plastic zorgt er daarnaast voor dat er minder plastic verpakkingsafval in de afvalverbrandingsovens verdwijnt. De CO2 uitstoot daalt daardoor. Daarnaast betekent het gescheiden aanbieden van plastic verpakkingsafval ook een afname van de hoeveelheid restafval. Dat scheelt dus ruimte in de afvalbak, waarmee inwoners van Voerendaal op hun afvalkosten kunnen besparen.

Het streven is dat aparte inzameling van plastic verpakkingen net zo gewoon wordt als het apart houden van glas en papier. Meerdere gemeenten in Nederland zijn al succesvol gestart met het inzamelen van plastic verpakkingsafval. In 2009 moeten alle gemeenten in Nederland hun plastic afval gescheiden gaan inzamelen. In een nieuw akkoord tussen het Bedrijfsleven (Nedvang), VROM en de VNG is vastgelegd dat in 2009 38 procent van het plastic verpakkingsafval gerecycled moet worden; oplopend naar 42% in 2012.

Voor meer informatie over het scheiden van plastic verpakkingsafval zie http://www.minderafval.info en www.plastic-heroes.nl.