Voedingcentrum
Minder weggooien: begin vandaag!
In Nederland belandt jaarlijks 4 miljard euro aan eten in de
vuilnisbak, aldus Milieu Centraal. Levensmiddelenproducenten,
supermarkten, restaurants en dergelijke zijn verantwoordelijk voor de
helft daarvan. Consumenten gooien gemiddeld 55 kilo per jaar weg, dat
is 125 euro per persoon. Met name zuivel en brood verdwijnen in de
vuilnisbak. Dit is voor de portemonnee slecht, maar ook voor het
milieu. Geschrokken van de cijfers? Kijk vandaag nog in de
voorraadkasten en koelkast en red wat je kunt.
Zuivel
Van yoghurt en karnemelk na de houdbaarheidsdatum word je niet meteen
ziek. Proef en ruik een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Snijd
een schimmelplekje op kaas er ruim vanaf. Wat overblijft is nog te
eten. Koop niet te veel zuivel, dit wordt het vaakst weggegooid.
Brood
Oud brood is nog prima gebruiken voor een tosti of wentelteefjes. Of
maak er in de staafmixer paneermeel van. Ook kunt je er croutons van
bakken. Snijd daarvoor het brood in kleine stukjes en bak in olie met
knoflook of andere kruiden. Lekker bij de sla. Bewaar brood voortaan
in de vriezer om het vers te houden.
Aardappels
Snijd bruine, beurse, groene plekjes en uitlopers goed weg. Koop vanaf
nu minder aardappels per keer en bewaar ze op een koele, donkere
plaats.
Eieren
Een gekookt ei kun je nog een week bewaren. Dus: als je denkt dat je
ze niet op tijd op eet, kun je ze vandaag nog koken. In rauwe eieren
kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Kook of bak de eieren daarom tot de
dooier gestold is.
Fruit
Verwerk overrijp fruit voor een âsmoothieâ uit de blender. Zie voor
bereidingstips ook de Groente- en fruitwijzer.
Groente
Groente gekocht, maar ineens uit eten? Je kunt de groente kort
blancheren en invriezen. Beschadigde of niet meer zo verse groente is
ook nog prima te gebruiken in soep. Zie voor bereidingstips ook de
Groente- en fruitwijzer.
Kip, vlees, vis
Te veel vlees of vis in huis gehaald? Je kunt het alvast bereiden en
direct invriezen of in de koelkast bewaren. In de koelkast is bereid
vlees nog 3-4 dagen te bewaren en vis 1-2 dagen. In de diepvries
blijft bereid vlees en bereide vis nog drie maanden goed. Zie voor
bereidingstips ook de Vleeswijzer en de Barbecuewijzer.
Tips
* Gebruik je zintuigen om de kwaliteit te beoordelen: kijk, ruik,
voel en proef. Zeker bij spullen als koffie, suiker, zout of meel
is je eigen beoordeling het belangrijkst.
* Producten met een âte gebruiken totâ-datumâ (TGT-datum) zijn
bederfelijker dan producten waarop staat âten minste houdbaar totâ
(THT-datum). Na de TGT-datum kunt u ze niet meer veilig gebruiken.
Producten met een THT-datum kunnen nog wel goed zijn. Ruik en
proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
* De helft van het weggegooide eten zijn maaltijdresten. Kook dus op
maat. Gebruik de aanbevelingen van het Voedingscentrum om de
juiste hoeveelheden te koken. 4 tot 5 aardappels per volwassenen,
2 ons groente, 200 gram pasta of rijst (dat is een kopje droog per
persoon). En pas dit aan aan je ervaring. Tel je vlees en brood
uit en doe de rest in de vriezer. Raadpleeg een kliekjeskoookboek
of kliekjesreceptensite om met maaltijdresten te koken.