Ingezonden persbericht


Persbericht

Collectie Penard in de spotlights
17 juli 2008 tm 22 maart 2009 in Museum Volkenkunde

Deze zomer richt Volkenkunde de schijnwerpers op een belangrijke Suriname-collectie die aan het begin van de twintigste eeuw verzameld is. De kleine tentoonstelling maakt deel uit van de reeks 'Collecties in de Spotlights' waarin het museum zijn bijzondere verzamelingen onder de aandacht brengt. De afgelopen tijd zijn de voorwerpen en de bijbehorende unieke documentatie die de broers Penard nalieten aan Volkenkunde door onderzoekers bestudeerd.

Frederik en Arthur Penard (jaartallen) bestudeerden aanvankelijk vogels in Guyana. Tegelijkertijd verdiepten ze zich ook in de inheemse bewoners van Suriname vanuit het idee dat de inheemse cultuur spoedig zou uitsterven. Ze vonden dat de tot dan toe gepubliceerde werken te oppervlakkige informatie gaven over de cultuur van de oorspronkelijke bewoners. Ze legden een verzameling van voorwerpen en bijbehorende documentatie (krantenartikelen, taalkundige artikelen en tekeningen) aan. Het gaat om aantekeningen van 'informanten'(Indiaanse medewerkers), nagetekende versieringsmotieven, taalkundige aantekeningen en prachtige verhalen die de Penards hebben opgeschreven. Deze schriftelijke bronnen bieden ontzettend veel informatie. In 1912 werd de complete collectie aan Volkenkunde geschonken.

In de tentoonstelling zijn verschillende categorieën voorwerpen te zien. Bijvoorbeeld het thema 'strijd en wapenen'. Penard daarover: 'Behalve steenen wapens gebruikten de Indiaansche strijders vroeger hard-houten knotsen en sabels waaronder purperharten, groenharten, ijzerharten, letterhouten enzovoorts, enkelen met steenen ingelegd. Hun bogen waren toen ook groter dan nu en pijlen met vergiftigde steenen en beenen en houten punten werden gestoken in kokers van dierenvellen of boombast.' Penard vertelt ook dat houten knotsen in de strijd werden gebruikt om de tegenstander uit te schakelen. Grote, mooi versierde en zware knotsen werden vaak gebruikt als ceremonieel wapen. Bij de feesten en rituelen werden ze gedragen om daarmee status en macht uit te stralen. In de loop van de twintigste eeuw werden knotsen speciaal gemaakt voor de toeristenindustrie en voor de musea. Andere thema's die aan bod komen zijn: huisraad, muziek en dans, aardewerk, vlechtwerk en jacht en visserij.

Collectie Penard in de spotlights
17 juli 2008 tm 22 maart 2009 in Museum Volkenkunde Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800
www.volkenkunde.nl
info@volkenkunde.nl
openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Ma, 3 okt, 25 dec, 1 jan en 30 april gesloten. Entree: 7,50; 5,00, Mk geldig. Op woensdag is de entree tot de vaste en galerijtentoonstelling gratis.