Persbericht
Filmheld Snuf de hond opent tentoonstelling Dappere dieren in het Legermuseum
Kleurrijke optocht met Snuf en hoofdrolspelers door het centrum van Delft
Donderdag 17 juli | 15.00 - 16.00 uur | centrum van Delft
Donderdag 17 juli opent de filmheld Snuf de hond de familietentoonstelling Dappere dieren in het Legermuseum in Delft. Wie heeft er nooit gehoord van de olifanten van Hannibal? Sorus was de grootste en de belangrijkste bondgenoot van Hannibal in zijn strijd tegen de Romeinen. Maar er zijn veel meer dieren die een belangrijke rol hebben gespeeld in oorlogstijd: Stubby de hond verrichtte in de Eerste Wereldoorlog de ene na de andere heldendaad; zo blafte hij de Amerikaanse soldaten wakker tijdens een gifgasaanval. Het Legermuseum zet deze en andere dieren uit het leger vanaf deze zomer in de spotlights in de tentoonstelling Dappere dieren. Door te ervaren, te kijken, en te doen wordt duidelijk waarom dieren door de eeuwen heen zo'n belangrijke rol hebben gespeeld in oorlogstijd: ze kunnen dingen die mensen niet kunnen...
Donderdag 17 juli tussen 15.00 en 16.00 uur tekt een kleurrijke dierenparade door het centrum van Delft; diverse dieren zoals een kameel, begeleid door een Brits-Indische militair uit de Tweede Wereldoorlog, een ridder te paard, een 17e eeuwse valkenier, een ezel en een bok en twee Gele Rijders van de Rijdende Artillerie lopen mee. Speciale gasten in de stoet zijn filmheld (en dapper dier) Snuf de hond, Vivian van Huijden, Bas Muijs, Rense Westra en Wim Serlie uit de familiefilm Snuf de hond in Oorlogstijd, die nu in heel Nederland met veel succes in de biocoop te zien is.
Het Legermuseum is van 17.00 tot 20.00 uur gratis te bezoeken ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Dappere dieren.
Route dierenparade
De kleurrijke dierenparade vertrekt vanaf de Paardenmarkt in Delft en volgt dan de route: Raam, Rietveld, Choorstraat, Heilige Geestkerkhof, Nieuwstraat, Wijnhaven, Oude Langendijk, Burgwal (even na half 4), Beestenmarkt, Vesteplein, Achterom, en Lange Geer om rond 16 uur bij het Legermuseum aan de Korte Geer 1 te arriveren.
Dappere dieren: Starring...
In kermisachtige minitheaters maakt de bezoeker in de tentoonstelling Dappere dieren kennis met vijf dierenhelden. Deze theatertjes hebben elk een eigen sfeer, passend bij de periode en het land waar de helden vandaan komen. Zoals Sorus, de olifant die met Hannibal over de Alpen trok. Of het trouwe paard Chetak, wiens berijder na zijn dood een tempel voor hem liet bouwen. Acteur Daan Schuurmans heeft de verhalen op meeslepende wijze ingesproken. Sorus, Chetak, Stubby, en ook Cher Ami en Tacoma zullen de harten van menig bezoeker stelen.
Wat deden dieren in het leger
Naast vijf hoofdrolspelers presenteert het museum tientallen andere dieren in dienst. Zij vervulden vanwege hun fysieke mogelijkheden en specifieke zintuigen, verschillende functies in het leger: waar de mens tegen zijn grenzen aanloopt, kan een dier vaak verdergaan. Ze verrichtten taken als het transporteren van goederen (olifant, kameel en paard) en het opsporen van bijvoorbeeld mijnen en gas (speurneuzen als de hond, de dolfijn en de rat). Postduiven, maar ook honden, speelden een belangrijke rol in de communicatie. Op het slagveld speelden paarden een beslissende rol; troepen te paard hadden veel voor op voetsoldaten. In Dappere dieren zijn ook de verhalen van een bok en een poes te zien, die voor de troepen als mascotte dien(d)en. Tussen mens en dier in het leger ontstaat vaak een sterke vriendschapsband, ook nu nog tijdens de huidige missie in Uruzgan.
Op carrousels draaien al deze dieren, compleet met hun uitrusting, aan de bezoeker voorbij. Net als 'menselijke' militairen, hebben veel dieren immers ook bescherming nodig. Zo is er een zadel te zien van een samoerai uit 1600, een parachute voor een hond uit de Tweede Wereldoorlog, een middeleeuws harnas voor een ridderpaard en een mobiel duivenstation.
Doen en kijken
Door te ervaren, kijken, lezen èn te doen, wordt de bezoeker in Dappere dieren duidelijk waarom dieren door de eeuwen heen zo'n belangrijke rol in oorlogstijd hebben gespeeld: ze kunnen dingen die mensen niet kunnen... De draagkrachtmeter toont hoeveel kracht de verschillende dieren hebben. Verstuur zelf een bericht met een postduif. In het sonarspel wordt uitgelegd hoe de sonar van een dolfijn werkt.
Bezinningsruimte
Door de dappere dieren in het leger zijn er in de afgelopen eeuwen vele mensenlevens gered, maar er zijn ook vele dierenlevens verloren. Door het oprichten van dierenmonumenten staat de mens over de hele wereld hierbij stil. Aan het eind van de expositie is een impressie van deze monumenten te zien. Bezoekers kunnen hier een medaille maken voor hun favoriete dierenheld. Ook het register van de Engelse Peoples Dispensary for Sick Animals (PDSA), waarin de namen van alle dieren staan die sinds 1943 een onderscheiding hebben gekregen voor heldendaden in oorlogstijd, is hier te zien.
Dappere dieren Zomershow
In elke schoolvakantie tot en met april 2009 worden activiteiten georganiseerd rond Dappere dieren. In de zomervakantie (19 juli t/m 31 augustus) is dat de Dappere dieren Zomershow, waarin elke week een ander dier en zijn trainer dagelijks shows geven. Kom parelduiken en win een bijzondere hoofdprijs! Kijk voor actuele informatie op www.legermuseum.nl
Ingezonden persbericht