Amsterdam, 17 juli 2008
PERSBERICHT
& Alle leden groep van 16 aanwezig in Fort Zeelandia op 8 december 1982&
Jessica Dikmoet, oud-eindredacteur van Mtnl vervolgt haar dagboekaantekeningen in 'Bericht uit Suriname'. Aan de hand van een interview dat Jessica hield met Sunil Oemrawsingh, een van de nabestaanden, haar eigen notities uit verschillende dossiers en eerder opgedane informatie doet zij uitgebreid verslag. Vanaf donderdag 17 juli zijn deze te lezen op
De eerste verhoren
Op 4 juli worden tijdens een marathonzitting 12 personen gehoord, te weten: Onno Flohr, lijfwacht Desi Bouterse - Eleonore Brakke-Geer, secretaresse Desi Bouterse - Ingrid de Vlugt, journalist - Frits Pengel, oud-directeur nationale zender Suriname - Birendresingh Jankiepersadsingh, militair - Henk Mohamadsaid, militair - Chandrikapersad Karpatoe, militair Etiënne Boerenveen, verdachte - Arthy Gorré, verdachte - Iwan Krolis, verdachte - Harvey Naarendorp, verdachte en Dick de Bie, verdachte.
Eleonore Brakke-Geer: &Ik hoorde schoten en uit gesprekken met de kinderen van de heer Bouterse, die op het complex woonden, maakte ik op dat er op mensen werd geschoten. Onno Flohr: &ik heb op 8 december 1982 alle leden van de groep van 16, waarvan de meesten in burger, in Fort Zeelandia gezien& Birendresingh Jankiepersadsingh: &In de loop van 8 december ben ik meerdere malen gaan kijken, nadat ik schoten hoorde. Ik wist dus van moment tot moment welke mensen beschoten waren&
Op 7 en 8 december 1982 werden 15 burgers, waaronder advocaten, militairen, journalisten en vakbondsmensen, zonder vorm van proces vermoord. Het toenmalige militaire regiem onder leiding van Desi Bouterse gaf in eerste instantie als reden, dat de 15 mensen een coup voorbereidden en dat ze, nadat ze gevangen genomen waren, in een vluchtpoging zijn neergeschoten. Al gauw werd duidelijk dat de 15 op brute wijze waren vermoord.
De strafzaak van de 8 decembermoorden is op vrijdag 30 november 2007 begonnen. Voor de zitting van 25 juli aanstaande zijn o.a. opgeroepen, oud-bevelhebber Desi Bouterse en de oud-militairen, Jimmy Stolk en Leonard Dijksteel. Het verslag naar aanleiding van de eerste verhoren is vanaf 17 juli online te lezen in Bericht uit Suriname op:
EINDE PERSBERICHT