Gemeente Lingewaard


Gratis aanleveren 50 kilo grof huisafval is van de baan

Ondanks dat inwoners van Lingewaard in een proefperiode van een half jaar per maand 50 kilo grof huisafval gratis konden aanbieden, is het aantal afvaldumpingen nauwelijks gedaald. Het college van burgemeester en wethouders heeft dan ook besloten om de proef na 1 augustus niet voort te zetten. Voor wethouder Jansen aanleiding om de controle te verscherpen. Ook de afvalwijzer wordt doorgelicht. In het najaar komt de wethouder met voorstellen.

Vorig jaar november werd gestart met een half jaarlijkse proef voor het gratis brengen van grof huisafval bij drie particuliere afvalbrengpunten. Eenmaal per maand kan maximaal 50 kg grof huisafval, snoeiafval of afval in huisvuilzakken per huisadres gratis worden ingeleverd. Doel van deze regeling was vermindering van het aantal afvaldumpingen in het buitengebied. Uit gegevens van de milieupolitie blijkt dat dit nauwelijks effect heeft gehad.

Het college heeft besloten de regeling per 1 augustus 2008 te beëindigen. Dus na 31 juli kunt u géén gratis grof huisafval, snoeiafval of afval in huisvuilzakken meer inleveren bij de drie particuliere afvalbrengpunten.

Gasontladingslampen zoals tl-buizen en spaarlampen, wit- en bruingoed en oud ijzer kunt u wel gratis aanleveren. Voor al het ander afval worden commerciële tarieven in rekening gebracht. Deze informatie staat vermeld in de Afvalwijzer.

Afvalwijzer
Wethouder Jansen is teleurgesteld dat ondanks het gratis aanleveren er toch mensen zijn die hun afval in het buitengebied dumpen Het dumpen van huisvuil staat bij inwoners met stip op één in de ergernis-top. Deze bron van ergernis kost jaarlijks een slordige 110.000 euro. Dit belastinggeld moet door alle inwoners gezamenlijk opgebracht worden terwijl maar een klein gedeelte van de inwoners zwerfafval veroorzaakt en afval dumpt. Deze ongelijkheid vind ik erg triest en zal dan ook aandacht blijven schenken aan het bestrijden van afvaldumping. Het mag niet zo zijn dat een paar mensen die alles aan hun laars lappen vrijuit gaan. Om de pakkans te vergroten heeft wethouder Jansen besloten om de controles vooral in de buitengebieden te verscherpen. De Afvalwijzer wordt de komende maanden doorgelicht. Als voorbeeld noemt Jansen het gratis aanleveren van wit- en bruingoed. De winkelier berekent een verwijderingsbijdrage terwijl de oude koelkast bij de gemeente wordt aangeleverd. Dat zijn voor de gemeente dubbele kosten waar de wethouder van af wil. Het zijn uiteindelijk de inwoners die deze extra kosten via de afvalstoffenheffing betalen.