Gemeente Leeuwarden

Persbericht,

17 juli 2008

'Friese Arbeidsparticipatie aangepakt'

Een speciale adviescommissie, op initiatief van de Leeuwarder wethouder werk & inkomen Marco Florijn, zal de komende maanden onderzoek doen naar betere arbeidsparticipatie op de Friese arbeidsmarkt. De commissie is geïnspireerd op de landelijke adviescommissie Arbeidsparticipatie onder leiding van Peter Bakker die op 16 juni 2008 is de gekomen met het rapport: "Naar een toekomst die werkt".

In Fryslân is de gemeente Leeuwarden door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in overleg met de Friese gemeenten aangewezen als ambassadeur voor het regionaal arbeidsmarktbeleid. Het doel is om vraag en aanbod op de Friese arbeidsmarkt beter op elkaar aan te laten sluiten. Het resultaat moet minimaal zijn het Friese aandeel realiseren van de landelijke target: 75.000 WWB-gerechtigden en 25.000 niet-uitkeringsgerechtigden aan het werk helpen.

In dat kader zijn in 2008 een zestal projecten ingebracht en is afgesproken om de agenda voor 2009 en verder op te stellen. Insteek is werken naar resultaten en niet blijven steken in overleg. Om de agenda voor het regionaal arbeidsmarktbeleid op te stellen is een analyse van de arbeidsmarkt en toekomstige ontwikkelingen nodig. Hiervoor is al veel materiaal beschikbaar. Tevens is het nodig dat uit de analyse een aantal knelpunten voortkomen die oplosbaar zijn. Welke knelpunten staan een hogere arbeidsparticipatie in de weg? Welke oplossingen dragen bij aan een hogere arbeidsparticipatie? En hoe geven we dat effectief en efficiënt vorm op korte, middellange en lange termijn?

Ook moeten de oplossingsrichtingen worden geformuleerd met een rolverdeling voor de belangrijkste spelers. Hierbij moet ook aan een structuur cq. platform functie worden gedacht, waarbij de lessen van het opgeheven regionaal platform arbeidsmarktbeleid (rpa) meegenomen moeten worden.

De onafhankelijke commissie gaat aan de slag met de informatie die er ligt, doet nader onderzoek en formuleert een agenda voor de toekomst. Hierdoor spelen organisatiebelangen geen rol en wordt tijd en expertise gezet op het formuleren vanuit de klanten (werkgevers en (potentiële) werknemers).

Belangrijke vragen zijn: naar wie zijn de werkgevers op zoek?, wie zijn de werkzoekenden, welke opleidingen spelen welke rol? En hoe bevorderen we (in/vanuit het Friese) de samenhang?

Om een goed antwoord op dergelijke vragen te krijgen, wordt in augustus de Adviescommissie samengesteld. De leden van de Adviescommissie zullen hun sporen in de (Friese) arbeidsmarkt verdiend moeten hebben. Tevens wordt een externe begeleidingsorganisatie gezocht. In september wordt relevant materiaal verzameld en opgestuurd naar de leden van de Adviescommissie. Tevens wordt een internetsite gestart. In oktober, november en december gaat de Adviescommissie aan de slag. In januari wordt het eindrapport opgeleverd en gepresenteerd aan belangrijke spelers in de Friese arbeidsmarkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel. 058-233 4002.

Meer informatie over de samenstelling, bevindingen en adviezen van de landelijke Commissie is te vinden op: http://www.naareentoekomstdiewerkt.nl/.

BIJLAGE:

Startnotitie Adviescommissie Friese Arbeidsparticipatie

Leeuwarden, 11 juli 2008


1. Geïnspireerd op de landelijke Commissie

Op 16 juni 2008 is de Adviescommissie Arbeidsparticipatie onder leiding van Peter Bakker gekomen met het rapport: "Naar een toekomst die werkt". De opdracht die de commissie van de Minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gekregen luidde alsvolgt:

De Commissie zal aan de Minister voorstellen formuleren over maatregelen ter verhoging van de arbeidsparticipatie alsook over maatregelen die ertoe leiden dat mensen meer uren gaan werken. De Commissie zal zonder beperkingen onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de arbeidsparticipatie in Nederland structureel te verhogen tot 80% conform de kabinetsdoelstelling. De Commissie zal voorstellen doen voor zowel de korte termijn als voor de lange termijn. De Commissie zal ook voorstellen doen ter verbetering van de werking van de arbeidsmarkt met het oog op verbetering van de kwalitatieve matching.

Meer informatie over de samenstelling, bevindingen en adviezen van de Commissie is te vinden op: http://www.naareentoekomstdiewerkt.nl/.

Op de vraag: "Hoe kan de arbeidsparticipatie omhoog?" komt de Commissie met 3 oplossingsrichtingen verwerkt in drie sporen:
* zo snel mogelijk meer mensen aan het werk
* werkzekerheid voor iedereen

* duurzame arbeidsparticipatie


2. Waarom een Friese Commissie

In Fryslân is de gemeente Leeuwarden in de persoon van de Wethouder Werk & Inkomen (M. Florijn) door VNG en Ministerie van SZW in overleg met de Friese gemeenten aangewezen als ambassadeur voor het regionaal arbeidsmarktbeleid. Het doel is om vraag en aanbod op de Friese arbeidsmarkt beter op elkaar aan te laten sluiten. Het resultaat moet minimaal zijn het Friese aandeel realiseren van de landelijke target: 75.000 WWB-gerechtigden en 25.000 niet-

uitkeringsgerechtigden aan het werk helpen.

Om direct te starten zijn een zestal projecten ingebracht in 2008 en is afgesproken om in 2008 de agenda voor 2009 en verder op te stellen. Insteek is werken naar resultaten en niet blijven steken in overleg. Om de agenda voor het regionaal arbeidsmarktbeleid op te stellen is een analyse van de arbeidsmarkt en toekomstige ontwikkelingen nodig. Hiervoor is reeds veel materiaal beschikbaar. Tevens is het nodig dat uit de analyse een aantal knelpunten voortkomen die oplosbaar zijn. Tot slot moeten de oplossingsrichtingen worden geformuleerd met een rolverdeling voor de belangrijkste spelers. Hierbij moet ook aan een structuur cq. platform functie worden gedacht, inclusief de lessen van het opgeheven regionaal platform arbeidsmarktbeleid (rpa) + ontwikkelingen LWI's (locaties werk & inkomen).

Het is zeer waardevol om een onafhankelijke commissie aan de slag te laten gaan met de informatie die er ligt, nader onderzoek te doen en een agenda te laten formuleren voor de toekomst. Hierdoor spelen organisatiebelangen geen rol en wordt tijd en expertise gezet op het formuleren vanuit de klanten (werkgevers en (potentiële) werknemers).


3. Naar een Friese Commissie

Belangrijke vragen zijn: naar wie zijn de werkgevers op zoek?, wie zijn de werkzoekenden, welke opleidingen spelen welke rol? Hoe bevorderen we (in/vanuit het Friese) de samenhang? En welke toekomstige ontwikkelingen moeten we meenemen? Arbeidsmarktbeleid gaat niet alleen over Sociale Zaken en Economische Zaken, maar ook over Onderwijs, Ruimtelijke Ordening (o.a. ruimte voor bedrijvigheid).

Om een goed antwoord op onder andere bovengenoemde vragen te krijgen, wordt in augustus aan de hand van deze startnotitie een aantal mensen benaderd om deel te nemen aan de Adviescommissie. Tevens wordt een externe begeleidingsorganisatie gezocht. In september wordt relevant materiaal verzameld en opgestuurd naar de leden van de Adviescommissie. Tevens wordt een internetsite gestart. In oktober, november en december gaat de Adviescommissie aan de slag. In januari wordt het eindrapport opgeleverd en gepresenteerd aan belangrijke spelers in de Friese arbeidsmarkt.


4. Samenstelling en begeleiding

De leden van de Adviescommissie hebben hun sporen in de (Friese) arbeidsmarkt verdiend. Zij voegen vanuit hun eigen specialisme en ervaring iets toe aan het geheel van de Adviescommissie. In ieder geval zijn aanwezig: een werkgeversvertegenwoordiger, een werknemersvertegenwoordiger, iemand uit het onderwijsveld/wetenschap en een vertegenwoordiger van het VNG. Daarnaast wordt gezocht naar relevante kennis om de Adviescommissie te complementeren. De Adviescommissie bestaat uit circa acht personen.

Een secretaris en secretarieel/projectmedewerker zullen de commissie assisteren en daarnaast wordt een begeleidingsorganisatie aangezocht.


5. Welk advies

Welke knelpunten staan een hogere arbeidsparticipatie in de weg? Welke oplossingen dragen bij aan een hogere arbeidsparticipatie? En hoe geven we dat effectief en efficiënt vorm op korte, middellange en lange termijn? Een praktisch 'hands-on' advies is wenselijk: welke branches zijn belangrijk en wat zijn de top-10 maatregelen die we aan moeten pakken.

Met vriendelijke groet,

Marco Florijn

Wethouder Leeuwarden