Gemeente Hilversum

'Aanbouw-zorgkamer' voorziet in behoefte

publicatiedatum: donderdag 17 juli 2008

Ze zijn herplaatsbaar, opnieuw inzetbaar en maken het mogelijk een gezinslid thuis te verzorgen. De zogenaamde 'aanbouw-zorgkamer' biedt voor gemeenten als uitvoerder van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) interessante mogelijkheden, vindt wethouder Ben Hammer (Wonen, Zorg, Welzijn). Sinds mei leent de gemeente twee zorgkamers aan de Erfgooierstraat van PasAan, een bedrijf gespecialiseerd in bouwsystemen, woningaanpassingen en zorginnovatie.

Eén van de redenen waarom iemand het eigen huis moet verlaten, is vaak dat om gezondheidsredenen de trap in het huis een te grote hindernis wordt. Een traplift en een verbouwde badkamer kan dan een alternatief zijn, maar dat is ook duur en veel gedoe. Zeker als er ook anderen in hetzelfde huis wonen. Het creëren van een extra kamer en een badkamer op de begane grond is vaak een betere oplossing. De aanbouw-zorgkamers (24 m²) worden achter of naast het huis in de tuin gezet en door middel van een op maat gemaakte sluis aan de achter- of zijdeur gekoppeld. Een gat zagen in een gevel is ook een optie. In sommige situaties kan zo'n aanbouw-zorgkamer ook aan de voorkant, bijvoorbeeld in een carport, worden neergezet.

De zorgkamer biedt interessante mogelijkheden in het kader van de Wmo, omdat de voorziening opnieuw inzetbaar en dus goedkoper is dan een traditionele woningaanpassing, eventueel kan worden gehuurd en snel kan worden geplaatst. Op het moment dat de zorgvraag wegvalt, wordt de unit weer weggehaald en de tuin in oude staat hersteld. De aanbouw wordt dan weer ingezet bij iemand anders.